Full Review Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S – professionele telezoom

0

De Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S is een lichtsterke telezoom voor de spiegelloze Z-camera’s van Nikon, zoals de Z7 II en de Z9. Het is een objectief voor professioneel gebruik, dankzij de hoge lichtsterkte, de goede beeldkwaliteit en de degelijke bouw. Daar betaal je natuurlijk ook wel een professioneel bedrag voor.

TESTRESULTATEN Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Hoge beeldkwaliteit

  • Snelle autofocus

  • Weerbestendig

  • Stevige prijs

De Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S is een topkwaliteit objectief dat breed inzetbaar is.

Introductie

Onlangs verscheen ook de langverwachte Nikon Z 70-200mm S met de hoge, vaste lichtsterkte van F2.8. Traditioneel zijn dit topklasse objectieven, al sinds de eerste 80-200 mm modellen. Objectieven als de Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S zijn de werkpaarden van veel professionele fotografen, omdat ze degelijk gebouwd zijn en over het hele bereik een hoge kwaliteit bieden. De hoge lichtsterkte maakt werken bij weinig licht mogelijk en zorgt ervoor dat je ook bij indoor sportfotografie nog snelle sluitertijden kan gebruiken. Portretfotografen kiezen een objectief als dit vaak omdat het een fraaie achtergrondonscherpte biedt, helemaal op 200mm, en je makkelijk kan variëren in uitsnede dankzij het zoombereik. Zelfs voor natuurfotografie is de Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S geschikt, omdat je het bereik ook simpel kan uitbreiden tot een 400mm F5.6 met bijvoorbeeld de Z-teleconverter TC-2.0x van Nikon.

Bouw

Ten opzichte van de Nikon AF-S Nikkor 70-200mm F2.8 E FL ED VR, feitelijk de voorganger van dit objectief voor de spiegelreflexmodellen, verschillen lengte en gewicht nauwelijks. Maar de Z 70-200mm F2.8 VR S heeft een ingebouwde, niet schakelbare VR die goed is voor een 5,5 stops correctie op trillingen en wint het daardoor van het oudere model. De beeldstabilisatie in de AF-S zoom reikt maar tot 4 stops. Die AF-S heeft schuifjes voor A/M – M/A – M, het scherpstelbereik (volledig of oneindig tot 5 meter), de VR staat op OFF, Normal of Sport en je kunt kiezen uit de functionaliteiten AF-L, AF-ON en OFF. Op elke 90° rondom zit een druktoets, standaard ingericht voor AF-vergrendeling. In het scherpstelvizier zie je de afstanden in feet en meters. De nieuwe Z-telezoom heeft een A/M-schuifje en dezelfde scherpstelbegrenzer, maar die zit dichter bij de bajonet. Vlak daarboven zit een smalle, geribbelde controlering die programmeerbaar is. Je zou daar heel zinvol het diafragma aan kunnen toewijzen, zodat de rechter middelvinger meer greep houdt en niet aan het voorste instelwiel hoeft te draaien.

Twee L-Fn toetsen kunnen maar liefst 21 functies herbergen. De ene fotograaf vindt dat prettig, de andere onrustig of overdadig. Dat geldt ook voor het lensdisplay (met DISPtoets). Daarop kun je het diafragma, de +/- correctie, of de ISO-waarde aflezen. Standaard zie je daarop de ingestelde afstand met – heel handig – een afstandsindicator en een lijn die de overeenkomstige scherptediepte weergeeft. Zoiets is bij een draaizoom op geen andere wijze weer te geven; dat kon wel bij de oudere, in onbruik geraakte schuifzooms.

De statiefring is niet afneembaar, maar heeft wel een afneembare gondel; echter zonder de inmiddels gangbare Arca-Swiss koppelplaat. Dat geldt ook voor het AF-S model. Het optische glas is hoogwaardig: vooral de FL (kunstmatig fluoriet) -toevoeging betekent een vergaande correctie op de vormweergave van felle lichtbronnen in de hoeken. Als extra heeft de nieuwe zoom een element van SR-glas dat het blauwe licht compenseert en de frontlens is beschermd met een vuilen vochtwerende fluor-coating.

Scherpstelling

De Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S stelt snel en stil scherp en heeft weinig last van focus breathing. Dat is niet alleen voor filmers aantrekkelijk. Het betekent bij voor portretfotografen dat het aangegeven brandpunt ook redelijk klopt. Op oudere zooms zag je nog weleens dat de 200mm stand op portretafstand soms een beeldhoek had die meer bij 135mm hoorde. De autofocus bij gezicht- en oogherkenning en de tracking reageren beter met het Z-objectief. Bij het AF-S model miste de AF bij snelle voor- en achtergrondwisseling af en toe het in beeld staande model. Extra aantrekkelijk is de zeer korte dichtbij-instelling van 0,5 meter bij 70mm en 1 meter bij 200mm. De AF-S zoom gaat tot maar 1,1 meter dichtbij. Het bokeh is voor beide objectieven vrijwel gelijk. Beide objectieven hebben een mooie zachte onscherpteweergave.

Beeldkwaliteit

De Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S tekent puntscherp, in het beeldcentrum en in de hoeken. De aanvangsscherpte van het Z-objectief is nog net een fractie hoger dan van zijn voorganger. Alleen op 200mm is de F2.8 opening van de AF-S telezoom in de hoeken iets wolliger. Met de vignetteringscorrectie, diffractiecorrectie en automatische vertekeningscorrectie aan is er op de jpeg-bestanden mede daardoor niets aan te merken. Hoogstens is er een slechts minimale groene kleurschifting in de opnames. In de NEF-conversie (Adobe Camera Raw ondersteunde de lenscorrecties van beide modellen) zien we hetzelfde terug. De antireflectiecoating is echt van topklasse, mede dankzij de nieuwe, extra ARNEO-coating. Daarmee durven we een tien te geven voor het scheidend vermogen van de nieuwe 70-200mm S-zoom. De kwaliteit daarvan is zelfs beter dan van menig goed vast brandpunt!

Een jpeg, rechtstreeks uit de camera zonder nabewerking. Het beeld is krachtig, vol en scherp zonder afleidende fouten. Een 100% vergroting toont haarscherp de kleinste details. 135MM, F4.0, 1/160S, ISO 500
 Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S
 specificaties
  
beeldhoek (diag)34°-12°
sensorformaatfull frame en APS-C
min. instelafstand

0,5m groothoek, 1 m tele

filterdiameter77mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisator

ingebouwde, niet schakelbare VR

afmetingen (dxl)89 x 220 mm
gewicht1440 gr
bajonetaansluitingNikon Z
bijzonderheden

lensdisplay en twee Fn toetsen

importeurnikon.nl en nikon.be
verkoopprijs€ 2649,00
  
scheidend vermogen/1010
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/55
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9,6

Conclusie test Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S

De prijs van de Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S is in overeenstemming  met de kwaliteit. 

De 70-200mm S-line telezoom met F2.8 opening is een juweel van een objectief qua kwaliteit. Sommigen zullen wellicht afzien van de vele mogelijkheden onder de Fn-toetsen en het display, maar dat zijn extra’s die je niet hoeft te gebruiken. Ook zonder die mogelijkheden is de Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S een prachtig objectief. De prijs is stevig, maar verschilt niet veel van die van andere, vergelijkbare objectieven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in