Full Review Nikon Z f – Digitale kleinbeeld met analoge looks

0

De Nikon Z f is de kleinbeeld versie van de Z fc, Nikons succesvolle APS-C retrocamera. De Z f is een hele aantrekkelijke camera om te zien, maar heeft meer te bieden dan alleen een fraai uiterlijk. De Z f heeft bijvoorbeeld een hele goede ingebouwde beeldstabilisatie.

TESTRESULTATEN Nikon Z f:

VOORDELEN

NADELEN

  • Fraai retro uiterlijk met handige draaiknoppen

  • Uitstekende beeldstabilisatie

  • Verbeterde AF-gevoeligheid en tracking

  • Touchpad-AF

  • Groter en zwaarder dan Z fc (en FM)

  • Geen AF-joystick

De Nikon Z f is een hele aantrekkelijk camera voor de liefhebbers van de analoge modellen.

Introductie Nikon Z f

Maar weinig andere merken hebben zo’n verleden als Nikon. Vooral de laatste generatie camera’s uit de jaren ’70 en ’80 voor de komst van autofocus, roepen bij veel fotografen nostalgische gevoelens op. Modellen zoals de Nikon F3, FE, FE 2 en FM en FM2. De Nikon Z f is de tweede Z-camera die daarop lijkt. De eerste, de Z fc uit 2021, is een APS-C model dat bijna een kopie lijkt van de Nikon FM/FE-serie. De Z f is flink wat groter en zwaarder, meer maatje F3/FA, maar wel met dat echte analoge DNA. De camera heeft draaiknoppen voor de sluitertijd en de ISO-waarde op de bovenkap. Er zit zelfs een klein LCD-schermpje op dat het ingestelde diafragma laat zien. Anders dat de Z fc heeft de Z f een klein greepje, dat voor het eerst op de Nikon F3 zat. Voor de Z f is er ook een extra handgreep verkrijgbaar als accessoire. Dat is best prettig. Die grotere afmetingen en dat extra gewicht komen niet alleen door de grotere sensor, maar ook bijvoorbeeld door de ingebouwde beeldstabilisatie die niet op de Z fc zit, de dubbele kaartsleuven, de degelijkere, metalen body en weerbestendigheid. De Z f is dus veel meer camera dan de Z fc. De  Zf is zelfs een betere camera dan de Nikon Z 6 II. Hij heeft de 24 megapixel sensor van de Nikon Z 6 II, maar met een nieuwere processor.

De Nikon Z f is een fijne reiscamera, om opnames te maken zoals deze, van het Burncrooks Reservoir, ten westen van Loch Lomond, waar de bomen in het water groeien. Nikon Z f met Nikkor 24-70mm F4

De Z f heeft hierdoor een betere autofocus dan de Z6 II en een beeldstabilisatie die het beste is van alle Nikon modellen. De Z f is redelijk snel, met 11 beelden per seconde in raw en jpeg, 14 beelden per seconde in jpeg met autofocus en tot 30 beelden per seconde in jpeg zonder autofocus, maar met Pre-Capture.

Bouw en bediening

De Nikon Z f heeft die klassieke uitstraling van camera’s uit de jaren 70, met een spitse zoeker en draaiknoppen voor de sluitertijd en de gevoeligheid, met ouderwetse, glanzende vergrendelknopjes bovenop. De camera heeft verder een LCD-schermpje dat het ingestelde diafragma aangeeft, een draaiknop voor de belichtingscorrectie en een ontspanknop die zelfs is voorzien een schroefdraad. Hierdoor kan je zelfs je ouderwetse draadontspanner gebruiken op de Nikon Z f. De zoeker heeft 3,68 miljoen beeldpunten en een 0,8x vergroting. De zoeker geeft een mooi beeld met een goed contrast en helderheid. Hetzelfde als de zoeker van bijvoorbeeld de Nikon Z8, maar met een lagere verversing. Hierdoor is de zoeker niet ‘black-out’vrij zoals bij de Z 8, maar de Z f is ook minder snel dan de Z 8.

Het scherm heeft 2,1 miljoen beeldpunten en dat is het dubbele van bijvoorbeeld de Zfc. Het beeld is daarom goed scherp en gedetailleerd en dat maakt het beoordelen van opnames gemakkelijk. Aan de linkerkant zitten de aansluitingen voor de microfoon, de koptelefoon, USB-C en micro-HDMI. Aan de onderzijde zitten zowel de accu als de sleuven voor de geheugenkaarten. De Z f heeft er twee, maar slechts 1 daarvan is een UHS-II SD sleuf. De andere is voor UHS-I Micro-SD kaarten. Dat is misschien minder ideaal dan twee SD-kaartsleuven, maar veel beter dan er maar een te hebben. Micro-SD kaarten zijn ook in UHS-I uitvoering best snel en ze zijn verkrijgbaar in groottes tot 1 Tb. Ideaal om voor een back-up strategie of om bijvoorbeeld video naar de SD-kaart te schrijven en foto’s naar de Micro-SD.

Beeldkwaliteit

De Nikon Z f heeft min of meer dezelfde 24 megapixel kleinbeeldsensor als de Nikon Z 6 II. Hele grote verschillen in beeldkwaliteit zijn er daarom niet. Beiden hebben dezelfde uitgebreide ISO-waardes (50-204.800) maar de Nikon Z f kan zonder het bereik uit te breiden gebruikt worden met ISO 64.000, waar de Z 6 II stopt ij 51.200. Dat verschil kan komen doordat de Z f een Expeed 7 processor heeft, waar de  Z 6 II het nog moet doen met een (dubbele) Expeed 6 processor.

Een standbeeld voor Newton bij de National Library in Londen. Nikon Z f met Nikkor Z 24-70mm F4.

Wie het onderste uit de kan wil halen kan met de Z f wel gebruik maken van een High Res Mode die gebruik maakt van Pixel Shift. De camera kan dan (instelbaar) tot maximaal 32 opnames maken. Met vier of acht opnames wordt van iedere pixel alle kleurinformatie vastgelegd. Met 16 of 32 opnames wordt de resolutie verviervoudigd tot 96 megapixel en wordt van alle pixels ook de volledige kleurinformatie opgenomen. De camera en het onderwerp moeten hiervoor perfect stil staan en de opnames moeten naderhand in de computer worden samengevoegd. Pas dan zie je het eindresultaat. Het is een optie die in een studio goed kan werken, maar op locatie minder zinvol is, omdat je het resultaat niet kan controleren. De kleinste beweging van de camera maakt de samengevoegde opnames onbruikbaar. Een andere extra optie is fotograferen in ‘C30’. Dat is een stand waarbij de camera jpegbeelden buffert met 30 beelden per seconde. Zodra je de ontspanknop indrukt, worden de gebufferde beelden bewaart tot een seconde voor het indrukken plus een zo’n anderhalf tot twee secondes na het indrukken. Hierdoor kan je een bepaald moment, zoals het wegvliegen van een vogel of een insect perfect vastleggen. De optie werkt echter niet met raw-bestanden.

Video

Dankzij de kleinbeeldsensor van de Nikon Z f kan je zelfs met de Nikkor Z 24-70mm F4 spelen met de scherptediepte, zoals bij deze varen die scherp afsteekt tegen de mist die in het dal van Blane Water in Schotland hangt.

De Z f is een prima videocamera, met 4K30p in kleinbeeld en 4K60p met een APS-C crop. Beide zijn mogelijk in 10 bit en in N-log. In Full HD kan je met de camera ook nog slowmotion filmen met 120 beelden per seconde. Rolling shutter is redelijk mild en vergelijkbaar met andere systeemcamera’s in deze prijsklasse. De camera heeft een aansluiting voor een microfoon en een koptelefoon en een micro-HDMI poort. Voor vloggers is het draai- en kantelbare scherm interessant. De enige andere Z-camera van Nikon met zo’n scherm, is de Z30 – een APS-C model zonder zoeker. Voor het beoordelen van de belichting heeft de camera naast een histogram ook de mogelijkheid om waveforms te laten zien.

Autofocus

De autofocus van de Nikon Z f is meer dan goed genoeg voor straatfotografie. Winkelstraat in Glasgow, Nikon Z f met Nikkor 24-70mm F4

De Nikon Z f heeft op papier hetzelfde hybride autofocussysteem met fasedetectie en contrastdetectie als de Z 6 II, met 273 autofocuspunten. De Z f heeft echter een nieuwere processor en krijgt daarmee Nikons 3D tracking, met betere trackingmogelijkheden en onderwerpsherkenning dan de Z 6 II. Wat ook bijzonder is, is de gevoeligheid van het AF-systeem: de Nikon Z f kan tot -10 EV scherpstellen met een F1.2 objectief. De Nikon Z f heeft geen joystick voor de autofocus, maar het scherm is wel aanraakgevoelig en je kan het gebied instellen dat je als touchpad wilt gebruiken. Nog een aardigheid is dat je bij het gebruik van objectieven die je alleen handmatig kan scherpstellen, toch de onderwerpsherkenning kan gebruiken. De camera kan het scherpstelveld dan verleggen naar een gezicht en dat veld vergroten zodat je daar makkelijk met de hand op kan scherpstellen.

Bijzondere functies

Onder de sluitertijdenknop van de Z f zit een aparte draaiknop waarmee je kan wisselen tussen foto en video. Er zit nog een derde instelling op en die is voor zwart-wit. Dat past natuurlijk helemaal bij het retrothema van de Nikon Z f. De Nikon Z f heeft verschillende zwart-wit standen en de B&W-stand onthoudt de laatst gebruikte.

De Nikon Z f heeft een aparte stand voor zwart-wit op de draaischijf onder de sluitertijdenknop.St. Pancras Station, London, Nikon Z f met Nikkor 24-70mm F4

Een van de meest bijzondere functies van de Z f, en een die we in de toekomst waarschijnlijk meer gaan zien, is de mogelijkheid om de beeldstabilisatie te koppelen aan het gebruikte scherpstelpunt. Normaal gesproken draait en kantelt de sensor door de beeldstabilisatie om assen die allemaal door het centrum van de sensor lopen. Maar als je onderwerp niet in het centrum staat, wordt dat niet optimaal gestabiliseerd. Door de stabilisatie te koppelen aan het scherpstelpunt, kan je het draaipunt verleggen naar een punt buiten het centrum.

Ten opzichte van de concurrentie

Zoek je iets met een vergelijkbaar uiterlijk en dezelfde klassieke bediening, dan is er de Fujifilm X-T5. Die heeft betere videomogelijkheden (tot 6.2K), meer pixels en meer snelheid. De X-T5 is ook nog eens goedkoper. Wie een hybride camera wil met een analoog uiterlijk, krijgt meer waar voor zijn geld bij Fujifilm. De X-T5 heeft echter een APS-C sensor, waar de Zf een kleinbeeld sensor heeft. Wie graag oudere, analoge objectieven wil gebruiken, heeft aan de Z f een betere keus. Ook is de Z f dankzij die grotere sensor een betere keus bij weinig licht of situaties met hoge contrast. Verder zijn we erg onder de indruk van de beeldstabilisatie en de autofocus van de Z f.

De Sony A7C II is kleinbeeldcamera in dezelfde prijsklasse als de Nikon Z f. De A7C II heeft een meetzoekervormgeving met een zoeker op de linkerschouder. Hierdoor wordt ook de A7C II gezien als een retromodel, ook al mist de Sony de analoge draaiknoppen voor bijvoorbeeld sluitertijd en filmgevoeligheid. De Nikon Z f wint het van de Sony op het gebied van ergonomie, zoeker en scherm. De Sony is daarentegen weer een heel stuk lichter en compacter en daardoor makkelijker mee te nemen. Ook biedt de Sony net iets betere videomogelijkheden. De Sony A7C II heeft echter geen ‘PreCapture’optie en maar 1 kaartsleuf. De autofocus van de Sony A7C II is op dit moment toonaangevend. De A7C II heeft ook een verbeterde beeldstabilisatie, die goed is voor 7 stops correctie, maar net niet zo goed als die van de Nikon. De Nikon en de Sony hebben ieder wat puntjes waar ze net iets beter of minder zijn dan de ander, maar ontlopen elkaar door de bank genomen niet veel. De grootste verschillen zitten dan in de afmetingen, de ergonomie en de vormgeving. En welk systeem je het meest aanspreekt, natuurlijk.

Review Nikon Z30 – instap Z- en vlogcamera – Focus Review (focus-review.com)

Home Focus Magazine

 Nikon Z f
 specificaties
  
sensor

24,5 Mp

video

4K60p

ISO

100-64.000 (50-204.800 uitgebreid)

max. seriesnelheid

11x raw+jpeg, 30x alleen jpeg

opslagmedia

1x UHS II-SD, 1x UHS I – Micro-SD

capaciteit accu

380 opnamen

afmetingen

144x103x49 mm

gewicht (incl accu)

710 g

verkoopprijs

€ 2499,00 (body)

importeur

/

  
 beoordeling
beeldkwaliteit9
scherpstelling9,5
lichtmeting9
witbalans9
scherm/zoeker9,5
prijs-kwaliteit9,5
bonus9,5
  
eindwaardering9,3

Conclusie test Nikon Z f

De Nikon Zf is een camera die de aandacht trekt.

De Nikon Z f is niet alleen een goede camera in zijn prijsklasse, maar ook nog eens een van de leukste om mee rond te lopen. De Z f trok tijdens onze testperiode redelijk wat bekijks en leverde een aantal interessante gesprekken en sympathieke reacties op. Hopelijk leidt al die aandacht ook tot verkoopcijfers die het voor Nikon interessant maakt om een Z f HR uit te brengen, met een 45 of 60 megapixel sensor voor bijvoorbeeld high end landschapfotografie. Er is maar weinig aan de Z f waar we niet blij van worden en de enige reden om de camera niet aan te bevelen, is als je echt niet verwacht ooit van de sluitertijden- of ISO-knop gebruik te maken. Profiteer dan nu van de lagere prijs van de Z 6 II (of wacht op de Z6 III..)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in