Full review: Samsung SDXC PRO Ultimate – De sd-kaart is nog lang niet achterhaald

0

Steeds meer systeemcamera’s maken gebruik van de supersnelle en dure CFexpress-kaarten voor hoge resolutie video en snelle fotoreeksen, maar ook de gewone sdkaart wordt nog steeds verbeterd voor hogere prestaties en meer betrouwbaarheid. Maar wat betekenen al die symbooltjes en cijfers op die kaarten nu eigenlijk?

De snelheid waarmee de kaart uitgelezen kan worden is van 180 naar 200 MegaByte per seconde (MB/s) gegaan.

De juiste sd-kaart voor je camera kiezen is een lastige klus, vooral als je ook video wilt maken. De introductie van een nieuwe Samsung SDXC-kaart, waarbij de toevoeging XC voor extended capacity staat, is een mooie aanleiding om eens te kijken wat al die symbooltjes en cijfers op de kaarten betekenen en welke nu werkelijk van belang zijn. Samsung SDXC- en microSDXC-kaarten zijn er als EVO Plus, de snellere PRO Plus en nu ook de PRO Ultimate. Deze nieuwe lijn is net weer iets sneller dan de Plus. De snelheid waarmee de kaart uitgelezen kan worden is van 180 naar 200 MegaByte per seconde (MB/s) gegaan. De schrijfsnelheid is gelijk gebleven en met 130 MB/s is deze serie dus ook geschikt voor hoge resolutie video, zoals UHD/4K en snelle beeldreeksen in raw.

De PRO Ultimate-kaart werd in de Canon EOS C70 getest, met de camera gericht op de stopwatch.

V30

SDHC staat voor een high capacity sd-kaart tot 64 GB; daarboven wordt de XC-toevoeging gebruikt. Deze termen zeggen in principe niets over de snelheid van de kaart.

De lees- en schrijfsnelheid wordt apart op de kaart aangegeven. Dit is echter de maximaal haalbare snelheid voor de betreffende kaart. Wanneer je een sd-kaart voor je camera kiest om hoge kwaliteit video op te kunnen nemen, is die (maximale) schrijfsnelheid echter niet zo van belang.

Belangrijker is wat voor continue datastroom de kaart aan kan. Immers, de buffer van je camera zal al snel overlopen als deze zijn data niet snel genoeg kwijt kan naar de kaart. Om hier meer inzicht in te geven zijn er speciaal hiervoor Video speed classes bedacht. De meest voorkomende zijn V30, V60 en V90. De cijfers staan voor de gegarandeerde minimum schrijfsnelheid (in MB/s).

Dit is dus bij lange na niet de hoogst mogelijke snelheid die op de kaartjes geprint staat. Die snelheid kan namelijk maar voor een heel korte periode gehaald worden, te kort meestal voor een normale video-opname of een langere fotoreeks op de maximum speed van de camera. Samsung geeft de PRO Ultimate kaarten de V30 waardering mee. Dat lijkt wat aan de lage kant. Mijn Canon R6 bijvoorbeeld schrijft volgens de manual 340 Megabits per seconde (MBps) naar een geheugenkaart bij de hoogste kwaliteit video (UHD, IPB, 10-bit en met 50 beelden per seconde).
Dat zijn 340/8 = 42,5 MB/s, dat is dus ruim boven de V30 waardering van de Samsung PRO Ultimate kaart. Zal de kaart zoveel data aankunnen?

UHS-I

Er zijn heel veel symbooltjes en cijfers op een SDXC-kaart te vinden. Misschien vraag je je af waarom de Ultimate met zijn hoge maximale schrijfsnelheid van 130 MB/s geen V60 waardering heeft. De reden zit hem in de UHS-interface die wordt gebruikt. UHS staat voor Ultra High Speed bus. De UHS-I kaarten zijn te herkennen aan de enkele rij contacten, de UHS-II kaarten hebben een dubbele rij contacten. De V60 en V90 symbolen vind je dan ook op UHS-II kaarten.

Veel camera’s, card readers en laptops zijn nog niet compatible met UHS-II. Mijn Canon R6 wel en daarom wordt voor deze camera dan ook UHS-II kaarten met V60 of V90 aangeraden als je video in de hoogste kwaliteit of snelle fotoreeksen wilt schieten.
Maar zou deze nieuwe Samsung kaart met zijn V30 waardering de datastroom van de ‘R6 op zijn best’ aankunnen?

UHS-I kaarten als de PRO Ultimate zijn te herkennen aan de enkele rij contacten, UHS-II kaarten hebben een dubbele rij contacten.

Test Samsung SDXC PRO Ultimate

Om de Ultimate kaart aan de tand te voelen heb ik deze eerst samen met een Sony Tough V60 kaart in mijn Canon C70 Cinemacamera gestopt. Met de camera gericht op de stopwatch en ingesteld op Cinema Raw Lite ST (414 Mbps) kreeg ik na ongeveer een halve minuut een buffer overflow waarschuwing voor het kaartslot van de Samsung.
51,75 MB/s blijkt dus iets te gortig voor de kaart. Met de camera ingesteld op raw LT (269 Mbps) kreeg ik, totdat ik de camera na vijf minuten uitzette, nog geen waarschuwing.
269 Mbps zijn 33,6 MB/s, de Samsung PRO Ultimate voldoet dus in ieder geval ruimschoots aan zijn V30 waardering. Voor een tweede test schoof ik de PRO Ultimate in mijn Canon R6 en stelde deze in op het maximale aantal opnamen per seconde in raw (21,8 MB). Dat zijn er 12 per seconde met gebruik van de mechanische sluiter. Ik hield mijn vinger op de ontspanknop totdat ik er kramp in kreeg, maar de Samsung gaf geen krimp. Daarna stelde ik de hoogste kwaliteit video in en een frame rate van 50-b/s. Na ruim 5 minuten filmen was er nog geen waarschuwing te zien. Dus ook 42,5 MB/s lijkt de PRO Ultimate goed aan te kunnen. Kan het nog gekker? Jawel met de R6 op elektronische sluiter spuugt de camera er wel 20 raw beelden per seconde uit. Nu begint de PRO Ultimate na zo’n tien seconden te sputteren en de camera schakelt naar een lagere frequentie over en stopt soms zelfs even kort om zijn buffer te legen.

SAMSUNG SDXC PRO Ultimate
Prijs (Cameranu, 512 GB): € 79,95 | samsung.com/nl

Review Samsung PRO Plus en EVO Plus – Focus Review (focus-review.com)

Ook bij snelle fotoreeksen zul je niet snel tegen de limiet van de kaart aan lopen.

De Samsung PRO Ultimate voldoet dus ruimschoots aan de specificaties. Een continue data rate van 40 MB/s lijkt geen probleem en misschien is zelfs 45 MB/s wel haalbaar. Ook bij snelle fotoreeksen zul je niet snel tegen de limiet van de kaart aan lopen. De nieuwe kaarten zijn echter niet alleen sneller geworden ten opzichte van de PRO Plus, ze zijn ook betrouwbaarder geworden door een betere foutcorrectie van de controler. Dat maakt de kaart beter bestand tegen magnetisme, röntgenstraling en schokken. Daarnaast zijn de PRO Ultimate kaarten nagenoeg waterdicht en valbestendig. De toevoeging Tough zou deze kaarten dus ook goed passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in