Full review SAMYANG AF 135MM F1.8 FE – LICHTSTERK EN BETAALBAAR 

0

De Samyang AF 135mm F1.8 FE is Samyangs nieuwste lichtsterke middellange tele. Het is nog lichtsterker dan zijn voorganger en heeft nu ook autofocus. Het objectief is ideaal voor portretten en indoorsporten.

 

TESTRESULTATEN SAMYANG AF 135MM F1.8 FE:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede scherpte
  • Vrijwel geen chromatische aberraties
  • Hoge lichtsterkte
  • Focus Hold knop
  • Custom Switch
  • Weerbestendig
  • Goede kortste instelafstand
  • Scherpe prijs
  •  
  •  Geen beeldstabilisatie

De Samyang AF 135mm F1.8 FE is een lichtsterk en veelzijdig middellang teleobjectief.

Introductie

Er was al een lichtsterke 135mm van Samyang: de Samyang 135mm F2.0 ED UMC.  Dit objectief  is in een groot aantal vattingen verkrijgbaar, maar is niet elektronisch gekoppeld en heeft geen autofocus. Voor een objectief dat op volle opening weinig scherptediepte heeft kan zeker het ontbreken van autofocus soms een probleem zijn. Daarom is er nu de nieuwe Samyang AF 135mm F1.8 FE. Die is nog 1/3e stop lichtsterker en heeft wel autofocus.

Het is een volledig nieuw objectief, met een complexer optisch ontwerp en een aantal bijzondere extra’s. Het enige nadeel? Het objectief is alleen verkrijgbaar in Sony E-vatting. Op de Sony camera’s kan je met dit objectief gebruik maken van alle functies, van Real-time tracking tot Eye-AF. Een portret maken met de scherpte precies op het oog is hierdoor een stuk eenvoudiger geworden. Het objectief is hierdoor ook veel interessanter geworden voor het fotograferen van actie, zoals bijvoorbeeld indoorsporten. Dankzij de hoge lichtsterkte kan je met dit objectief bij weinig licht toch nog met snelle sluitertijden werken.

Samyang Lens Station

Op de Samyang AF 135mm F1.8 FE  zijn twee schakelaars en een knop te vinden. Er is een schakelaar voor het beperken van het scherpstelbereik en een schakelaar – de Custom Switch – die twee programmeerbare standen heeft. De knop is standaard een Focus Hold knop voor het vastzetten van de scherpte, maar kan ook worden ingesteld voor het toewijzen van de Eye AF. Dankzij de elektronische contacten kunnen zowel de Custom Switch als de Focus Hold knop geprogrammeerd worden. Samyang levert hiervoor de optionele Lens Station. De Custom Switch kan worden geprogrammeerd zodat de scherpstelring gebruikt kan worden voor het traploos wijzigen van het diafragma.

Met de Lens Station kan de Focus Hold knop worden ingesteld om de bijzondere Astro Focus-opnamefunctie te activeren. Samyang introduceerde deze op de AF 24mm F1.8 FE. Astro Focus lost een probleem op waarmee astrofotografen vaak kampen: om scherpe foto’s van sterren te maken, moet je scherpstellen op oneindig. Maar in een duistere omgeving is dat moeilijk, en op het camerascherm kun je het resultaat moeilijk beoordelen. Wanneer je de Astro Focus-modus activeert, zal de camera overschakelen naar manuele scherpstelling. Een led-lampje aan de zijkant van het objectief licht dan even rood op. Het objectief zet dan automatisch de focus op oneindig, en de led licht even groen op om dat te bevestigen. Als je de scherpstelling verandert, bijvoorbeeld door onbedoeld de scherpstelring aan te raken, licht het lampje weer rood op. De functie is goed bruikbaar. Tijdens de test konden we helaas door teveel lichtvervuiling  publicatiewaardige foto’s van sterren maken.

Bouw

De Samyang AF 135mm F1.8 FE heeft de nieuwe vormgeving die we ook kennen van bijvoorbeeld de Samyang AF 50mm F1.4 FE  en de Samyang AF 12mm F2 E. Hij heeft dus een ‘verborgen’ rode ring die je alleen vanuit een bepaalde hoek kan zien en een diamantvormig patroon op de scherpstelring. We vinden het er fraai uitzien en professioneler dan de oudere glimmend zwarte versies. Het is een vrij fors objectief, maar dat kan natuurlijk niet anders bij zo’n hoge lichtsterkte. Het is zelfs een paar millimeter dikker en langer dan de Sony FE 135mm F1.8 GM. De Samyang is wel bijna 180 gram lichter. Of dat voor dit soort objectieven heel erg van belang is, vragen we ons af, maar je voelt het wel als je een hele dag portretten staat te maken met dit objectief.

WEERBESTENDIG

Het optisch ontwerp bestaat uit 13 lenselementen in 11 groepen. Het objectief heeft 1 U-ASP (ultraprecies asferisch) element, 2 elementen van HR glas en 3 elementen van ED-glas. Het diafragma heeft maar liefst 11 bladen voor een zo rond mogelijke diafragmaopening en de filtermaat is 82mm. De Samyang AF 135mm F1.8 FE is weerbestendig en heeft een pakking op de achterzijde, zodat je voor niet zo bang hoeft te zijn om dit objectief in vochtige of stoffige omgevingen te gebruiken. De brede scherpstelring kan geprogrammeerd worden om voor iets anders te worden gebruikt als je werkt met autofocus. Voor het wisselen van de functie zit er een schakelaar op het objectief. Verder zit er een Focus Hold knop op de Samyang en een schakelaar om het scherpstelbereik te begrenzen. De Samyang heeft geen beeldstabilisatie, voor scherpe opnames bij wat langere sluitertijden ben je dus afhankelijk van de stabilisatie in de camera (of een goed statief).

SCHERPSTELLING

De Samyang AF 135mm F1.8 FE is de eerste 135mm van Samyang met autofocus. Het objectief maakt gebruik van een linaire STM (stappen)motor. De scherpstelling die je daarmee krijgt is vloeiend en stil, wat videomakers zullen waarderen. De nieuwste motoren van Samyang zijn ook een stuk sneller dan voorheen. Dat merkten we al goed bij autofocusobjectieven van Samyang die al vernieuwd zijn. In onze test (met de Sony A7R IV) werkte de autofocus heel betrouwbaar. Bij gebruik van Eye AF lag de focus precies op het oog. Voor sport is de initiële scherpstelling wat traag – een gevolg van de grote massa glas die moet bewegen – maar als de camera het onderwerp eenmaal gevonden heeft, werkt de Real-time Tracking goed. De snelheid kan nog verbeterd worden door gebruik te maken van de begrenzing van het scherpstelbereik. Het bereik kan beperkt worden van oneindig tot 1,5 meter, bijvoorbeeld voor (indoor)sporten of van 2 meter tot 0,69m. Dat is dan weer ideaal voor portretfotografie.

Begrens je het bereik niet, dan stelt het objectief natuurlijk scherp  van oneindig tot 0,69m. Verder is er een Focus Hold knop aanwezig om de scherpte op een bepaald punt vast te leggen. Die Focus Hold knop kan overigens ook voor andere functies geprogrammeerd worden. De kortste instelafstand van 0,69m zorgt voor een vergrotingsmaatstaf van 0,25x. Voor een lichtsterke tele is dat niet slecht en je kan hiermee dus hele close-up portretten maken.

BEELDKWALITEIT

De scherpte in het beeld- midden is ook op F1.8 uitstekend. F1.8, 1/400S, ISO 100

Op basis van de MTF-curve die Samyang verstrekt is de beeldkwaliteit van de AF 135mm FE heel hoog, met maar een kleine dip in de hoeken. De curve ziet er goed uit, voor een superlichtsterke tele op volle opening, maar is wel een in de computer gemaakte grafiek. In de praktijk blijkt gelukkig dat Samyang AF 135mm F1.8 FE zeer goede prestaties levert, ook bij de grootste openingen. Bij de grootste opening is de scherpte aan de randen wat minder, maar nog steeds goed. Vanaf F2.8 is de scherpte over het hele beeld uitstekend. In de testopnames merkten we geen chromatische aberratie of vertekening. Op volle opening is er in de hoeken lichte vignettering, maar bij een portretobjectief stoort dat doorgaans niet. Vignettering is ook gemakkelijk te corrigeren in nabewerking.

Het diafragma heeft maar liefst elf bladen, zodat de diafragmaopening ook bij kleine openingen rond blijft. Op F1.4 vervormen de bokehballen naar de randen tot kattenogen, wat inherent is aan dit soort objectieven. Zelfs de machtige Sigma 105mm F1.4 Art heeft hier last van, ondanks zijn veel grotere frontlens en filtermaat. Met een beetje diafragmeren vermindert dit kattenogeneffect.
 

Samyang AF 135mm F1.8 FE

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

18°9’ (FF) of 12°5’ (APS-C)

sensorformaat

full frame

min. instelafstand69 cm
filterdiameter

82 mm

diafragmalamellen11
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

130 x 93 mm

gewicht

772 gr

bajonetaansluitingSony FE
bijzonderheden

Focus Hold knop en Custom schakelaar

importeur

www.transcontinenta.nl

verkoopprijs€ 949,99
  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/54
autofocus/54,5
overstraling/54,5
uitvoering/109
  
eindwaardering9,1

Conclusie test SAMYANG AF 135MM F1.8 FE

De Samyang AF 135mm F1.8 FE is met zijn scherpe prijs een geduchte concurrent van de Sony FE 135mm F1.8 GM.

 

De Samyang AF 135mm F1.8 FE is een directe concurrent voor de Sony FE 135mm F1.8 GM. De Samyang heeft hetzelfde brandpunt en dezelfde lichtsterkte en dus ook dezelfde flinterdunne scherptediepte. Beide hebben een Focus Hold knop en een begrenzer van het scherpstelbereik. Tegenover de Custom Switch van de Samyang staat een AF/MF schakelaar op de Sony. De Sony heeft een echte diafragmaring, maar de Samyang is iets lichter. Dat zijn allemaal zaken die voor de een of de ander verschil kunnen maken. De optische kwaliteit van die Sony G Master staat nog net een trapje hoger, maar het grootste verschil tussen beide zie je echter niet direct en dat is dat de Samyang bijna de helft kost van de Sony. De Sony GM-objectieven zijn zo goed als op dit moment mogelijk is en gemaakt om stevig professioneel gebruikt te worden. Die zekerheid zal voor sommigen het prijsverschil waard zijn. In de praktijk zullen opnames van beide objectieven echter niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn en dat zal voor anderen weer genoeg reden zijn om te flink wat euro’s te besparen en te kiezen voor de Samyang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in