Full Review Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art– Superlichtsterke standaardzoom

0

De Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art is de meest lichtsterke zoom voor kleinbeeldcamera’s die je kan krijgen. Het zoombereik is kort, maar de kwaliteit is uitstekend. Zie hem als een handvol vaste brandpunten, maar dan zonder dat je hoef te wisselen. Handig voor fotografen en nog handiger voor filmers.

TESTRESULTATEN Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Uitstekende beeldkwaliteit

  • Interne zoom

  • Afmetingen

De Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art is de meest lichtsterke zoom voor kleinbeeld.

Introductie

De Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art is niet de eerste F1.8 zoom van Sigma. Sigma had namelijk al eerder de Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art zoom. Maar die was bedoeld voor APS-C. De Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art is de eerste F1.8 zoom voor kleinbeeld. Die 18-35mm F1.8 is zeker voor filmers een hele populaire zoom. Als je filmt, en je hebt je matte-box of ND-filters op je objectief zitten, of je camera zelfs gebalanceerd op een gimbal, dan wil je eigenlijk zo min mogelijk van objectief hoeven te wisselen. Maar je wilt ook wat kunnen spelen met de scherptediepte en je onderwerp losmaken van de achtergrond. Dat kan heel goed met die de F1.8 18-35 en datzelfde geldt voor deze nieuwe 28-45mm F1.8 DG DN Art.

Het zoombereik is wel wat kort. Vertaald naar vaste brandpunten, heb je er eigenlijk drie: 28mm, 35mm en 45mm standaard. Maar ondanks dat korte bereik kan je toch nog best wat spelen met perspectief en uitsnedes door te zoomen en, natuurlijk, ook met de achtergrondonscherpte. Een lichtsterkte van F1.8 op kleinbeeld biedt daarvoor nog meer mogelijkheden dan datzelfde diafragma op APS-C. Ook is dit een ideaal objectief voor evenementen bij weinig licht, zowel voor fotografie als film. Het is 1.3 stops lichtsterker dan een F2.8 zoom. Dat betekent dat je met dit objectief op volle opening bijvoorbeeld op ISO 3200 kan werken, waar je met dezelfde sluitertijd op een F2.8 zoom naar ISO 8000 zou moeten. En dat scheelt echt in ruis.

De Sigma 28-45mm is dankzij zijn hoge lichtsterkte prima voor nachtfotografie. Je kan hierdoor of de sluitertijden korter of de gevoeligheid lager houden dan bij F2.8 zooms.

Op dit moment is het enige objectief dat in de buurt komt van de lichtsterkte van de Sigma, de Canon RF 28-70mm F2L. Dat is maar 1/3e stop minder lichtsterk, maar heeft wel beduidend meer bereik aan de telekant. De 45mm van de Sigma is maar net standaard, waar de 70mm van de Canon al aardig geschikt is voor portretfotografie. Wie de Sigma al vrij groot vindt voor zo’n beperkt bereik, heeft de Canon nog niet in handen gehad. De Canon weegt 1430 gram en de afmetingen zijn 104x140mm. De filtermaat van de Canon is zelfs 95mm. In vergelijking met de Canon is de Sigma dus nog redelijk slank en licht. De Sigma is weliswaar iets langer, maar zoomt intern. Het wordt dus niet langer als je uitzoomt en je krijgt op een gimbal dus ook geen verandering van de balans als je zoomt. De Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art bied je verder ook een lichtsterke 28mm met hoge beeldkwaliteit en ook dat is een bijzonderheid tegenwoordig.

Panasonic heeft geen 28mm. Sony heeft een 28mm F2 die licht en compact is, maar kwalitatief lang niet aan deze Sigma kan tippen en die eigenlijk weleens vervangen zou mogen worden door een moderne F1.8 versie. Leica maakt voor het L-systeem een prachtige F2 28mm Apo-Summicron, die wat lichter en kleiner is dan deze zoom, maar ook enige malen duurder. Sigma heeft een 28mm F1.4 DG HSM Art die heel fraai is, die in Sony E-vatting maar net een centimeter of twee korter is dan deze zoom en net zo dik. Wie op zoek gaat naar alternatieven, komt er snel achter dan deze Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art toch eigenlijk best wel bijzonder is.

Bouw

De Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art is dus redelijk fors, maar heeft wel als voordeel dat hij intern zoomt. De afmetingen en ook de balans veranderen dus niet tijdens het zoomen. Het is een goed en fraai afgewerkt objectief, zoals tegenwoordig alle Art-objectieven van Sigma met een enigszins matte kunststof behuizing aan de buitenzijde die goed bestand is tegen vingerafdrukken. De scherpstelring zit aan de voorzijde, en dat wordt gevolgd door een gedeelte waar twee programmeerbare knoppen zitten. Standaard zijn dat de focus-hold knoppen, maar ze kunnen dus ook een andere functie krijgen. Dit middengedeelte is deels voorzien van fijne ribbels, waardoor het de ideale plek is om het objectief vast te pakken als je van objectief wilt wisselen. Iets naar achteren komt dan de zoomring en daarna een niet draaiend gedeelte met rechts een knop om het diafragma te vergrendelen en links twee knoppen voor AF/MF en het klikloos maken van de diafragmaring. Die klikt standaard in in 1/3e stops. Je kan de diafragmaring natuurlijk ook op A zetten, als je deze niet wilt gebruiken en het diafragma met een instelwiel op de camera wilt besturen. Het objectief is weerbestendig en heeft ook een pakking op de bajonet.

Screenshot

Het optisch ontwerp bestaat uit 18 lenzen in 15 groepen, waaronder 5 SLD en 3 asferische elementen. De filtermaat is 82mm en het diafragma heeft 11 bladen. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

De Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art gebruikt HLA (High-response Linear Actuator) motoren voor de scherpstelling. Dat zijn de nieuwste lineaire motoren van Sigma, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de XD-motoren van Sony. De scherpstelling is stil, snel en, zoals bij eigenlijk alle moderne objectieven, inwendig. Het objectief is helaas niet parfocaal. Dat wil zeggen dat de scherpstellling wat verloopt als je zoomt. Voor fotografie is dat geen probleem, maar voor video betekent dat dat je niet kan zoomen zonder je scherpstelling te corrigeren. Tenzij je natuurlijk voldoende scherptediepte hebt. Focus breathing is redelijk onderdrukt, maar wel een beetje zichtbaar, vooral in de groothoekstand. Dit objectief kan geen gebruik maken van de automatische correctie van de focus breathing op Sony camera’s.

De Sigma 28-45mm F1.8 is met een vergroting van 0,25x geen macro. Maar op die kortste afstand is de kwaliteit nog steeds wel heel behoorlijk. Let ook eens op de fraaie onscherpte in de achtergrond.

De kortste instelafstand is 30 centimeter. Dat levert een maximale vergrotingsmaatstaf op van 1:4 of 0,25x op 45 mm.

Beeldkwaliteit

Screenshot

De MTF-curves laten een hele hoge beeldkwaliteit zien en dat is een beeld dat we ook in de praktijk terugzien. De centrumscherpte is op volle opening al heel hoog en het verloop naar de hoeken is maar klein. Het contrast is ook al meteen op F1.8 heel fraai en blijft dat tot in de hoeken. De scherpte is op volle opening over een groot deel van het midden bijzonder hoog en het verloop naar de hoeken zet vrij laat in en is niet hoog. Met diafragmeren trekken de hoeken nog iets bij en al op F5.6 krijg je een gelijkmatige scherpte over het hele beeldveld. Vergelijken we de scherpte van dit objectief met bijvoorbeeld die van de Sigma 28mm F1.4 DG HSM Art, dan is deze zoom op F1.8 beter dan de 28mm op volle opening.

Het objectief heeft vrijwel geen moeite met tegenlicht. Overstraling is minimaal, net als reflecties. Als je flink diafragmeert kan je redelijke zonnesterren krijgen, met maar liefst 22 punten door het 11-bladige diafragma, al krijg je dan al wel wat verlies van scherpte door diffractie. Het objectief heeft op volle opening wel wat lichtafval, maar met de lenscorrecties aan is het niet veel. Alleen in extreme gevallen, bijvoorbeeld bij nachtfotografie kan je daar last van krigen doordat je de hoeken bijvoorbeeld niet meer opgehelderd krijgt.

Bokeh op F1.8..
Bokeh op F2.8..
Bokeh op F5.6..

Het bokeh is erg fraai, zeker voor een zoomobjectief. Wil je een nog mooiere achtergrondonscherpte, dan krijg je dat alleen maar met objectieven met nog meer lichtsterkte en een langer brandpunt. Bokehballen, ronde cirkels van licht die je krijgt als je een lichtbron in de onscherpe achtergrond hebt, zijn mooi zacht, zonder ‘uienringen’ en zonder harde randen. Bij objectieven die dit laten zien bij de bokehballen, is het verloop van scherp naar onscherp meestal ook fraai en dat is dus duidelijk te zien bij deze Sigma.

 Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

75°4’- 51°3’

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

30 cm

filterdiameter

82 mm

diafragmalamellen

11

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

88x151mm (L-vatting)

gewicht

960 gr

bajonetaansluiting

L-vatting, Sony E-vatting

bijzonderheden

Lichtsterkte

importeur

www.sigmabenelux.com

verkoopprijs

€ 1499,-

  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/54,5
vignettering/54
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9,2

Conclusie test Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art

De Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art kan je zien als drie lichtsterke, vaste brandpunten in één objectief.

De Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art is prachtig objectief. Ja, het is vrij fors voor een standaardzoom en het heeft een beperkt bereik, maar de beeldkwaliteit is echt heel goed en het bokeh dat je met dit objectief kan krijgen is bijzonder voor een zoom. Als fotograaf kan je je dan nog afvragen of je dan toch niet liever voor vaste brandpunten zou willen gaan (maar waarom zou je, tenzij je nog meer lichtsterkte wil?), maar als je ook nog filmt, dan ben je met dit objectief zoveel sneller en flexibeler dan met vaste brandpunten, dat we het echt de moeite waard vinden. We vinden de Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art de prijs zeker waard, gezien de hoge kwaliteit en lichtsterkte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in