Full Review Sony FE 20-70mm F4 G – Nieuwe zoom-standaard

0

De Sony FE 20-70mm F4 G is een nieuw zoomobjectief in het standaardbereik. Uniek aan deze zoom is het bereik. Dat loopt niet van de gebruikelijke 24 tot 70mm, maar van 20 tot 70mm. Het heeft dus vier millimeter extra groothoek. Tegelijk is Sony er in geslaagd om het objectief redelijk compact en licht te maken. Is dit de ideale standaardzoom?

TESTRESULTATEN Sony FE 20-70mm F4 G:

VOORDELEN

NADELEN

  • Extra groothoekbereik

  • Goede beeldkwaliteit

  • Snelle AF

  • Weerbestendig

  • Compact

  • Diafragmaring

  • Stevige prijs

Je kan de Sony FE 20-70mm F4 G zien als een 24-70mm standaardzoom met een extra 4mm in het groothoekbereik.

Introductie

De laatste twee jaar hebben een flink aantal zoomobjectieven opgeleverd met bijzondere brandpunten. Toch heeft Sony ons verrast met een objectief met een bereik dat we nog niet eerder hebben gezien: de Sony FE 20-70mm F4 G. Je kan dit objectief zien als een 24-70mm standaardzoom met een extra in het groothoekbereik.

Prima bruikbaar voor landschappen, interieurs en reportage, maar ook zeker zo waardevol voor vloggers en filmers. Als landschapsfotograaf kan je met de Sony FE 20-70mm F4 G gemakkelijker afzien van het meenemen een extra groothoek(zoom). Voor vloggen kan je de digitale stabilisatie aanzetten en toch nog voldoende groothoek overhouden om jezelf goed in beeld te krijgen. Het objectief is ook nog eens redelijk licht, zodat het geen probleem is om het op een gimbal te gebruiken. Op de meeste gimbals zal het niet nodig zijn om na zoomen opnieuw te balanceren.

Panasonic ging Sony qua extra zoombereik voor met de Lumix S 20-60mm F3.5-5.6. De Sony FE 20-70mm F4 G is op tenminste twee punten aantrekkelijker: de lichtsterkte varieert niet, maar blijft F4 over het hele bereik en in de telestand haalt het de meer gebruikelijke waarde van 70mm. In combinatie met de stop hogere lichtsterkte is die 70mm veel bruikbaarder voor portretfotografie dan de 60mm F5.6 van de Panasonic. Kijken we dieper in het objectief, dan zien we dat de Sony met 16 lenselementen waaronder een 2 AA(advanced asferisch) elementen, 1 asferisch element, 1 ED-asferisch element en 3 ED-elementen een veel complexer optisch ontwerp heeft. De resultaten zijn ernaar. De Sony FE 20-70mm F4 G stelt ook nog eens lekker dichtbij scherp, zodat je ook nog kleine details met gemak kan vastleggen.

Bouw

Het objectief is redelijk kort en licht. De FE 20-70mm F4 is bijna 5mm minder dik en 14mm minder lang dan de FE 24-105mm F4 en 175 gram lichter. Mechanisch heeft het objectief ook veel te bieden. De Sony FE 20-70mm F4 G heeft achter de scherpstelring en de zoomring een diafragmaring die vergrendeld kan worden en ook klikloos gemaakt kan worden voor video. Tussen de scherpstelring en de zoomring zitten programmeerbare AF-lock knoppen en een AF-MF schakelaar. Het objeftief is weerbestendig, met pakkingen rond alle bewegende delen.

Het optisch ontwerp heeft 16 lenselementen in 13 groepen, waaronder een 2 AA(advanced asferisch) elementen, 1 asferisch element, 1 ED-asferisch element en 3 ED-elementen. Het diafragma heeft 9 lamellen en de filtermaat is 72mm. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

De Sony FE 20-70mm F4 G heeft twee lineaire XD-motoren en interne scherpstelling voor razendsnelle autofocus. De FE20-70mm F4 is daarmee volgens Sony 60% sneller dan de ‘oude’ Zeiss 24-70mm F4 van Sony. In de praktijk voelt het objectief ook zo aan. Breathing compensation wordt in de nieuwste camera’s ondersteund, maar ook met die functie uit is focus breathing minimaal. Dat is fijn, omdat de breathing correctie er voor zorgt dat de effectieve beeldhoek kleiner wordt. Als er minder moet worden gecorrigeerd, dan hou je dus meer groothoek over.

De kortste instelafstand is maar 25 centimeter. Prima voor close-ups en semi macrowerk.

Handmatige scherpstelling is mooi lineair, zodat handmatige focuspulls goed te doen zijn. De kortste instelafstand 25 centimeter en de maximale vergrotingsmaatstaf die je dan haalt op 70mm is 0,39x of bijna 1:4. Dat is al bijna half-macro en op 70mm heb dan ook nog eens een redelijke werkafstand tot je onderwerp. Die flinke vergrotingsmaatstaf maakt het objectief nog veelzijdiger.

Beeldkwaliteit

Boven de MTF curves voor 20mm op F2.8 en F8, onder die voor de 70mm stand op F2.8 en F8

De MTF-curves van de Sony FE 20-70mm F4 G laten al een goede kwaliteit zien en dat beeld zien we in de praktijktesten bevestigd. Contrast en scherpte zijn heel hoog en de kwaliteit is zelfs tot in de hoeken erg goed. De Sony scoort daar duidelijk beter dan de Panasonic. Dat mag natuurlijk ook wel, omdat de Sony meer dan twee keer zoveel kost. Een voorwaarde is dan wel dat de lenscorrecties gebruikt worden. Zonder die correcties heeft het objectief last van flinke vertekening en lichtafval. Zoveel zelfs dat de uiterste hoeken in de 20mm groothoekstand op volle opening bijna zwart worden. Dat is niet bijzonder. Ook de zeer gewaardeerde FE 24-105mm F4 G heeft deze zelfde kenmerken. Met de lenscorrecties aan verdwijnen de vertekening en daarmee ook die donkere hoeken vrijwel volledig.

Het bereik van de Sony FE 20-70mm F4 G is duidelijk groter dan van een 24-70mm. Boven 20mm, onder 70mm.

Op 28mm is de lichtafval zelfs zonder correcties al veel minder en daarboven is het zelfs op volle opening nauwelijks zichtbaar. Zonder correcties zijn ook chromatische aberraties in de uiterste hoeken zichtbaar, maar ook daar zal je met de lenscorrecties aan vrijwel niks van terugzien. LoCa’s, longitudinale chromatische aberraties, die je vooral ziet op volle opening met onscherpte in de voorgrond en achtergrond, zijn gelukkig vrijwel afwezig. Dat is belangrijk, omdat ze moeilijk te corrigeren zijn. Je krijgt met de Sony FE 20-70mm F4 G dus geen magenta en groene kleurzwemen in de voor- en achtergond.

Het objectief is redelijk ongevoelig voor tegenlicht. In de groothoekstand kan je op F11 en F16 zonnesterren krijgen. Die zien er voor een zoomobjectief redelijk uit, maar zijn niet heel scherp. Het bokeh is daarentegen wel weer fraai. Je moet er wat moeite voor doen, want het is natuurlijk ‘maar’ een F4 objectief, maar mede dankzij die korte scherpstelafstand van 25 centimeter kan je de achtergrond toch heel mooi zacht weg laten lopen. Bokehballen zijn met de Sony FE 20-70mm F4 G ook best mooi, met een klein randje, maar een vrij rustig midden.

Bokeh op 70mm op F4.
 

Sony FE 20-70mm F4 G

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

94°-34°

sensorformaatKleinbeeld
min. instelafstand

0,3-0,25 m (AF)/ 0,25 m (handm.) (0,39x vergroting)

filterdiameter72 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)99×79 mm
gewicht488gr
bajonetaansluitingSony fE
bijzonderheden20mm groothoek
importeurwww.sony.nl
verkoopprijs€ 1.600,-
  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/55
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9,5

Conclusie test Sony FE 20-70mm F4 G

De prijs is voor een F4 ‘standaard’zoom stevig, maar niet onlogisch gezien de hoge beeldkwaliteit, vele mogelijkheden en de extra groothoek.

De Sony FE 20-70mm F4 G is een erg goede en hele praktische zoom die letterlijk een nieuwe standaard zet. Het enige wat misschien een beetje slikken is, is de prijs. Die is voor een F4 ‘standaard’zoom stevig, maar niet onlogisch gezien de hoge beeldkwaliteit, vele mogelijkheden en vooral de extra groothoek. Als je geen probleem hebt met de prijs en niet per se meer lichtsterkte nodig hebt, dan is dit inderdaad een ideale standaardzoom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in