Full review: Sony RX100 VII

0
packshot Sony RX100 VII
packshot Sony RX100 VII

Ruim een jaar na de introductie van de RX100 VI (getest in Focus 10-2018) stelt Sony alweer een volgend model van deze compactcamera met relatief grote 1 inch sensor voor. Wat is er nieuw, en is hij de upgrade waard?

TESTRESULTATEN Sony RX100 VII:

VOORDELEN

Nadelen

  • sensor- en autofocustechnologie uit de krachtigste
    full-frame camera’s van Sony
  • Vrij hoge prijs

Sony prijst de RX100 VII aan als de ideale camera voor vloggers: die kunnen zichzelf filmen terwijl ze rondlopen.

Klein maar Krachtig

Sony RX100 VII

Bouw en bediening

Op het eerste gezicht lijkt de RX100 VII niet veel nieuws te brengen. Net als zijn voorganger heeft de RX100 VII een uitschuivende zoomlens met een bereik van omgerekend (naar full-frame) 24-200mm en een variabele grootste opening van F2.8 bij groothoek tot F4.5 bij tele. En net als de Mark VI heeft hij een beeldsensor met 20 megapixel op 1 inch formaat. Zo’n sensor is groter dan de sensor in een conventionele compactcamera en vooral in een smartphone, waardoor de beeldkwaliteit beter is.

Maar schijn bedriegt; het nieuwe zit aan de binnenkant. De sensor in de RX100 VII heeft een gewijzigd ontwerp, dat gebaseerd is op dat van de A9-systeemcamera. Het is een zogeheten stacked CMOS-sensor, wat wil zeggen dat de sensor ingebouwde geheugenmodules heeft. Daardoor kan de sensor veel sneller worden uitgelezen dan een normale CMOS-sensor. Door die sensorarchitectuur haalt de RX100 VII een seriesnelheid van 20 opnames per seconde in volle resolutie zonder dat het beeld in de elektronische zoeker tussen opnames donker wordt: dat is ongekend voor een compactcamera.

Betere autofocus

Ook het autofocussysteem kreeg een upgrade. Op de sensor zijn 357 aufofocuspunten op basis van fasedetectie geplaatst, en 425 autofocuspunten op basis van contrastdetectie. De camera kan tot 60 AF-berekeningen per seconde uitvoeren, en hij gebruikt de nieuwste Sony-algoritmes om scherp te stellen op ogen (realtime Eye AF) en bewegende onderwerpen (realtime tracking AF).

In de praktijk zorgt dat voor een zeer snelle en zeer accurate scherpstelling. Het enige waar je voor moet zorgen is dat het focuspunt op de gewenste persoon of het gewenste onderwerp staat als je begint te fotograferen – de camera doet de rest. Een opmerking: de realtime tracking AF werkt op zich goed, maar in het cameramenu is niet meteen duidelijk hoe je deze instelt. Je moet daarvoor een van de Tracking AF-opties gebruiken, en die zitten helemaal onderaan de AF-opties.

Betere video

Het verbeterde autofocussysteem werkt ook bij het filmen. Dat kan de RX100 VII in 4K-resolutie. Dankzij de snelle sensor is er een nieuwe vorm van beeldstabilisatie beschik­baar. Bij deze Active Mode Steady Shot wordt de optische beeldstabilisatie in het objectief gecombineerd met digitale beeld-stabilisatie. In plaats van de volledige sensor wordt een lichte crop gebruikt, die beweegt om camerabeweging te compenseren en kun je met de RX100 VII stabiele filmopnames maken terwijl je bijvoorbeeld loopt.

Sony prijst de camera aan als de ideale camera voor vloggers: die kunnen zichzelf filmen terwijl ze rondlopen. Het opklapbare scherm zorgt ervoor dat ze zichzelf daarbij in beeld zien. Nieuw op de RX100 VII is een microfoonaansluiting, zodat je audio in een goede kwaliteit op kunt nemen. Om een externe microfoon te monteren is wel een beugel nodig, want de camera heeft geen flitsschoen.

De slow-motion mogelijkheden van de RX100 VII zijn net zo indrukwekkend als die van de voorganger: je kunt filmen met 250, 500 of 1000 frames per seconde voor een 40x slow-motion effect. Er zijn hierbij ook dezelfde minpunten: bij de hogere framerates filmt de camera in een lagere resolutie die dan ‘opgeblazen’ wordt tot Full HD. Je krijgt dus niet de beste beeldkwaliteit. Bovendien moet je de belichting en focus voor het begin van de opname vastzetten, en duurt het na elke opname (van maximaal een paar seconden) behoorlijk lang voor de slow-motion film weggeschreven wordt naar het geheugenkaartje. Filmen in slow-motion is ook heel belastend voor de accu. Maar het blijft fascinerend om bijvoorbeeld vlammen, vuurwerk of een openspattende waterballon in slow-motion te bekijken.

De camera produceert opnames met veel detail. 24MM, F2.8, 1/30S, ISO 160

Beeldkwaliteit

We hebben dus een camera met snellere autofocus en 20 opnames per seconde zonder black-out, maar hoe zit het met de beeldkwaliteit van die opnames? In dat opzicht zijn er weinig verschillen met de RX100 VI. De combinatie van objectief, sensor en beeldverwerking in de camera zorgt voor opnames met veel detail en een goede balans tussen scherpte en ruisonderdrukking. De kleurweergave is goed, met realistische huidtinten en accurate kleuren. De gevoeligheid is tot ISO 1600 goed bruikbaar, bij hogere gevoeligheden vermindert de scherpte en worden de kleuren minder gesatureerd. Op jpeg-opnames zag ik geen vignettering: vermoedelijk wordt deze reeds in de camera gecorrigeerd (de raw-bestanden werden nog niet herkend ten tijde van mijn test).

 Sony Cyber-shot RX100 VII
 specificaties
  
sensor1 inch 20 mp Stacked CMOS
video3840 x 2160 25p
ISOauto, 100-12.800 (64-25.600 uitbr.)
max. seriesnelheid20 bps C-AF
opslagmediaSD/SDHC/SDXC
capaciteit accu260 (met lcd-scherm) / 240 (met zoeker) opnames
afmetingen102 x 58 x 43 mm
gewicht (incl accu)300 gr
verkoopprijs€ 1300,-
importeurwww.sony.nl, www.sony.be
 Sony Cyber-shot RX100 VII
beoordeling 
beeldkwaliteit8,5
scherpstelling9,5
lichtmeting8
witbalans9
scherm/zoeker8
prijs-kwaliteit8
bonus8
  
eindwaardering8,4

Conclusie test Sony RX100 VII

Wie geen 20 fps nodig heeft, kan ook kijken naar een van de oudere RX100-modellen.

De RX100-reeks is altijd al het paradepaardje bij de compactcamera’s van Sony geweest, en dat is niet anders bij model VII. Dat kreeg sensor- en autofocustechnologie uit de krachtigste full-frame camera’s van Sony. Heb je 20 frames per seconde mét continu-AF nodig in een compactcamera? Misschien niet – en het blijft sowieso een uitdaging om snelle beweging te volgen via de kleine elektronische zoeker van een compactcamera, hoe goed de zoeker van de RX100 VII ook is. De RX100 VII is vooral een sterk statement van Sony, dat heel trots is op de zelf ontwikkelde sensortechnologie en nieuwe AF-algoritmes. De prijs voor al dat moois blijft op hetzelfde hoge niveau: 1.300 euro voor een compactcamera is toch slikken. Wie geen 20 fps nodig heeft, kan ook kijken naar een van de oudere RX100-modellen, die alle nog leverbaar zijn, maar wel voor een behoorlijk lagere prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in