Full Review: Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD – allround Tamron-zoom voor Fujiifilm

0

Tamron heeft voor de Fujifilm-X camera’s een reportagezoom met een hoge lichtsterkte en een veelzijdig zoombereik. We kennen dit objectief al als full-framezoom voor Sony-E, maar nu is het ook al enige tijd beschikbaar voor de Fujifilm APS-C camera’s. Met dit objectief krijgen Fujifilm fotografen keus uit meer objectieven dan alleen die van hun eigen merk.

TESTRESULTATEN Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD:

VOORDELEN

Nadelen

  • Hoge lichtsterkte

  • Goede scherpte tot in de hoeken

  • Mooi bereik

  • Beeldstabilisatie

  • Weerbestendig

  • Scherp geprijsd

  • Instellen via camera

De Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC XRD is een hele allround standaardzoom.

 

De 17-70mm F2.8 is na de 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD die in 2021 werd geïntroduceerd, het tweede objectief dat Tamron voor Fujifilm X aanbiedt. Het is tevens het eerste ‘vreemd merk’ zoomobjectief voor de Fujifilm X-bajonet, andere fabrikanten bieden alleen zogenaamde primes aan.

landschap
Van 17mm naar 70mm is best een groot verschil.

landschap

De 17-70mm F2.8 oftewel ‘Lens B070X’ is een herwerkte uitvoering. Vanwege de kleinere X-bajonet moest het elektrische circuit geheel opnieuw ontwikkeld en gehuisvest worden in de vorm van een sub circuit board. Daardoor kreeg de kunststof tubus dus ook een andere vorm. Tezamen met enkele aanpassingen voor Fujifilm plus enkele vernieuwingen mag je spreken van een totaal ander objectief, met 16 lenzen in 12 groepen, maar in dezelfde sobere matzwarte uitvoering.

t gezichtsherkenning en gecombineerde VC/ IBIS beeldstabilisatie. Hier zie je de voordelen van de hoge lichtsterkte: de verlichting bestond uit vier Lume Cube ledlampjes (workshop voor Alumni NAVB). F2.8, 1/60S, ISO 1250, 35MM

Er zijn geen schakelaars, schuifjes of een diafragmaring te bespeuren. Aan de bodyzijde zit de met rubber beklede scherpstelring, vooraan een brede zoomring met de indicaties 17, 24, 35, 50 en 70 (mm dus). Net als bij het Sonymodel is er VC-beeldstabilisatie ingebouwd. Staat de IBIS in de camera aan, dan werkt de VC daar mee samen. Heeft je camera (zoals deX-T2, de T3, de XT-30 en de X-Pro modellen) geen beeldstabilisatie, dan is het er nu wel. Dit objectief is weerbestendig uitgevoerd en de zonnekap wordt meegeleverd. Bij uitzoomen schuift de kunststof binnentubus iets uit. De bajonet is van metaal.

Bij vergrotingen zie je de fraaie detaillering in het blad en de takken. Landschap met Velvia-filmsimulatie, een Fujifilm-kleurprofiel, Er is geen chromatische aberratie te bespeuren. F6.3, 1/480S, ISO 400, 53MM

 

 

Slimme beeldstabilisatie

illustratieDe Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD  is het eerste objectief in de nieuwe serie Tamrons met beeldstabilisatie. Voor de 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD heeft Tamron een nieuw stabilisatiemechanisme ontwikkeld. Het is voorzien van een MPU die uitsluitend de stabilisatie aanstuurt. Het systeem maakt volgens Tamron gebruik van algoritmes die gebaseerd zijn op AI-technologie. Vooral tijdens het filmen zou dit systeem zijn waarde moeten bewijzen, door bewegingen nog beter te herkennen en te corrigeren. We hebben het geprobeerd en de resultaten zien er goed uit. Doordat dit de enige moderne Tamron met beeldstabilisatie is, hebben we het echter niet kunnen vergelijken wat precies het verschil is dat AI oplevert.

Bouw

packshot

De Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD heeft het kenmerkende uiterlijk van de recente Tamron objectieven. De matzwarte kunststof behuizing,  de brede zoomring aan de voorkant van het objectief en de smallere scherpstelring dichter bij de body zien er allemaal heel bekend uit. Net als vrijwel al zijn stalgenoten heeft Tamron 17-70mm F2.8 geen schakelaars voor de autofocus of de beeldstabilisatie. Een ander gemeenschappelijk kenmerk is de 67mm filterdraad.

illustratie

Het optisch ontwerp bestaat uit 16 elementen in 12 groepen. Er zijn twee gegoten asferische lenzen, een element van XLD (extra low dispersion) -glas, een element van LD-glas en een hybride asferische lens (kunststof op glaslens gekit) om allerlei fouten te elimineren. De frontlens heeft een BBAR-G2 antireflectiecoating en een fluorcoating tegen hechting van vocht, vuil en vingerafdrukken.. Het diafragma van de Tamron heeft 9 afgeronde lamellen voor een optimaal bokeh. Het objectief is weerbestendig en heeft een extra pakking op de bajonet. 

Scherpstelling

 

De Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD maakt gebruik van de inmiddels bekende RXD motor van Tamron. Deze wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in de Tamron 17-28mm F2.8 Di III RXD en de Tamron 28-75mm F2.8 Di III RXD. De RXD scherpstelmotor reageert snel en stil en is – uiteraard – compatibel met alle Fujifilm AF-functies.  Op recente camera’s zoals de X-S10 en X-T5 werkt de AF top, te danken aan een dual micro processing unit. Tijdens het gebruik van de autofocus kun je direct ingrijpen met handmatige scherpstelling. Videofilmers zullen niet gehinderd worden door focus breathing.

De kortste instelafstand van de Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD is 19cm op 17mm en 39cm op 70mm heeft. Dat zorgt voor een vergrotingsmaatstaf van 1:4.8 in de groothoekstand en 1:5.2 in de telestand.

Beeldkwaliteit

Als eerste testten we de resolutie. Die is hoog; het beeldmidden is in alle zoomstanden en F-openingen mooi scherp. De hoeken blijven in geringe mate achter, waarbij 35mm de top-instelling blijkt. Er is in de groothoekstand een slechts lichte vignettering (lenscorrecties stonden aan), de vertekening is ook minimaal, in de 20mm stand zelfs foutloos.

 

Deel van een opname, er is sprake van een lichte overstraling. F11, 1/350S, ISO 400, 17MM

Op F4 is de algehele weergave over de hele linie onderscheidend goed, beter zelfs dan die van de Fujifilm 16-55mm, een topobjectief met dezelfde lichtsterkte, maar zonder beeldstabilisatie (uit 2015). Diafragma F16 toont enig scherpteverlies, de 70mm stand heeft een fractie lager contrast, maar dit zijn heel kritische testbevindingen!

 

Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD

 specificaties
  
beeldhoek (diag)79°55’ – 23°00’
sensorformaatAPS-C
min. instelafstand19- 39 cm
filterdiameter67mm
diafragmalamellen9, afgerond
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)75x199mm
gewicht525 gr
bajonetaansluitingFujifilm X
bijzonderhedensobere uitvoering
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs€ 850,00
  
scheidend vermogen9
contrast9
chromatische aberratie5
vertekening5
vignettering5
autofocus5
overstraling4
uitvoering8
  
eindwaardering9

Ook dit nieuwe Tamron 17-70mm objectief valt onder de 5 jaar verlengde garantie van Tamron. Om aanspraak te maken op deze 5 jaar garantie dienen bezitters straks binnen 2 maanden na aankoop het objectief te registreren. Meer informatie over de Tamron 5 jaar garantie en de registratie is te vinden op: www.tamron.nl

Conclusie Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD

De pluspunten van de Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD winnen het met gemak van de kleine minpuntjes.

Een objectief als deze Tamron 17-70mm voor APS-C laat zien waar we nu staan. Aperte fouten zijn volledig gecorrigeerd, de autofocus werkt uitstekend, lenscorrecties geven de restfouten het nakijken. Heel fijn, dat je ook zo dichtbij kunt scherpstellen, op reis en bij (huwelijks-)reportages kan dat goed van pas komen. Door de bescheiden afmetingen en dito gewicht is gebruik op een gimbal niet bezwaarlijk. Door de voorzieningen en verbeteringen concurreert dit Tamron-objectief sterk met de drie Fujifilm-objectieven in – ongeveer – dit bereik. De verkoopprijs vinden we reëel.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in