Full review: TTArtisan 50mm F2.0 – Betaalbaar Standaardobjectief

0
De bokeh is behoorlijk fraai, met mooi ronde bokeh-ballen. F2, 1/160S, ISO 64

Met een verkoopprijs van nog geen honderd euro is de TTArtisan 50mm F2.0 een opvallend goedkoop standaardobjectief voor systeemcamera’s. Hij is ook nog eens heel compact en licht. Welke kwaliteit mag je ervan verwachten?

TESTRESULTATEN TTArtisan 50mm F2.0:

VOORDELEN

NADELEN

  • compact
  • gewicht
  • prijs
  • minder scherp op F2

Het lage gewicht wordt deels verklaard door het feit dat dit een zuiver manueel objectief is.

TTArtisan 50mm F2.0 productshot

Introductie TTArtisan 50mm F2.0

TTArtisan, voluit The Thinking Artisan, is een Chinese objectievenfabrikant. Het bedrijf dat in 2019 in Shenzen werd opgericht, maakt manuale objectieven voor meetzoeker- en systeemcamera’s. Op de website van TTArtisan kom je naast de nodige fisheye- en macro-objectieven ook enkele lichtsterke objectieven tegen, zoals een 90mm F1.25 en een 50mm F0.95.

Een van de nieuwste objectieven van TTArtisan is een heel compacte, manuele 50mm prime met een grootste opening van F2. Opvallend aan de TTArtisan 50mm F2.0 is het extreem lage prijskaartje van minder dan honderd euro – goedkoper kom je niet aan een nieuw standaardobjectief voor je systeemcamera. Op een camera met APS-C sensor werkt hij als een portretobjectief met een beeldhoek als van een 75mm objectief. Het objectief is leverbaar voor Canon RF, Canon EF-M, Fuji X, L Mount, MFT, Nikon Z en Sony E.

TTArtisan 50mm F2.0 beeld in tuin
De TTArtisan 50mm F2.0 is een goedkope standaardlens voor systeemcamera’s. F2, 1/320S, ISO 64

Bouw en bediening

Ondanks de relatief hoge lichtsterkte van F2 is de TTArtisan 50mm F2.0 heel compact en licht. Hij is maar 3,5 cm dik – net iets te dik om de benaming pancake-objectief te mogen dragen, maar hij komt toch aardig in de buurt. De diameter bedraagt ongeveer 55 mm en het objectief accepteert schroeffilters met filtermaat 43 mm.
Hij weegt 200 gram, hoewel de behuizing grotendeels uit metaal is vervaardigd. Ook de lensdop (die op het objectief vastgeschroefd wordt) is van metaal.
Het lage gewicht wordt deels verklaard door het feit dat dit een zuiver manueel objectief is. Hij heeft dus geen autofocusmotor en evenmin een elektronische diafragmasturing.

Aan de voorzijde zit een smalle diafragmaring met markeringen voor F2, F2.8, F4, F5.6, F8, F11 en F16. Tussen F2 en F5.6 zijn ook de halve stops met een puntje aangeduid. Het diafragma met tien lamellen klikt hoor- en voelbaar tussen deze (halve) stops, wat hem minder geschikt maakt voor video.

Centraal zit een scherpstelring met markeringen voor 50 cm, 60 cm, 70 cm, 80 cm, 1 m, 1,5 m, 2 m, 3 m, 5 m en oneindig. De ring draait in een derde slag door het scherpstelbereik, en biedt net voldoende weerstand om nauwkeurig scherp te kunnen stellen. Tegen de lensvatting is nog een scherptediepteschaal geplaatst, die bij benadering het scherptedieptebereik toont.

De TTArtisan 50mm F2.0 heeft geen elektronische contacten voor communicatie met de camera; je moet daarom in diafragmavoorkeuze of de manuele modus werken. Ik testte de TTArtisan op de Nikon Z 9-systeemcamera, en volgens de EXIF-informatie gelooft de camera dat het om een 80mm F1.8 objectief gaat. Dankzij de focus peaking-functie op de Z 9 gaat manueel scherpstellen relatief gemakkelijk; de peakinglijntjes tonen waar de maximale scherpte ligt.

Met de zon schuin in beeld is er duidelijk flare. Ook de vignettering is zichtbaar. F2, 1/12.800S, ISO 64

Beeldkwaliteit TTArtisan 50mm F2.0

In het beeldmidden is de scherpte van de TTArtisan 50mm F2.0 op F2 al goed; door diafragmeren naar F4 wordt de scherpte daar heel goed. Een ander verhaal is de scherpte in de hoeken. Als je in het midden scherpstelt, zijn de hoeken erg zacht. Dat komt deels door beeldveldwelving. Om echt scherpe hoeken te krijgen, moet je diafragmeren naar F5.6. Op zich is dat wat je van een goedkope pancake-lens mag verwachten: acceptabele scherpte in het midden, matige scherpte in de hoeken.

TTArtisan 50mm F2.0 jongen op bmx
Handmatig scherpstellen gaat goed op de Nikon Z 9, dankzij de focus peaking-functie. F5.6, 1/320S, ISO 64

Bij de grote openingen is de achtergrondonscherpte heel aangenaam. Lichtpunten op de achtergrond blijven rond en vertonen geen scherpe randen. Op F2 is er forse vignettering in de hoeken, pas vanaf F4 wordt de vignettering minder storend. In contrastrijke scènes is er matige chromatische aberratie zichtbaar – de bekende paarse randjes. Het objectief wordt geleverd zonder zonnekap maar blijkt gevoelig voor overstraling wanneer felle lichtbronnen schuin invallen. Aanschaf van een zonnekap voor de TTArtisan 50mm F2.0 is daarom aan te bevelen.

 TTArtisan 50mm F2.0
 specificaties
  
beeldhoek (diag)45°
sensorformaatmax. full-frame
min. instelafstand50 cm
filterdiameter43 mm
diafragmalamellen10
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)35 mm
gewicht200 gr
bajonetaansluitingCanon RF, Canon EF-M, Fuji X, L Mount, MFT, Nikon Z, Sony E
bijzonderhedenmanueel objectief
importeurttartisan.com
verkoopprijs€ 98,-
  
scheidend vermogen/107,5
contrast/109
chromatische aberratie/5

4

vertekening/53,5
vignettering/53
autofocus/5nvt
overstraling/53,5
uitvoering/107
  
eindwaardering7,5

 

foto van lavendelveld gemaakt met de TTArtisan 50mm F2.0
De scherpte in het midden is het hoogst op F5.6 en F8. F5.6, 1/400S, ISO 64

Conclusie test TTArtisan 50mm F2.0

Bij de grote openingen is de achtergrondonscherpte heel aangenaam.

De TTArtisan 50mm F2.0 is een klein maar fijn en vooral betaalbaar objectiefje met een goede bouwkwaliteit. Hoge optische prestaties mag je er niet van verwachten, maar hij levert wel beelden met karakter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in