Full review: ViewSonic ColorPro VP16-OLED – Mobiele monitor

0

De ViewSonic ColorPro VP16-OLED is een 16 inch draagbare monitor met een erg helder OLED-scherm. Door het handige formaat kun je het scherm makkelijk op locatie gebruiken. Is het ook een goede monitor?

De ViewSonic ColorPro VP16-OLED is een van de weinige draagbare monitoren met een oled-scherm in plaats van een conventioneel lcd-schermplaatje

Introductie

Een draagbare of portable monitor is vooral bedoeld als tweede scherm voor onderweg. Je sluit hem aan op je laptop en hebt meteen een extra scherm. Of je verbindt hem via hdmi met je camera, zodat je een veel groter en helderder beeld krijgt dan op het lcd-schermpje van de camera.

De nieuwe ColorPro VP16-OLED van ViewSonic is een van de weinige draagbare monitoren met een oled-scherm in plaats van een conventioneel lcd-scherm. Bij een oled-paneel (organic light emitting diode) is elke pixel haar eigen lichtbron, terwijl bij een lcd-paneel een afzonderlijke achtergrondlicht (backlight) door de pixels heen schijnt. Een oled-scherm levert daardoor een veel hogere helderheid, een groter contrast en een hoge kleurnauwkeurigheid.

Het oled-paneel in de VP16-OLED is een 15,6-inch, 60 Hz scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (beeldverhouding 16:9). In tijden van 4K en 8K video lijkt de Full HD-resolutie misschien laag, maar op een 16-inch paneel zijn extreem hoge resoluties niet zinvol. Het oled-paneel heeft een maximale helderheid van 400 cd/m2 en een contrastverhouding van 100.000:1. Het dekt volgens de specificaties 100 procent van de sRGB-, Rec.709- en DCI-P3-kleurruimte en 96 procent van de Adobe RGBkleurruimte, en is Pantone-gevalideerd.

Met de Colorbration+ software wordt de monitor softwarematig gekalibreerd. Met de vDisplay Manager software kun je heel wat instellingen aanpassen.

Bouw en bediening

De monitor meet 359 x 227 mm en is slechts 6 mm dik. Hij rust op een slim ontworpen standaard met dubbele scharnieren. Daardoor kun je het scherm makkelijk in verschillende posities zetten – volledig rechtop, plat op een tafel of schuin. Het scherm kan ook in portretstand gebruikt worden. De standaard bevat ook een (goed verborgen) statiefbevestiging met 1/4 inch schroefdraad, waarmee je het scherm op een studiostatief kunt plaatsen.

Wanneer je het scherm niet gebruikt, kun je de standaard plat tegen de achterkant vouwen, zodat het geheel past in het laptopcompartiment van een fototas. ViewSonic levert een kap mee die magnetisch aan het frame wordt bevestigd, en reflecties op het scherm door omgevingslicht voorkomt.

Op de standaard zitten vier toetsen om het on screen display (OSD) menusysteem van de VP16-OLED te bedienen. Wanneer de standaard achter het scherm geklapt is, kun je deze toetsen echter niet zien, en moet je ze op de tast bedienen. De functie van de toetsen is echter makkelijk te onthouden. Het OSD-menu is even uitgebreid als dat van de desktopmonitoren van ViewSonic, en laat je toe om heel wat instellingen aan te passen. Aan de zijkant van de standaard zitten een hoofdtelefoonaansluiting, twee usb-c aansluitingen en een micro-hdmi-aansluiting.

Als je het scherm via usb-c aansluit op een laptop of powerbank die voldoende stroom kan leveren, is geen aparte stroomvoorziening nodig. In andere scenario’s moet je de meegeleverde netstroomadapter gebruiken; de monitor kan dan zelfs een notebook, tablet of smartphone opladen via de tweede usb-c poort.

Software

Dat de VP16-OLED een volwaardige monitor is, blijkt uit het feit dat je hem kunt gebruiken met de vertrouwde software van ViewSonic. Met de vDisplay Manager software kun je heel wat instellingen aanpassen, zoals de kleurruimte en kleurtemperatuur en het gewenste gebruiksprofiel (bijvoorbeeld Fotografie).

De ViewSonic ColorPro VP16-OLED is in de fabriek al gekalibreerd. Met de ViewSonic Colorbration+ software kun je het scherm ook zelf kalibreren als je een compatibel kalibratietoestel hebt. Ik gebruikte daarvoor de Color-Munki van X-Rite (heden Calibrite). De VP16-OLED ondersteunt softwarekalibratie, waarbij je op je computer een ICC-profiel aanmaakt om de kleurweergave bij te sturen.

Beeldkwaliteit

Na de kalibratie maakte ik een testrapport met de DisplayCal software. Dat geeft aan dat de VP16-OLED effectief 100 procent van sRGB en 96,7 procent van Adobe RGB kan weergeven.

De gemiddelde kleurafwijking (Delta E) bedraagt slechts 0,39, wat uitzonderlijk laag is. De maximale Delta E is 1,94, en dat verschil is met het blote oog niet waar te nemen. Na de kalibratie en metingen is het tijd voor een praktijktest. Daarin maakt de VP16-OLED een heel goede indruk. Het verschil in helderheid tussen oled en een goede IPS lcdmonitor is frappant. In een normaal verlichte studio heb je de maximale helderheid niet nodig, maar bij fel omgevingslicht komt die goed van pas. Het hoge contrast en diepe kleuren zorgen voor een levendige kijkervaring.

Door de afwezigheid van achtergrondverlichting is zwart op het scherm ook echt volledig zwart.

Prijs € 498,- | viewsonic.com/nl/

Lees hier de test van de Viewsonic ColorPro VP2776

Lees hier hoe Bas Meelker werkt met Viewsonic

 

De beeldkwaliteit van de ViewSonic ColorPro VP16-OLED is uitzonderlijk goed voor een draagbare monitor, met zowel een levendige weergave van kleuren, diepe zwarten als een hoog contrast. De VP16-OLED is niet goedkoop, maar levert dan ook dezelfde kwaliteit als een high-end desktopmonitor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in