Full Review Viltrox AF 20mm F2.8 FE – goed en goedkoop

0

De Viltrox AF 20mm F2.8 is een groothoek voor de kleinbeeldcamera’s van Sony. Het objectief heeft autofocus en is met F2.8 als grootste opening niet al te lichtsterk. Allemaal niet zo bijzonder. Wat wel bijzonder is, dat zijn de lage prijs en het lage gewicht. De voor de hand liggende conclusie is dan, dat dit wel een goedkoop objectief uit China zal zijn (dat klopt) dat niet veel voorstelt. En dat laatste klopt niet. De Viltrox AF 20mm F2.8 FE is eigenlijk verrassend goed.

TESTRESULTATEN Viltrox AF 20mm F2.8 FE:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goedkoop

  • Licht

  • Scherp

  • Goede prestaties

  • USB-C poort

  • Niet weerbestendig

  • Vertekening niet gecorrigeerd

De Viltrox AF 20mm F2.8 FE biedt veel waar voor zijn geld.

Introductie

De Viltrox AF 20mm F2.8 FE is een hele lichte en goedkope groothoek voor de kleinbeeldcamera’s van Sony. Het is niet de eerste of enigste 20mm groothoek voor Sony. Sony maakt een hele fraaie FE 20mm F1.8 G, Tamron heeft een 20mm F2.8 Di III OSD en eigenlijk passen ook de Samyang AF 18mm F2.8 FE en de Zeiss  Batis 18mm F2.8 in dit rijtje. De Sony en de Zeiss zijn kwalitatief daarvan het beste. De Tamron en de Samyang zijn veel goedkoper en lichter. De Tamron is heeft een macrofunctie maar is helaas niet echt compact en dat is toch wel jammer. De Samyang komt het dichtst in de buurt van deze Viltrox. Hij heeft vrijwel dezelfde afmetingen als de Viltrox en is zelfs nog ietsje lichter. De Samyang is ook behoorlijk goedkoop, maar kan niet tippen aan de lage prijs van de Viltrox AF 20mm F2.8 FE. De beeldkwaliteit van de Samyang is redelijk, maar laat vooral op volle opening wel iets te wensen over.

De beeldkwaliteit van de Viltrox vinden we, spoiler alert, net even beter, al is de Viltrox wat vertekening betreft minder goed. Gekoppeld aan de bijna absurd lage prijs levert dit objectief misschien wel de meeste groothoekkwaliteit per euro. Vanwege het lage gewicht in combinatie met de ruime beeldhoek is het ook een perfect object voor vloggers. Op een camera als de A7C II heb je dan nog geen 700 gram in je handen om jezelf mee te filmen en daarmee past de camera zelfs op lichtere gimbals.

Bouw

De Viltrox AF 20mm F2.8 FE is een simpel gebouwd objectief. Het enige bedieningselement is een brede scherpstelring. Die draait overigens wel lekker soepel. Het hele objectief is redelijk klein en vooral erg licht. Het gewicht is maar 158 gram. Je mist daarvoor natuurlijk ook wel een paar dingen. De afwerking is prima en het objectief voelt niet zo goedkoop aan als het is. De bajonet ziet er uit als aluminium, maar is volgens Viltrox toch echt van brons. Maar het is niet weerbestendig en heeft geen pakkingen in het objectief rond de bajonet. Er zitten ook geen schakelaars op voor de autofocus en geen beeldstabilisatie. Er zijn wel objectieven van Viltrox met bijvoorbeeld een diafragmaring en schakelaars, maar dit objectief  heeft dat dus allemaal niet.

Het objectief heeft wel een USB-C poort voor het upgraden van de firmware en die zit, heel bijzonder, in de bajonet.

Het optisch ontwerp bestaat uit 10 elementen in 8 groepen. Van die tien zijn er twee van ED glas met een lage brekingsindex, twee van glas met een hoge brekingsindex en 1 element is asferisch. Al met al dus best een complex ontwerp. Het voorste lenselement is zelfs voorzien van een coating die vocht- en stofwerend is. Dat is bijzonder, omdat we dat meestal zien bij objectieven die ook verder weerbestendig zijn gemaakt. De filtermaat is 52mm en het objectief wordt geleverd met een kunststof zonnekapje.

Scherpstelling

De Viltrox AF 20mm F2.8 FE heeft een STM stappenmotor voor de autofocus. Die is stil en redelijk snel. Alleen bij dichtbij opnames moet de scherpstelling weleens wat extra zoeken. De scherpstelling is inwendig en het objectief veranderd dus niet van lengte tijdens het scherpstellen. Het objectief kan gebruikt worden met oog, gezichts- en onderwerpsherkenning van Sony. Alleen iets als automatische correctie van de focus breathing werkt niet, omdat Sony dat afschermt voor hun eigen objectieven.

De kortste instelafstand is 19 centimeter. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee haalt is 0,17x. Dat is redelijk, maar natuurlijk zeker geen 0,5x macro zoals bijvoorbeeld de Tamron 20mm F2.8 heeft.

Beeldkwaliteit

Van een objectief dat zo goedkoop is als deze Viltrox, verwacht je bij een 20mm groothoek geen goede prestaties. Maar dat valt dus mee. Op volle opening is het objectief in het centrum al behoorlijk scherp en zijn de hoeken redelijk goed. Wat lichtafval is zichtbaar. Zowel de hoeken als de lichtafval verbeteren met diafragmeren en op F5.6 is het objectief eigenlijk over het hele beeldveld goed scherp. Het objectief heeft wel wat last van beeldveldwelving. Als je op volle opening op een vlak onderwerp scherpstelt in het midden, dan lijken de hoeken duidelijk minder goed. Maar stel je scherp op de hoeken, dan wordt de scherpte daar zichtbaar beter. Dus ook op volle opening kan je de hoeken wel scherp krijgen. Het scherpstelveld loopt dus niet helemaal vlak en daar moet je even rekening mee houden.

Al even verrassend als de goede scherpte is de afwezigheid van kleurfouten. Dit objectief heeft nauwelijks last van chromatische aberraties of paarse kleurrandjes bij opnames van takjes tegen een grijze lucht. Ook dat draagt bij aan de goede beeldkwaliteit. Longitudinale chromatische aberraties, waarbij de onscherpte in de voorgrond een andere kleurzweem krijgt dan onscherpte in de achtergrond, is ook vrijwel afwezig. Je ziet dat vooral bij lichtsterke objectieven en F2.8 is niet super lichtsterk. Dus dat helpt. Het objectief heeft ook weinig last van overstraling bij tegenlicht. De coatings zijn dus goed. Er is wel wat lichtafval zichtbaar bij de Viltrox AF 20mm F2.8 FE, al is het niet overdreven veel en het objectief heeft ook wel wat last van vertekening.

Die is vrij complex, met een soort extra golfje in de hoeken en dat is niet zomaar te corrigeren in Lightroom met het schuifje voor de Vertekening. Het is te hopen dat Viltrox via een firmwareupdate voor een betere correctie in de camera kan zorgen. Voor architectuurfotografie zouden we dit objectief op dit moment niet echt aanraden

 

Viltrox AF 20mm F2.8 FE

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

91°6’

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

19 cm

filterdiameter

52 mm

diafragmalamellen

7

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

65x60mm

gewicht

158 gr

bajonetaansluiting

Sony FE

bijzonderheden

USB-C poort in bajonet

importeur

www.disnet.nl

verkoopprijs€ 178,00
  
scheidend vermogen/108
contrast/108
chromatische aberratie/55
vertekening/53,5
vignettering/54
autofocus/54
overstraling/55
uitvoering/108
  
eindwaardering8,3

Conclusie test Viltrox AF 20mm F2.8 FE

De Viltrox AF 20mm F2.8 FE is een goede keus voor fotografen die liever minder dan meer gewicht meenemen.

De Viltrox AF 20mm F2.8 FE is een heel goedkope maar verrassend goede groothoek. Door het lage gewicht en de compacte afmetingen is het een prima groothoek voor de A7C camera’s. Vanwege de lage prijs is het ook een goede keus voor fotografen met een klein budget. Het is ook een ideale groothoek voor alle fotografen die liever minder dan meer gewicht meenemen en voor filmers die met een lichte gimbal werken. De prijs is ronduit uitstekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in