Full Review William Optics RedCat 71 Petzval APO – Bijzondere astro-tele

0

De William Optics RedCat 71 Petzval APO is een teleobjectief voor astrofotografie. Het heeft een opvallend rood uiterlijk, maar valt ook op om enkele buitengewone optische kwaliteiten: het geeft een volstrekt vlak beeld en chromatische aberratie ontbreekt volledig.

TESTRESULTATEN William Optics RedCat 71 Petzval APO:

VOORDELEN

NADELEN

  • Volledig vlak beeldveld
  • Geen chromatische aberrate
  • Bijzonder scherpstelsysteem
  • Degelijk
  • Vast diafragma
  • Geen Exif-gegevens

De Willam Optics RedCat 71 Petzval APO is een teleobjectief speciaal voor astrofotografie.

Introductie

De Willam Optics RedCat 71 Petzval APO is een refractor, zoals men een teleobjectief in de astrofotografie noemt. Het heeft een 20 mm grotere opening (intredepupil) bij een brandpuntsafstand van 350mm. Uiteraard is hij aanzienlijk forser dan de RedCat 51, en daardoor niet echt gemakkelijk uit de vrije hand te gebruiken. Inclusief alle accessoires – draaghendel met een Uniguide-sleuf, twee buisringen en de lange Arca Swiss-/Vixen-compatibele snelkoppelplaat – weegt hij namelijk 3,7 kg. Zonder deze aanhangsels blijft daar altijd nog 2,8 kg van over.

De achterzijde van de RedCat 71 met duide- lijk zichtbaar de stelschroeven om de camera exact vlak achter de refractor te zetten.

 

De opbouw van het objectief wijkt behoorlijk af van wat we in de fotografie gewend zijn. Zo zijn er geen diafragmalamellen en dus ook geen diafragmaring aanwezig: je hebt het te doen met de grootste opening. Dankzij de grote beeldcirkel van meer dan 45 mm wordt het full-frameformaat zo ruim afgedekt, dat randonscherpte en lichtafval – zo die al aanwezig zouden zijn – buiten beeld vallen. De RedCat valt ook op door de prachtig geanodiseerde, rode afwerking. Hij beschikt over een gekalibreerde scherpstelinrichting die met een spanring soepeler of stroever ingesteld kan worden. Hierdoor kun je heel nauwkeurig scherpstellen en omdat je de focusring ook kunt vastzetten, die scherpstelling ook veel beter behouden. Het fotograferen van snel bewegende onderwerpen is dan weer wat lastiger. De spanring is overigens ondergebracht in de dauwkap (die we in de ‘gewone’ fotografie de zonnekap noemen).

Bouw

De William Optics RedCat 71 APO is een 350mm F4,9 refractor met een Petzvalontwerp, dat bestaat uit een doublet-voorelement, een enkel centraal element en een enkel achterelement. Josef Petzval ontwierp dit principe al in 1840 samen met Peter von Voigtländer. Door dit ontwerp biedt het objectief een extreem vlak beeldveld zonder dat er een extra field flattener nodig is. De RedCat 71 is in de eerste plaats ontworpen voor astrofotografie, maar fotografie met een spiegelreflex of systeemcamera is ook prima te doen. De kwalificatie APO geeft aan dat het objectief apochromatisch is gecorrigeerd, wat bijdraagt aan een kleurgetrouwe weergave met een hogere scherpte en weinig of geen chromatische aberratie. De lenselementen van de doublet zijn van synthetische fluoride (FPL53). De RedCat 71 biedt door dit alles een uitstekende kleurweergave en laat ook aan de uiterste rand van een beeldveld sterren zien die zo scherp als speldenpuntjes zijn.

Praktijk

De Orionnevel. Dit soort opnames van deep sky- objecten maak je met de RedCat. Het beeld is samen- gesteld uit 40 opnames van 121 seconden vanaf een Sky-Watcher Star Adventurer-montering met een Sony A7 III, die door Dutch Digital Works aangepast is voor astrofotografie (Dutch Astronomy Works-variant). Het uiteindelijke beeld werd samengesteld met het softwarepakket PixInsight. FOTO: PAUL MEESTERS

 

We hebben eerder ervaring opgedaan met de RedCat 51 APO en toen was het vinden van de juiste aansluiting op de camera nog een probleem. Er zijn echter inmiddels meer adapters verschenen, ook voor systeemcamera’s, zodat vrijwel elke camera direct met de RedCat-objectieven kan worden gekoppeld. We gebruikten een Sony LA-EA5 adapter met een adapterring van 48 mm naar Sony A. Een specifieke Sony E-adapter is echter ook leverbaar. Met de lange Arca-Swiss compatibele snelkoppelplaat is de objectief-cameracombinatie goed in balans op een statief te monteren, in ons geval een gimbal-schommelkop op een oerdegelijk en loodzwaar aluminium Manfrotto-statief. Het is verstandig om een afstandsbediening voor de camera te gebruiken. De RedCat 71 laat zich als een normale telelens bedienen. Houd er wel rekening mee dat er geen elektronische contacten zijn en dat er dus geen exif-lensinformatie wordt doorgegeven. Het is dan wel weer gemakkelijk te onthouden dat het diafragma altijd F4,9 is… Scherpstellen gaat uiteraard handmatig en het helpt zeker wanneer de camera beschikt over focus-peaking, zodat je goed kunt beoordelen waar de scherpte exact ligt.

Scherpstelling

 

Wil je de RedCat 71 gebruiken voor astrofotografie, dan is het wel noodzakelijk om over een degelijke montering te beschikken. Hij is wat aan de zware kant voor een reismontering, zoals de iOptron SkyGuider of de Sky-Watcher Star Adventurer, maar het kan wel. In de draaghendel is plaats voor een volgkijker voor een nauwkeurige geleiding bij langdurige opnamesessies. De scherpstelling doe je in dit geval met behulp van het in de afdekdop van de dauwkap geïntegreerde Bahtinovmasker.

Dankzij het vernuftige patroon dat de Russische amateur-astronoom Pavel Bahtinov in 2005 ontwikkelde kun je ook in volstrekte duisternis scherpstellen op sterren. Naarmate je beter scherpstelt ontstaat er rond de ster een diffractiepatroon dat doet denken aan de snorharen van een kat (niet voor niets is dat het logo van de RedCat-refractors!). Zodra de middelste ‘haar’ zowel onder als boven precies in het midden tussen de twee buitenste staat is de optimale scherpte bereikt. Daarna verwijder je uiteraard het masker.

 De William Optics RedCat 71 Petzval APO
 specificaties
  
Opening71mm
sensorformaatfull frame en APS-C
brandpuntsafstand350mm
lichtsterkteF4.9
diafragmalamellenn.v.t.
beeldstabilisatorgeen
lengte335 mm
gewicht2800 -3700 gr (zonder/met acc.)
bajonetaansluiting

alle

bijzonderhedenBahtinov filter
infoganymedes.nl
verkoopprijs€ 1925,00
  
scheidend vermogen/109,5
contrast/109,5
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/55
autofocus/5n.v.t.
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9,6

Conclusie test William Optics RedCat 71 Petzval APO

De William Optics RedCat 71 Petzval APO kan ook voor de natuurfotograaf interessant zijn.

De William Optics RedCat 71 Petzval APO is een zeer gedegen teleobjectief of refractor zonder optische fouten dat zijn weg vooral zal vinden in de wereld van de astrofotografie. Voor de natuurfotograaf is hij ook interessant, maar hij is door het hoge gewicht wat lastig in het veld te gebruiken. Daarvoor is de kleinere William Optics RedCat 51 Petzval APO met een brandpunt van 250mm beter geschikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in