Gaai verjaagt buizerd

0

Natuurfotografie kan een belangrijke reden zijn om naast je smartphone een camera met een grotere sensor te kopen. Maar wat voor camera? Vanaf grote afstand maak je met de kleine beeldhoek van een 400mm telelens of meer (omgerekend naar kleinbeeld), opnames die je niet kunt maken met je smartphone. Een camera met een grotere sensor dan die van een reguliere compactcamera of smartphone zorgt voor een goede signaal/ruis verhouding; ook bij slecht weer. Het hoeft geen spiegelreflex met een dure telelens te zijn. Tegenwoordig zijn er diverse goede, lichte en compacte camera’s, die je zorgeloos om je nek hangt voor een lange wandeling. Zonder bang te zijn voor nekklachten.

Storytelling van alledaagse onderwerpen

Aan het einde van een boswandeling zie ik in de verte een roofvogel op een paaltje zitten. Ik kijk door mijn telelens naar de roofvogel. Het is een buizerd. Dan pas zie ik dat er een gaai vlak naast de buizerd zit. Een gaai die niet blij is met de aanwezigheid van een buizerd. En dat laat die gaai duidelijk merken. Wat een mazzel dat ik een camera met een 800mm lens bij me heb.

Deel1

Kleine Camera: 400mm en 350 gram = Panasonic TZ200

DC TZ200EG K front PopUp LR

De Panasonic TZ200 is een unieke compactcamera met een 20 megapixel 1 inch sensor voor minder dan 800 euro. De oppervlakte van een 1 inch sensor is 3 keer zo groot als de oppervlakte van een goede compact camera en bijna 8 keer zo groot als de oppervlakte van een smartphone sensor. Wat zo uniek is aan de Panasonic TZ200, is dat het een camera is, die ondanks de grote 1 inch sensor, 15x zoom en de beeldhoek van een 400mm (omgerekend naar een camera met een volformaat sensor)  telelens toch heel compact en licht is. Tot op heden is Panasonic de enige camerafabrikant die er in geslaagd is om deze combinatie te maken, die bovendien heel scherpe 4K video opnames kan maken. Binnenkort publiceren we een testverslag van deze camera, ondanks dat we normaliter alleen aandacht besteden aan camera’s voor verwisselbare lenzen.

Iets grotere camera: 480mm en net onder 1 kilo = Panasonic FZ2000

FZ2000 FZ2500k slant LCD HD

Veel hobbyfotgrafen lopen met een gewicht van 2 pakken melk om hun nek. En 3 pakken Yoghurt over hun schouder.
Een bridgecamera (minder dan 1 kilo) biedt een groot zoombereik met hoge beeldkwaliteit.

Mijn ervaring is, dat ik een gewicht van camera met 1 lens van maximaal 1 kilo rustig om mijn nek laat hangen tijdens een wandeling. Zodra het 1 ons meer is niet meer. Tussen de 1 en 1,5 kilo neem ik een camera/lens combinatie graag mee in mijn fototas. Maar dan moeten er niet al te veel lenzen meer bijkomen. Een fototas weegt ook al gauw een paar ons. Een “bridge camera'” weegt minder dan 1 kilo, ziet er uit als een spiegelreflex camera, maar is het niet. Op een bridgecamera zit een vaste (zoom-)lens, terwijl je bij een spiegelreflex camera de lens juist kan verwisselen. In de betere bridge-camera’s zit een 1 inch sensor, waarvan de oppervlakte ongeveer de helft van de oppervlakte van een micro-43 sensor is. Voor veel fotografen is die beeldkwaliteit bij voldoende licht goed genoeg. En voor wie liever niet van lens verwisselt, is een bridgecamera misschien wel de beste keuze. Met minder dan 1 kilo biedt de Panasonic FZ2000 een goede camera voor minder dan 1.000 euro, waar je mede dankzij goede beeldstabilisatie mooie foto- of 4K video opnames maakt met een 500mm lens. Deze camera is groter dan de Panasonic TZ200 – en hij is ook drie keer zo zwaar – maar met name bij de langere brandpuntsafstanden is de beeldkwaliteit van de Panasonic FZ2000 hoger. De sensor van beide camera’s zijn aan elkaar gewaagd, maar de grotere en lichtsterkere zoomlens van de FZ2000 zorgt voor een nog hogere beeldkwaliteit. Panasonic is overigens niet de enige fabrikant die goed bridge camera’s met 1 inch sensor en een lange telelens maakt. Sony bijvoorbeeld, biedt met de Cybershot RX10 IV een iets duurder alternatief met een groter telebereik

Storytelling van alledaagse onderwerpen

De buizerd is het gezeur van de gaai zat en vliegt weg. Voor de zekerheid gaat de gaai krijsend achter de buizerd aan. Ik schiet een serie van ongeveer 10 opnames in 1 seconde, zonder dat de camerabuffer vol raakt. Toch geeft de buizerd zich niet gewonnen. Binnen vijf minuten zit de buizerd weer op zijn paaltje. Met naast zich een gaai, die ook niet van plan is om het al op te geven. Ik schiet nog een paar plaatjes en we wandelen verder.Deel2

1600 gram: Micro-43 camera met 800mm lens

700sampleimageH RS100400 k front slant

Tegenwoordig maak je met een amateurcamera’s serieopnames van 10 beelden per seconde of meer, waarbij de AF snel genoeg is om een bewegend onderwerp te volgen. Systeemcamera’s en spiegelreflex camera’s zijn daar beter in dan compact- en bridge camera’s. De Panasonic G9 is een camera met een micro-43 senssor (cropfactor 2x) die je met de Panasonic 100-400mm lens een beeldhoek die overeenkomt met een 800mm lens op een kleinbeeld spiegelreflex camera. De AF is snel en is ook goed in staat om een bewegend onderwerp te volgen en daarvan meer dan 10 opnames per seconde te schieten.
Als je kiest voor een goedkopere Olympus of Panasonic body (kleiner, lichter, maar minder goed (voor actiefotografie) en bijvoorbeeld een Panasonic 100-300mm (goedkoper, lichter en kleiner, maar een lagere beeldkwaliteit en iets korter zoombereik) of een Panasonic 50-200mm lens (lichsterker, maar minder telebereik), dan kan je nog ongeveer een halve kilo lager uitkomen.

1500 gram: Een Spiegelreflex camera met 450mm f/4 lens

Nikon300

Een Nikon D7500 met een APS-C sensor (1,5x cropfactor) een Nikon 300mm PF lens is een compacte spiegelreflexcombinatie, die met anderhalve kilo rustig een paar uur mee te nemen is tijdens een wandeling. Al zal je deze camera, net als de Panasonic G9 met een telelens, niet gedurende de hele wandeling om je nek hebben hangen. Een objectief met een vast brandpunt biedt een hogere beeldkwaliteit en een hogere lichtsterkte dan een zoomlens. Meestal is een spiegelreflex camera iets groter en zwaarder dan een systeemcamera. Maar Nikon wint dat in dit geval terug met het lensontwerp. De 300mm Nikon PF telelens is dankzij de toepassing van een speciale Fresnel lens heel compact en licht. De oppervlakte van een APS-C sensor is ongeveer anderhalf keer zo groot als de oppervlakte van een micro-43 sensor. Toch is de Nikon spiegelreflex combinatie niet groter of zwaarder dan de micro-43 combinatie.
Dit is met een totaalbedrag van onder de 2,5 duizend euro de duurste combinatie, maar het is ook de combinatie met de hoogste beeldkwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in