Goede amateur camera’s

0
001

Ben je op zoek naar een nieuwe camera, misschien wel je eerste camera met verwisselbare lenzen, dan zal je snel overweldigd worden door de enorme keus. Alle merken maken vaak verschillende camera’s in dezelfde prijsklasse. Tel daar oudere modellen die nog steeds verkocht worden bij op en je komt aan een bijna onafzienbare lijst. CameraStuffReview heeft meer dan 100 van de meest populaire camera’s getest en we maken we je wegwijs in de verschillen.

001

Voor reisfotografie zijn compacte spiegelloze camera’s zoals de Olympus OM-D E-M5, waar deze opname mee is gemaakt, ideaal.

Kies de juiste camera tussen € 500,00 tot € 1000,00

Wat voor camera zoek jij?

In een eerder artikel gaven we een overzicht van de budgetcamera’s en systeemcamera’s voor starters, die het best uit onze testen kwamen. Wil je een camera met wat meer mogelijkheden dan de pure instapmodellen, dan is er veel keus in de prijsklasse tussen € 500,00 en € 1000,00. We maakten een selectie voor je uit de door ons geteste camera’s, op basis van verschillende onderscheidende criteria. De beste camera’s in deze prijsklasse zijn vrijwel allemaal op meerdere punten beter dan instapcamera’s. Wat wel goed is om te onthouden, is dat nooit alles beter is. De ene camera heeft een betere sensor, de andere een mooiere zoeker, een derde is stof- en spatwaterdicht en de vierde beschikt over hele goede video. Om de kosten van deze camera’s toch beperkt te houden, zijn ze zelden op alle belangrijke punten beter. Bedenk dus goed wat voor jou belangrijke punten zijn. Kies dan pas de camera die goed scoort op de punten die jij belangrijk vind.

Scherpte

D7200front HD

In deze categorie vinden we camera’s met 16, 20 en 24 megapixel sensoren, in 1 inch, micro Four Thirds en APS-C formaat. Op dit moment zijn er nog (net) geen fullframe camera’s die in deze prijsklasse vallen. 16 megapixel is voor veel fotografen ruim voldoende en biedt al heel veel detail en scherpte, zeker als de sensor geen anti alias filter heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Olympus OM-D E-M10. Maar wie op zoek is naar de allerhoogste scherpte voor fotografie komt toch uit bij camera’s met een 24 megapixel sensor zonder anti-aliasing filter. De camera’s die door ons op dit punt als beste uit de test kwamen zijn de Nikon D7200, D3300, D5500. Het is een publiek geheim dat Sony sensoren levert aan Nikon, dus ook de Sony A6000 (we hebben de duurdere A6300) is in deze prijsklasse een overweging waard als je belang hecht aan de hoogst mogelijke resolutie.

Video

GX80 GX85 k slant H FS12032 K

Alle camera’s in deze prijsklasse beschikken over redelijke tot goede Full HD video mogelijkheden. Een aantal camera’s kan zelfs heel goed filmen in 4K. Nu heeft niet iedereen een computer die snel genoeg is voor het bewerken van 4K. Maar er zijn wel goede redenen om toch in dit formaat te filmen. Het laat zich om te beginnen makkelijk omzetten naar hele mooie Full HD. En wil je een keer een speciaal effect zoals een zoom, een pan, of wil je het beeld een beetje roteren omdat de horizon scheef is, dan kan je uit de 4K beelden gemakkelijk een crop halen zonder kwaliteitsverlies. Als je dat doet met een Full HD beeld als bronmateriaal, hou je direct minder pixels over dan je nodig had. En dat zie je terug in het eindresultaat. Camera’s met uitstekende 4K video zijn in deze prijsklasse de Panasonic GX8, de Panasonic GX80 – die bovendien dankzij een van de allerbeste beeldstabilisaties video zonder statief mogelijk maakt –  en de nieuwe Panasonic G80 (waarvan zeer binnenkort een test verschijnt). Een buitenbeentje die we ook hebben getest, is de Panasonic FZ1000. Deze ‘brugcamera’ heeft een kleine 1 inch sensor en een niet verwisselbare zoomlens.

002

Laag bij de grond fotograferen gaat gemakkelijker als het scherm van je camera op kan klappen.

Autofocus

018

De beste autofocus voor sport- en actiefotografie vinden we bij de duurste spiegelreflexmodellen. Dat wil niet zeggen dat met een veel goedkopere spiegelloze camera geen sport kan worden gefotografeerd. Met wat beleid kan je ook met een al wat oudere Olympus E-M5 van de eerste generatie ook prima foto’s maken langs de lijn.

Geen van de camera’s in deze prijsklasse is echt geschikt als sportcamera. Maar wie het juiste model koopt en de camera goed leert kennen, zal toch wel een behoorlijke foto langs de lijn moeten kunnen maken. De Sony A6000 kan veel beelden per seconde schieten en heeft een goede autofocus. Ook de Panasonic GX8, GX80 en G80 hebben een goede autofocus, zolang je tenminste de juiste Panasonic objectieven gebruikt. Panasonic heeft een eigen systeem, DFD, om objectieven snel scherp te stellen. Dit systeem werkt niet met micro Four Thirds objectieven van andere fabrikanten. Een nadeel dat alle spiegelloze camera’s in deze prijsklasse wel hebben is dat bij hoge beeldsnelheden de zoeker niet voldoende ververst om snelle actie goed te kunnen volgen. Een goede spiegelreflex als de Nikon D5300 of D5500 is dan een betere optie, al blijven die qua opnamesnelheid wel achter bij de beste spiegelloze camera’s in deze groep. Een ander aspect van de autofocus is de mogelijkheid om bij weinig licht scherp te stellen. Een camera die op dit punt opvallend goed scoort is de Panasonic GX8 die zelfs bij -4EV nog goed kan scherpstellen. In combinatie met de volledig geluidloze sluiter is dit de ultieme camera om theateropvoeringen en gevoelige muziekconcerten vast te leggen.

Zoeker

De spiegelreflexcamera’s in deze categorie die wij getest hebben, beschikken over een pentamirror zoeker met ongeveer dezelfde specificaties als camera’s uit de goedkopere klasse. De zoekers laten zo’n 95% van de opname zien en de vergroting is ongeveer 0,82 to 0,85x. Op spiegelloos gebied valt er meer te genieten. Met name de zoeker van de Panasonic GX8 is een genot om door te kijken. De zoeker laat de hele opname zien en het zoekerbeeld is groot. De vergroting komt overeen met wat de beste fullframe camera’s op dit punt laten zien. Voeg daarbij dat de zoeker kan kantelen en dat het scherm zowel kan kantelen als draaien en we hebben een duidelijke winnaar op dit punt. Ingebouwde beeldstabilisatie Dit is een categorie waar spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon niet in mee doen. Zij zijn volledig afhankelijk van eventuele beeldstabilisatie in de objectieven. In de meeste zoomlenzen zit dat dan ook wel ingebouwd, maar veel speciale objectieven en vaste brandpunten doen het zonder. En dat beperkt de inzetbaarheid bij weinig licht. Op het gebied van beeldstabilisatie blinkt de Olympus OM-D E-M10 uit met zijn vijfassige ingebouwde beeldstabilisatie. Die is in de tweede generatie van deze camera nog iets verbeterd, en ook deze Mark II versie is nog voor onder de € 1000,00 verkrijgbaar. Ook van Panasonic zijn diverse modellen met ingebouwde beeldstabilisatie verkrijgbaar. De GX8 heeft een tweeassig systeem dat kan samenwerken met de beeldstabilisatie van Panasonic objectieven. De ingebouwde beeldstabilisatie werkt op de GX8 echter niet bij video. Dat is wel het geval bij de nieuwere GX80 en G80. De beeldstabilisatie op deze modellen doet niet veel meer onder voor die van de Olympus.

Afmetingen

006

Voor dit soort beelden heb je een lang brandpunt nodig. In dit geval een 200mm op micro Four Thirds ({anasonic en Olympus camera’s). Dat geeft een beeldhoek die overeenkomt met een 400mm op kleinbeeld, zonder het bijbehorende gewicht of al te grote afmetingen.

Volgende deel: Wat is de beste camera voor gevorderde amateurs / prosumers (tussen de € 1000,00 en €2000,00)?

Er zitten grote verschillen tussen de camera’s in deze prijsklasse als we kijken naar de afmetingen. De een vindt grotere camera’s fijner, omdat die beter vast houden. Een spiegelreflex als de Nikon D5300 is dan ideaal, maar ook een wat grotere spiegelloze camera als de Panasonic GX8. Wie juist op zoek is naar iets kleins, omdat dat handig meeneemt of minder opvalt voor straatfotografie, is heel goed uit met een model als de Olympus OM-D E-M10 of de Panasonic GX80. Combineer deze dan eens met een lichtsterk objectiefje met vast brandpunt en je kan in bijna ieder licht redelijk onopgemerkt opnames maken. Wind- en waterbestendig Alle camera’s kunnen wel een spatje regen hebben, en geen enkele camera, ook niet de allerduurste prof camera, is volledig waterdicht. Wel zijn er verschillen in de mate waarin camera’s zijn voorzien van extra afdichtingen om stof en vocht buiten te houden. De enige camera in deze categorie waaraan extra aandacht is besteed aan die afdichtingen is de Panasonic GX8. Wie altijd en overal foto’s wil kunnen maken, of het nou regent, sneeuwt of stoffig is, heeft daar in deze prijsklasse de beste camera aan. 

Werk mee aan CSR Wij helpen jou, help jij ons?

Het maakt ons niet uit welke camera of lens je koopt. Zolang je dat maar doet via een van de links naar on-line shops onder aan of in onze artikelen. Als je dat doet, help je ons om CameraStuffReview mogelijk te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in