Goede professionele en prosumer camera’s

0
700ILCE 7RM2 wFE2470Z front x3

In voorgaande artikelen in deze reeks was het steeds een kwestie van keuzes maken. Wil je de hoogste resolutie of de beste video? Of wil je een hele goede autofocus? Boven de € 2000,00 vind je camera’s die het bijna allemaal bieden. Natuurlijk valt er nog steeds wat te kiezen.

De beste camera voor prosumers en professionals Vanaf € 2000,00

De keuzes blijven deels hetzelfde: spiegelloos of spiegelreflex, hoogste snelheid, hoogste resolutie of beste video? In deze prijsklasse vinden we vanzelfsprekend veel fullframe camera’s, maar toch ook een enkele hele interessante APS-C camera.

Scherpte

700ILCE 7RM2 wFE2470Z front x3

De hoogste scherpte vinden we natuurlijk bij de camera’s met de meeste pixels. Maar er kan er maar een de beste zijn. En dat is de Sony A7R II. Deze spiegelloze camera heeft een 42 megapixel BSI sensor die een buitengewone scherpte koppelt aan een hoog dynamisch bereik en goede prestaties bij hoge iso-waardes. Bij de spiegelreflexen strijden twee, of eigenlijk drie camera’s om de eer. Dat zijn de 36 megapixel Nikon D810 en de 50 megapixel Canon EOS 5Ds en zijn broertje de 5Dsr. De laatste beschikt over een antialias cancellation filter. Zo’n filter doet het verzachtende effect van een antialias filter teniet, wat de scherpte ten goede komt. Onder de juiste omstandigheden kan de 5Dsr iets meer details laten zien dan de Nikon D810, die het tenslotte met 14 megapixel minder moet stellen. We hebben het dan over studiowerk waarbij het contrast beheerst kan worden of buitenopnames waarbij het contrast niet al te hoog is. De Nikon D810 heeft echter, net als de Sony A7R II, een sensor die makkelijker hoge contrasten overbrugt en die beter met onder- en overbelichting overweg kan. Voor allround fotografie heeft de D810 daarom onze voorkeur boven de 5Ds/5DSr. Wie toch liever een Canon heeft, vindt in de 5D Mark IV bijna de resolutie en bijna het dynamisch bereik van de Nikon D810.

De beste pro(-sumer) camera voor Video

ILCE 7SM2 wFE35F14Z image 01 kopie

Op videogebied is er in deze prijsklasse eigenlijk maar een merk dat vrijwel alle mogelijke opties biedt, en dat is Sony. Zowel de A7S II als de A7R II beschikken over bijna alles wat de serieuze videofilmer zich maar kan wensen: 4K en Full HD in zowel fullframe als APS-C met goede codecs, hoge bitrates en diverse beeldsnelheden. Verder hebben de Sony’s focuspeaking, zebra’s, verschillende log-profielen en de mogelijkheid om het beeld over HDMI naar externe recorders te sturen. Sony maakt voor deze camera’s ook nog accessoires waarmee je bijvoorbeeld de beschikking krijgt over XLR-ingangen voor het geluid. De A7S II heeft een 12 megapixel sensor. Wie de camera vooral voor fotografie in wil zetten adviseren we daarom de A7R II, die met zijn 42 megapixel sensor een veel hogere fotokwaliteit biedt. Het lagere pixelaantal van de A7S II biedt wel voordelen bij video. De pixels zijn namelijk een stuk groter, waardoor de A7S II bij onwaarschijnlijk weinig licht nog steeds een behoorlijk goede videokwaliteit biedt. Ook heeft de A7S II in fullframe een betere videokwaliteit dan de A7R II. In Super35 zijn beide gelijkwaardig. Het enige dat ontbreekt bij de Sony’s is een touchscreen of aparte autofocus joystick voor het verleggen van de scherpte. De spiegelreflexcamera’s van Nikon en met name Canon worden ook veel gebruikt voor video, maar bieden geen van alle de uitgebreide mogelijkheden van de Sony’s. De spiegelreflex die we, met de nodige kanttekeningen, aan kunnen raden is de nieuwe Canon EOS 5D Mark IV. Deze beschikt over 4K, maar kan dit alleen opnemen in het vrij inefficiënte MPEG-formaat. Dat is fijn als je uit een videostream een 8 megapixel jpeg foto wilt halen, maar lastig als je wilt editen. De camera beschikt niet over zebra’s (waarschuwing voor overbelichting) en focuspeaking en heeft geen log-profielen. In full-HD kan je de eerste twee hulpmiddelen wel krijgen op een externe recorder zoals die van Atomos, maar in 4K gaat dat niet. De EOS 5D Mark IV kan namelijk geen 4K uitsturen via de HDMI-uitgang. Full-HD ziet er op de Canon goed uit en wordt ook opgenomen in een moderne codec. Een minpuntje is de vrij forse crop, opnemen in fullframe is niet mogelijk. Wat de 5D Mark IV interessant maakt als videocamera is de Dual Pixel AF. Die maakt hele mooie, vloeiende focuspulls mogelijk door simpel het touchscreen aan te tikken. Wie aan FullHD in een APS-C crop genoeg heeft en bij voorkeur werkt met een externe recorder, heeft aan de EOS 5D Mark IV een goede videocamera.

Autofocus

192010 D5 front 6cbad0 original 1452006347

Uiteraard vinden we in de hoogste prijsklasse de camera’s met de beste autofocussystemen. De gouden standaard op dit gebied wordt al jaren gezet door de twee topmodellen van Nikon en Canon. Dat zijn op dit moment de Nikon D5 en de Canon EOS 1D X Mark II. De nadruk ligt bij deze camera’s niet op de hoogste resolutie, maar op de beste autofocusprestaties en goede beeldkwaliteit met name bij hoge iso-waardes. Voor professionele fotografen zijn dit de werkpaarden waar ze onder alle omstandigheden op kunnen vertrouwen. Robuust en razendsnel. Die kwaliteit kost ook wat. Er zijn opties voor wie niet het budget heeft voor een van deze twee. De Nikon D500 heeft vrijwel hetzelfde autofocussysteem als de D5 en evenveel pixels. De D5 heeft echter een fullframe sensor en de D500 een APS-C sensor. De hoge iso-waardes van de D5 zijn daarom beter dan die van de D500. Maar voor de prijs van een D5, koop je gemakkelijk twee D500’s en dan hou je nog wat over ook. Tegelijk krijg je met de D500 wat extra bereik met je lange telelenzen. Het is dus logisch dat de D500 ook bij professionele sport- en natuurfotografen heel populair is.

001a

Grote zoeker

De zoekers van zowel de spiegelreflexcamera’s als de spiegelloze camera’s behoren tot het beste dat er op dit gebied wordt gemaakt. Bij de spiegelreflexcamera’s vinden we bij de meeste modellen heldere zoekers die het hele zoekerbeeld weergeven met een grote vergroting. Een paar goedkopere modellen laten net niet het hele opnamegebied zien. Dat is dus iets om even op te letten voor aanschaf. Bij de spiegelloze camera’s is een 2,36 megapixel elektronische zoeker standaard. De Sony A7RII beschikt over net iets meer vergroting dan andere modellen. De topmodellen van Canon hebben enkel vaste schermen. Bij Sony en sommige Nikon’s zoals de D500 vinden we schermen die in horizontale positie kunnen kantelen. Ingebouwde beeldstabilisatie Spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon beschikken niet over ingebouwde beeldstabilisatie. Zij zijn volledig afhankelijk van beeldstabilisatie in de objectieven. In de meeste zoomlenzen zit dat wel ingebouwd, maar veel speciale objectieven en vaste brandpunten doen het zonder. En dat beperkt de inzetbaarheid bij weinig licht. De tweede generatie van de Sony A7 serie, dus de A7 II, A7R II en A7S II, bieden wel ingebouwde beeldstabilisatie. Tegenwoordig kan deze ook samenwerken met de beeldstabilisatie van Sony FE objectieven voor een nog betere werking. Zelfs Canon en Nikon objectieven zonder beeldstabilisatie worden op de Sony body’s door camera gestabiliseerd. Heb je interesse in een gestabiliseerde Canon EF 85mm f/1.2L, 17mm f/4 tilt-shift of 11-24mm f/4L ultragroothoek? Kies dan voor een Sony A7 van de tweede generatie.

Afmetingen

In deze prijsklasse zitten geen echt compacte camera’s meer. Wel zitten er nog steeds grote verschillen tussen de camera’s als we kijken naar de afmetingen. De beste sportcamera’s van Canon en Nikon, de 1D X Mark II en de D5 zijn de twee grootste fullframe camera’s op de markt. Imposant en degelijk, maar ook zwaar en opvallend. Sommige fotografen willen niks minder dan dat, voor anderen mag het best iets lichter en draagbaarder. Ook de beste allround spiegelreflexcamera’s, de Nikon D810 en de Canon EOS 5D Mark IV, zijn niet echt licht of klein, ook al is die laatste een gram of dertig lichter geworden dan zijn voorganger. Compact in deze prijsklasse zijn alleen de spiegelloze modellen. De Sony A7RII weegt gemakkelijk een kwart minder dan de Canon en is een heel stuk kleiner. Er zijn ook een aantal lichte en compacte objectieven voor de Sony’s beschikbaar. De allernieuwste GM-objectieven van Sony horen daar echter met nadruk niet bij.

Wind- en waterbestendig

008

Voor de bedragen die je voor dit soort camera’s neer moet tellen mag je verwachten dat ze tenminste over enige bescherming tegen stof en vocht beschikken. Dat is ook het geval. Natuurlijk zit er nog wel enig verschil tussen een model van nog geen € 3000,00 of een camera die meer dan het dubbele daarvan kost. De Nikon D5 en Canon 1D X Mark II zijn gemaakt om altijd en overal te blijven functioneren. Net daaronder komen camera’s als de 5D Mark IV en de Nikon D810. Systeem Wie zoveel geld gaat uitgeven aan een camera doet er goed aan om verder te kijken dan alleen de body. Camera’s in deze prijsklasse verdienen goede objectieven. Een 42 megapixel sensor kopen heeft niet zoveel zin als je daar goedkope vreemdmerk zooms van € 200,00 op gaat gebruiken. Bedenk dus vooraf goed welke objectieven en accessoires je in de toekomst eventueel wilt aanschaffen en bekijk of die voor het merk van je keuze te koop zijn. En bedenk: camera’s verouderen sneller en verliezen sneller hun waarde dan objectieven. Veel fotografen investeren vaak meer in hun objectieven en doen daar ook langer mee dan met hun camera’s. Kijk dus niet alleen naar de camera, maar naar het hele camerasysteem.

Werk mee aan CSR Wij helpen jou, help jij ons?

Het maakt ons niet uit welke camera of lens je koopt. Zolang je dat maar doet via een van de links naar on-line shops in dit artikel. Als je dat doet, help je ons om CameraStuffReview mogelijk te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in