Good Stuff Awards 2014: de beste lenzen van 2014

0
GS-award2014

2014 is voorbij en CameraStuffReview heeft 200 lenstesten, 125 testen van zoomlenzen en 75 testen van lenzen met een vast brandpunt, afgerond. Dat vieren we met het uitreiken van Good Stuff! Awards aan de 20 beste lenzen van 2014.
We hebben verschillende types lenzen (standaard, telezoom, etc.) geselecteerd voor meerdere lensvattingen (Canon APS-C, Nikon FX, micro-43, etc.). Al die lenzen scoorden in onze testen erg hoog op beeldkwaliteit (zowel met als zonder lenscorrecties). Het is niet zo dat we alleen maar nieuwe lenzen in onze lijst hebben opgenomen.
Het maakt ons namelijk niet uit in welk jaar een objectief op de markt is gekomen. We hebben de selectie van de beste lenzen gemaakt op beeldkwaliteit, om het zo objectief mogelijk te houden. In 2015 willen we proberen om dat uitbreiden met andere factoren, zonder de objectiviteit in gevaar te brengen.

GS-award2014

Good Stuff Awards 2014: de beste lenzen van 2014

Actuele prijzen van de beste lenzen van 2014. 
Help CameraStuffreview en koop al je camera-apparatuur via deze links.

Invloed van de camera op lensprestaties

Zonder camera kunnen wij geen lenzen testen. Natuurlijk is de kwaliteit van de camera van invloed op de beeldkwaliteit. Daarom kiezen we een beste lens voor verschillende cameravattingen.

Pas op bij het vergelijken van cijfermateriaal van verschillende tijdschriften en websites. Testen van een lens met een camera van een paar jaar oud, meestal met relatief weinig megapixels, kan je niet vergelijken met een test van dezelfde lens op een moderne camera. Moderne camera’s zoals een Nikon D810 of Sony A7R laten zowel de sterke als zwakke kanten van een lens heel duidelijk zien. Misschien verwacht je het niet in eerste instantie, maar het zijn juist de Nikon 1 en micro-43 camera’s -met meer pixels per millimeter – die hogere eisen aan de resolutie van een lens stellen dan een camera met een volformaat sensor.
Ook de mate van verscherping en het bestandstype dat bij de test gebruikt is, beïnvloeden de testresultaten. In-camera correcties (chromatische aberratie, lichtafval, vervorming) verbeteren vaak, maar niet altijd, een testresultaat. Om een zo eerlijk mogelijk speelveld te creëren, doen wij onze best om lenzen te testen met de beste camera (in veel gevallen: de hoogste scherpte) die er beschikbaar is. Soms herhalen we lenstesten met een moderne camera, als we daar kans toe zien. We zijn er van overtuigd dat sommige lenzen nog beter kunnen. Maar zolang de camera die ze daar bij helpt niet te koop is, heb je daar weinig aan.

Welke lens eigenschap is voor jou belangrijk?

Bij iedere lenstest geven wij onze resultaten op basis van jpg bestanden met de standaard camera-instellingen van de fabrikant (“WYSIWYG”), aangevuld met zo veel mogelijk in-camera correcties (chromatische aberratie, vervorming, lichtafval). Als bijvoorbeeld de correctie van vervorming leidt tot verlies van resolutie, dan scoort een lens in de test lager bij scherpte in de hoeken van een jpg bestand.
Deze testprocedure sluit het meeste aan bij de manieren van werken (“workflow”) van veel amateurfotografen, die zich niet druk willen maken over alle technologische aspecten, maar gewoon een goede lens willen hebben om zich creatief uit te leven. Het geeft echter niet een volledig beeld van waartoe een lens in staat is.
Sommige cameramerken bieden meer mogelijkheden om lenseigenschappen te corrigeren. En de scherpte, met name in de hoeken, neemt inderdaad iets af als je corrigeert voor vervorming. Dat zie je terug in de praktijkopnames en in onze WYSIWYG scores. Het is geen kwaliteitsverschil waar veel fotografen zich druk over zullen maken. Perfectionisten wel.

Haal uit onze testen de informatie die voor jou belangrijk is.

Misschien wil je meer informatie over de prestaties van een lens, zonder correcties? Omdat jij in je workflow niet corrigeert voor lichtafval, vervorming en chromatische aberratie? Om je daarover te informeren testen we RAW bestanden zonder verscherping of andere correcties. De scherpte in de uiterste hoeken van RAW bestanden wordt niet nadelig beïnvloed door eventuele lenscorrecties. De beeldkwaliteit op basis van niet gecorrigeerde RAW bestanden is voor een aantal andere lenseigenschappen juist weer een “worst case”. Want veel fotografen corrigeren hun RAW bestanden voor diverse lensfouten, zoals lichtafval of vervorming, terwijl wij dat in onze test niet doen.

D7100BW
De beeldkwaliteit van alle lenzen wordt door CameraStuffReview afzonderlijk voor zowel onbewerkte, onverscherpte RAW bestanden als bewerkte (verscherpt en gecorrigeerde jpg) bestanden beoordeeld. Beide schalen lopen van van 5 (“de slechtste”) tot 9,9 (“de beste”). Zodra er een betere lens komt, zakken de waarderingen van alle lenzen, waardoor de resultaten van alle lenzen – als je rekening houdt met de testcamera – met elkaar te vergelijken zijn. Zo kan je onze testresultaten van het afgelopen jaar rechtstreeks vergelijken met onze testen van eerdere jaren. Dat is maar bij heel weinig fotografiesites mogelijk.

Meten is een hulpmiddel

De Imatest meetresultaten maken het voor ons mogelijk om de beeldkwaliteit van iedere lens een cijfer te geven. Metingen zijn natuurlijk niet heilig. De meetresultaten staan in dienst van onze praktijktesten. Verschillen die je wel kan meten, maar niet meer kan zien, tellen we niet zwaar mee. Het gaat ons om zichtbare kwaliteitsverschillen in de foto’s die je met een lens maakt. Goede lenzen scoren hoog in beide lijsten.
Pas goed op, want je kan de RAW scores en jpg scores van CameraStuffReview niet zo maar rechtstreeks met elkaar vergelijken. Binnen 1 schaal is het wel mogelijk om alle lenzen met elkaar te vergelijken: ook als ze met verschillende merken camera’s en verschillende groottes sensoren zijn gemaakt. Scoort een RAW bestand gemaakt met een Nikon 1 lens hoger voor lichtafval dan een RAW bestand gemaakt met een lens op een camera met een volformaat sensor, dan zien we dat verschil ook terug in de praktijkopnames. Hetzelfde geldt voor scherpte en vervorming.
Toch zijn er verschillen tussen de RAW en de jpg schaal. Een lens die een 7 scoort bij vervorming in een jpg bestand heeft veel minder vervorming dan een lens die een 7 scoort bij vervorming van een RAW bestand, want er zijn veel lenzen waarbij de vervorming in jpg bestanden al in de camera wordt gecorrigeerd. Ten eerste zijn de zichtbare kwaliteitsverschillen – die het zwaarst wegen in onze scores – klein bij de beste lenzen, waardoor twee lenzen door kleine variaties in de meetresultaten of de beoordeling van de praktijkopnames van plaats kunnen wisselen. Het komt ook vaak voor dat een lens meer profiteert van verscherping en lenscorrecties dan een andere lens. Want aan de beeldkwaliteit van de zeer goede lens valt ook softwarematig niet veel meer te verbeteren. Hierdoor komen een zeer goede lens en een goede lens (op basis van RAW bestanden) bij de jpg scores dichter bij elkaar te liggen.

 Al deze informatie hebben we gewogen om tot een lijst met de 20 beste lenzen van 2014 te komen, verdeeld in 4 groepen:

Beste standaard zoomlens

Zoomlens

Kijk je alleen naar de beeldkwaliteit, dan valt het goed te begrijpen dat zoomlenzen steeds vaker gebruikt worden. Want dankzij technologische vooruitgang is de kwaliteit van zoomlenzen steeds dichter bij de kwaliteit van lenzen met een vaste brandpuntsafstand gekomen. En zelfs als je naar de lichtsterkte kijkt, zijn er nu zoomlenzen die niet onder doen voor objectieven met een vast brandpunt. De Sigma 18-35mm f/1.8 en de Samsung 16-50mm f/2-2.8 zijn zoomlenzen die de meeste vaste brandpuntsafstanden niet alleen qua beeldkwaliteit – ook de bouwkwaliteit en de AF snelheid en nauwkeurigheid zijn onberispelijk – achter zich laten.

 • Sigma 18-35 mm f/1.8 (testcamera: Canon 650D)
 • Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD SP (testcamera: Nikon D800E)
 • Samsung NX 16-50mm f/2-2.8 (testcamera: Samsung NX1)
 • Canon EF 24-70mm f/2.8 USM II (testcamera: Canon 5D mk3)
 • Tokina 17-35 mm f/4 AT-X PRO FX SD (testcamera: Nikon D3200)
 • Fujinon XF18-55mm f/2.8-4 R LM OIS (testcamera: Fujifilm X-E1)
 • Olympus 12-40 mm f/2.8 (testcamera: Olympus OM-D E-M1)
 Sigma18-35mm-sample

Tokina is een kleine specialistische fabrikant van objectieven, die een groot aantal hoogwaardige groothoekzooms heeft uitgebracht, waarvan meerdere Tokina lenzen heel hoog in onze testen zijn geëindigd. In onze testen scoorde de Tokina 17-35 mm f/4 AT-X PRO FX SD op een Nikon D3200 zo hoog, dat dit objectief verdiend bij de beste objectieven van 2014 uitkwam. Ook op andere camera’s met andere sensorgroottes maakt deze lens een fantastische indruk, overigens.

Tokina-17-35-mm-review

Er komen weinig kitlenzen in dit overzicht voor. Maar voor Fujinon maken we een uitzondering. Aangenaam verrast waren we in 2013 door de bouwkwaliteit en de beeldkwaliteit van de Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS zoom. Een kitlens met razendsnelle AF en zeer efficiënte ingebouwde beeldstabilisatie bovendien. Fujifilm heeft er voor gekozen om, net als Nikon, Olympus en Panasonic, lensfouten al in de camera te corrigeren, zonder dat je dat als gebruiker uit kan zetten. Wat mij betreft een goede keuze: qua beeldkwaliteit kan deze zoomlens zich meten met de allerbeste lenzen. Zowel op camera’s met een APS-C sensor als met een volformaat sensor.

produkt

De Sigma 18-35 mm f/1.8 zoomlens verslaat bijna elke lens met een vast brandpunt en vergelijkbaaar brandpunt en lichtsterkte. Ons grenzeloos enthousiasme voor deze lens staat niet op zichzelf. Dit wondertje van moderne ontwerp technologie werd vorig jaar unaniem uitermate positief onrtvangen door de vakpers. Sigma heeft lang de grootste moeite gehad om aan de vraag naar deze lens te kunnen voldoen. Een grotere waardering van consumenten kan je niet krijgen. 

Sigma18-35mm

Beste standaard lens met een vast brandpunt

stilleven

Heb je een Sony FE camera zoals de Sony A7R, dan mag de Sony FE 55mm f/1.8 ZA Carl Zeiss Sonnar T niet ontbreken in je fototas. Tenzij die op de camera zit. Dan is het ook goed.

 • Sony FE 55mm f/1.8 ZA Carl Zeiss Sonnar T (testcamera: Sony A7r)
 • Nikon AF-S 35 mm f/1.4G (testcamera: Nikon D800E)
 • Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art (testcamera Canon 5D mk3)
 • Panasonic 25mm f/1.4 ASPH Leica DG SUMMILUX (testcamera Olympus OM-D E-M1)
SonyZeiss55mm
Op een camera met een volformaat sensor geef ik de voorkeur aan een 35mm lens boven een 50mm lens. Ik hecht veel waarde aan een wat grotere beeldhoek. Veel reportagefotografen kiezen voor 35mm. Toegegeven, Nikon heeft een serie f/1.8 lenzen die stuk voor stuk een heel hoge beeldkwaliteit bieden. Het is dus even slikken als je mag kiezen tussen een Nikon 35mm f/1.8 en een Nikon 35 mm f/1.4, want die laatste is een heel stuk duurder. Kijk je naar de bouwkwaliteit (de 1.4G is gebouwd als een tank), de (centrum)scherpte en de bokeh, dan wint de Nikon 35 mm 1.4G het van Nikon objectieven met een soortgelijke brandpuntsafstand. De hogere lichtsterkte geeft een helderder zoekerbeeld en minder kans op bewogen opnames bij weinig licht. Voor wie zich een objectief met een adviesprijs boven de duizend euro kan veroorloven een absolute aanrader. Nikon-35-mm-review-product1

Zowel de Sigma 35mm f/1.4 Art als de Sigma 50mm f/1.4 Art zetten topprestaties neer op zowel camera’s met volfomaat sensoren als APS-C sensoren. Er zijn ook een hoop videografen die deze objectieven vanwege de mooie bokeh gebruiken op camera’s met kleinere sensoren. Op een camera met een APS-C sensoren verslaan beide Sigma Art lenzen een heel leger dure, gerenommeerde lenzen op een camera met een volformaat sensor. Beide Sigma toppers ontlopen elkaar in kwaliteit niet veel, waarbij wij de indruk hebben dat de Sigma 50mm f/1.4 Art net iets beter is. Maar het verschil is zo klein, dat in ons jpg testoverzicht de rollen net zijn omgekeerd. 

Sigma50mmArt

Beste telezoom lens

gier

Er zijn niet veel zoomlenzen die net zo goed, of misschien wel beter zijn dan lenzen met een vaste brandpuntsafstand. De Nikon 70-200 mm f/2.8 en de Nikon AF-S 70-200mm f/4G ED VR behoren beiden tot dit selecte gezelschap van top zoomlenzen. Hiermee haal je de optimale scherpte uit een camera met een 36 megapixel sensor, zoals de Nikon D800E. Of je nou een concertfoto of een vakantiekiekje wilt maken, dit zijn absolute toppers. Het zijn mechanisch zeer solide lenzen, die voldoen aan de hoogste optische normen bij alle brandpuntsafstanden en lensopeningen, met een goede autofocus en dito vibratiereductie. De f/4 deed het marginaal beter in onze test, wat overeenkomt met de MTF diagrammen die Nikon van beide lenzen heeft gepubliceerd. Aan de scherpte van praktjkopnames – wat een genot om met een 36 megapixel camera te kunnen testen – zal vrijwel niemand het onderscheid kunnen maken.

 

 • Nikon AF-S 70-200mm f/4G ED VR (testcamera Nikon D800E)
 • Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4X (testcamera Canon 1Dx)
 • Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS (testcamera: Samsung NX1)
 • Olympus 40-150mm f/2.8 met Olympus 1.4x converter (testcamera Olympus OM-D E-M1)
 • Nikon 1 VR 70–300mm f/4.5–5.6 (testcamera: Nikon V3)
Nikon 70-200mm f4G ED VR

 

Samsung is een relatieve nieuwkomer in de fotografiewereld, maar blijkt in staat om professionele, lichtsterke objectieven te bouwen, die de beeldkwaliteit van de 28 megapixel sensor van de Samsung NX1 tot zijn recht laat komen. Deze telezoom zet samen met de Samsung NX1 (28 megapixels op een APS-C sensor!) prestaties neer die vele objectieven getest op een camera met een volformaat sensor achter zich laat.

Samsung50150mm2p8

Beste Low Light lens

minicake

Goede lichtsterke lenzen zijn het moeilijkst om te maken en daarom ook duurder dan de andere lenzen. Dit is de eredivisie voor fabrikanten van objectieven. Dit zijn onberispelijk gebouwde objectieven, die je nog scherpe foto’s laten maken waar een normale lens een bewogen opname oplevert. Een boterzachte bokeh gekoppeld aan een hoge scherpte geeft sommige van deze lenzen een uniek karakter. Een lens gaat langer mee dan een camera, want de meeste fotografen vervangen hun camera veel eerder dan hun lens.

 • Sigma 85 mm 1.4 EX (testcamera Nikon D800E)
 • Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art (testcamera: Canon 5D mk3)
 • Sony FE 55mm f/1.8 ZA Carl Zeiss Sonnar T (testcamera: Sony A7r)
 • Samsung NX 16-50mm f/2-2.8 (testcamera: Samsung NX1)
 • Nikon AF-S 85mm 1.4G (testcamera Nikon D3200)
 • Sigma 18-35 mm f/1.8 (testcamera: Canon 650D)
 • Panasonic LUMIX G LEICA DG NOCTICORON 42.5mm f/1.2 (testcamera: Olympus OM-D E-M1)
 • Nikon 1 32 mm f/1.2 (testcamera: Nikon V2)
Sigma-85-mm-product1
Het lijkt misschien raar om een relatief grote lens op een kleine camera te kopen. Maar juist dit soort lichtsterke lenzen zijn werkelijk verslavend om te gebruiken. De Nikon 1 32mm f/1.2 is een van de duurste objectieven van de Nikon 1 serie. Dit objectief is duurder dan de camera. Geen wonder, want dit is het beste objectief van de Nikon 1 serie. De hoge lichtsterkte maakt het heel lang mogelijk om bij lage ISO waardes te blijven fotograferen, waardoor de beeldkwaliteit van het Nikon 1 systeem nog beter tot zijn recht komt.  Nikkor32mm
De Panasonic 42.5 mm Nocticron is de duurste lens voor micro-43 camera’s. Daarmee ligt dit objectief niet binnen het bereik van iedereen. Verder is dit een objectief met louter voordelen. De scherpte bij volle opening verslaat veel 85mm lenzen bij f/2.4 op camera’s met een volformaat sensor. De snelheid en nauwkeurigheid van de AF bij weinig licht is iets waar menig bezitter van een f/1.2 of f/1.4 volformaat lens jaloers op zal zijn. De bouw- en beeldkwaliteit zijn zo uitzonderlijk goed, dat dit objectief in mijn ogen zeker niet te duur is. Sterker nog: de Panasonic 42.5mm Nocticron is iedere euro die er voor gevraagd wordt, meer dan waard. H-NS043E

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in