Gratis DOF en bokeh simulator

0
Op verschillende sites staan rekenmodules om de scherptediepte te berekenen als functie van brandpunt, sensorgrootte en diafragma. Soms is een scherptediepte simulator ook te downloaden, zodat je die ook zonder internet op je smartphone of computer kan gebruiken. Maar de meeste van deze DOF (depth of field) software laat je niet het effect van de gekozen instellingen zien. En er is voor zover ik weet geen DOF software, waar je ook met de kwaliteit van de bokeh kan spelen. 

scherptediepte simulatie
Eerder hebben we al aandacht besteedt aan CameraSim, waar je kon spelen met de scherptediepte aan de hand van wat je in een zoeker te zien krijt als je een foto maakt van een meisje in een pretpark. Op DOFsimulator.net.net vind je een DOF simulator, die je niet alleen gratis op je computer kan installeren, maar waarbij je ook uitgebreid met brandpuntsafstand (tussen 24mm en 300mm, omgerekend naar een volformaat sensor), sensorgrootte, afstand tot je onderwerp en diafragma (inclusief het aantal diafragmalamellen) kan spelen om te zien wat het effect op je opname zal zijn. Een handleiding die je de eerste keer op weg helpt is via het menu aan de bovenkant van het scherm te kiezen.
scherptediepte berekenen
Natuurlijk kan je zelf de barndpuntsafstnd (van 24 tot en met 300mm), het diafragma en de sensorgrootte kiezen. Je kan het zo gek niet bedenken, het aantal bladen van het diafragma, het effect van diffractie; het is te varieren opDOFsimulator.net.
Optimal

50mm portretlens of 85mm portretlens?

Spelenderwijs leer je veel van deze DOF simulator software. Wil je bijvoorbeeld een beeldvullend portret maken met een brandpuntsafstand van, omgerekend naar een volformaat sensor, 50mm, dan moet je daarvoor een afstand van ongeveer 1 meter kiezen. Niet alleen wordt het beeld daardoor wat vertekend, met een onnatuurlijke, langere neus als gevolg, ook sta je wel erg dicht op je model, zoals je in onderstaand plaatje kan zien. Met een brandpuntsafstand van 85mm of meer (beweeg je muis over onderstaande afbeelding) geef je het model wat meer de vrijheid. Bij een te lange brandpuntsafstand (meer dan 200mm) sta je weer ze over van het model af, dat je het contact verliest.  
DOF en bokeh simulator

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in