Groeten uit Marokko

0
Woestijn in Erg Chebbi (عرق الشبي‎), Marokko
Erg Chebbi (عرق الشبي‎), Marokko, praktijkvoorbeeld moire
Steeds meer camera’s worden niet meer voorzien van een anti-aliasing filter (AA filter), moiré filter of laag-doorlaat (Low-pass) filter. Zo’n filter is vaak een dun kristallen plaatje (lithium niobate) voor de sensor, dat het licht dat zonder AA filter op 1 pixel zou vallen, uitsmeert over meerdere pixels. Zo wordt moiré onderdrukt. De resolutie van moderne systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s is zo hoog, dat je in de praktijk er niets van merkt als er geen filter meer voor de sensor zit. Terwijl je wel profiteert van de hogere scherpte en de hogere signaal/ruis verhouding die het gevolg zijn van het weglaten van het filter. Maar er zijn uitzonderingen. Woestijn in Erg Chebbi (عرق الشبي‎), Marokko

{loadmodule wrapper,GroetenuitMarokko}

We worden wel eens gevraagd naar praktijkvoorbeelden van moiré. Ze zijn echter zeldzaam; je kan het tegenkomen bij foto’s van stoffen (bruidsjurken) of bij opnames van gebouwen (flats). Meestal maakt de natuur minder gelijkmatige patronen, zodat je er bij natuurfotografie nog minder last van hebt. Maar er zijn uitzonderingen.
In Erg Chebbi (عرق الشبي‎), Marokko, vind je een grote woestijnzee, met zandduinen tot 150 meter hoog. In het zand zie je soms regelmatige patronen. En dan kan interferentie optreden, waarbij moiré zichtbaar wordt. Hieronder zie je een 100% beelduitsnede van het RAW bestand, waar het moiré kleurpatroon zichtbaar is. Het patroon is alleen zichtbaar op de voorgrond en niet op de achtergrond. Het is dus geen kleurruis. Met een lokale correctie van moiré in Lightroom bleek het eenvoudig te corrigeren. Voor mijn gevoel zou je, net als bij verzadiging, de schuifregelaar naar links moeten schuiven om moire te verwijderen, maar het is naar rechts. Het werkt uitstekend. Je ziet er niets meer van.
Lightroom Moire voorbeeld
Moire patroonMoiré in de woestijn
Nog meer groeten:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in