Onderwater fotografie

0
john landa 3

Je hebt vast wel eens een schitterende onderwaterfoto gezien. Hoe begin je daar aan?

Om te beginnen moet je eerst leren duiken en zeker 30 tot 50 duiken hebben gemaakt voordat je met onderwaterfotografie begint. Je wil al dat moois wat je onderwater ziet natuurlijk met anderen delen en je besluit een onderwater camera uitrusting te kopen. En dan? Ten eerste heb je een onderwater camera nodig. Een simpele onderwatercamera met behuizing koop je voor ongeveer rond de 300 Euro. Een professionele spiegelreflex camera met onderwaterhuis tikt makkelijk de 10,000 Euro aan. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven tussen de 300 en 10.000 Euro. Wil je gewoon een kiekje onderwater maken, ga dan voor een compact camera zoals een Nikon Coolpix L30 + Ikelite behuizing. Die koop je voor rond de 300 Euro en je kan er een aardige foto mee schieten onderwater als je met je duiklamp bijlicht of als je je beperkt tot foto’s in ondiep water, zodat je met bestaand licht kan werken.

john landa 1

Zwarte grondel in een lege oester, waar het vrouwtje eitjes inlegt die daarna door het mannetje worden onderhouden.
Olympus 14-42mm M kitlens, 2 externe flitsers en een 4+ diopter op de lens.

Wil je net wat meer, dan kun je voor een systeemcamera gaan zoals de Olympus E-PL7 met onderwaterhuis, waar je ook alles met de hand kan instellen en lenzen kan wisselen. Hierbij heb je minstens 1 flitser nodig. Voor een hele set ben je ongeveer 2000 Euro kwijt en dan kun je prachtige foto’s onderwater maken. Je kunt de set nog uitbreiden met een 2e externe flitser en andere lenzen. Wil je helemaal “pro” gaan, dan is er de spiegelreflex camera met onderwaterhuis en flitsers. Een camera met onderwaterhuis begint zo rond de 3000 Euro. Hier is de sky de limit.

En dan het fotograferen onderwater. Het fotograferen onderwater is niet zoals boven water. In de Nederlandse wateren is het vaak niet zo helder. Als je dieper gaat, wordt het donkerder en vallen de kleuren weg. Dus moet je al snel met flitsers werken

 john landa 2Zeer goed zicht in de Grevelingen.
Olympus 9-18 M lens en 2 externe flitsers. Het is hier heel ondiep en het flitsen is alleen nodig om het gezicht goed uit te lichten.

Daarbij hangt er altijd wel een beetje stof in het water. Als je dan je flitsers recht op het onderwerp richt, dan krijg je backscatter (licht wat tegen het stof weerkaatst). Je krijgt daardoor witte puntjes op de foto. Met bepaalde, goed gekozen flitser posities is backscatter bijna helemaal te voorkomen. Je bent onderwater dus constant bezig om je flitser posities te veranderen. Want elke situatie behoeft een andere flitserpositie. Daarom zitten er op onderwatercamera sets altijd beweegbare armen voor de flitsers, zodat een flitser in elke gewenste stand gezet kan worden.

Onderwater fotografie: Macro of groothoek

Onderwaterfotografie kan je eigenlijk in 2 categorieën delen: macro en groothoek.
Bij macro fotografie kun je met een standaard kitlens fotograferen en daarbij een wet diopter gebruiken deze zijn meestal rond de 10+, een wetdiopter kun je onder water van het onderwaterhuis schroeven.
Het mooiste is natuurlijk met een echte macrolens te fotograferen hier heb je de mooiste resultaten mee.
Groothoek fotografie, ook hier kun je een natte groothoek voorzetlens gebruiken bij je standaard kitlens. Deze natte groothoeklens kun je ook weer van het onderwaterhuis afschroeven en ook hier is groothoek weer het mooist met een echter groothoeklens of een fisheye lens.

 john landa 3
Sepiola (kleine inktvis) die zich verstopt in het zand.
2 externe flitsers, Olympus 14-42mm M kitlens op 42 mm en een natte diopter 10+
Tips voor mensen die beginnen met onderwaterfotografie:

  • Laat je goed voorlichten bij een fotografiewinkel die gespecialiseerd is in onderwaterfotografie. In Nederland zijn maar een paar winkels die precies weten waar het over gaat en wat je nodig hebt.
  • Ben je een echte beginneling, volg dan een cursus onderwaterfotografie bij een bekende onderwaterfotograaf. Dat scheelt je minstens 20 duiken aan frustratie omdat het niet lukt.
  • In Nederland kan je schitterende onderwaterfoto’s maken. Voor mooie onderwaterfoto’s hoef je niet speciaal naar een exotische lokatie in het buitenland.
 john landa 4Botervis: dit is een mooie, kleine vis die erg schuchter is.
Olympus 14-42mm M kitlens en een 4+ diopter en 2 externe flitsers.
john landa 5

Snotdolf: een beenvis die naar de Oosterschelde komt om voort te planten. De mannetjes hebben de mooiste kleuren: van citroen geel tot donker paars. De vis is ongeveer 30-35 cm groot ik lig er ongeveer 30 cm. van de vis vandaan, de duiker ligt een kleine 3 meter van mij vandaan, door de flitser posities kun je backscatter (witte puntjes op de foto door stof) voorkomen.
Olympus 9-18mm M en 2 externe flitsers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in