Hoe bereken ik scherptediepte, vergroting, hyperfocale afstand of beeldhoek?

0
Ijsvogel
Om een ijsvogel van ongeveer 15 cm grootte op een afstand van 6 meter beeldvullend te kunnen fotograferen, heb je – naast wat geduld en geluk – nodig:

  • een camera met een volformaat sensor en een 1200 mm telelens
  • een camera met een aps-C sensor en een 800 mm telelens
  • een camera met een micro-43 sensor en een 600 mm telelens

De getallen uit dit voorbeeld zijn berekend met een online rekenmodule. Op Cambridge in Colour staan rekenmodules waarmee je vragen kan beantwoorden zoals:

  • Welke brandpuntsafstand heb ik nodig om een onderwerp bij een gegeven afstand beeldvullend in beeld te krijgen?
  • Hoe groot is de scherptediepte van mijn camera met lens, als ik de lens op een bepaalde afstand scherp stel?
  • Vanaf welk diafragma heeft het geen zin meer om te diafragmeren, omdat dan de scherpte afneemt?
Ijsvogel

Scherptediepte berekenen

Scherptediepte is, kort door de bocht, het gebied dat scherp op de foto komt. Bij een portret, bijvoorbeeld wil je een scherptediepte van ongeveer 20 centimeter hebben, zodat het puntje van de neus tot en met het oor scherp op de foto komen. Scherptediepte is bij benadering afhankelijk van de sensorgrootte (“cameratype”), de brandpuntsafstand, het diafragma en de afstand waarop scherpgesteld is. Op Cambridge in Colour staat ook een uitgebreide scherptediepteberekening, waar bovendien de grootte van de afdruk, de kijkafstand en de kwaliteit van je ogen worden meegenomen in de berekening, voor een nauwkeuriger berekening van de scherptediepte.

 Macro Depth of Field Calculator, Depth of field calculator, beeldhoek berekening, berekenen brandpuntsafstand, Hoe bereken ik scherptediepte, vergroting, hyperfocale afstand of beeldhoek?

Diffractie (“circle of confusion”) berekenen

In eerste instantie worden je foto’s scherper, als je kiest voor een kleiner diafragma. Maar op een gegeven moment wordt het diafragma zo klein, dat er lichtverstrooiing (diffractie) plaats vindt, waardoor de foto weer minder scherp wordt. Diffractie is afhankelijk van de sensorgrootte (“cameratype”), de brandpuntsafstand, het diafragma, de afstand waarop scherpgesteld is, de grootte van de afdruk, de kijkafstand en de kwaliteit van je ogen. Gebruik deze calculator voor het berekenen van het diafragma waar diffractie begint te overheersen.

Macro Depth of Field Calculator, Depth of field calculator, beeldhoek berekening, berekenen brandpuntsafstand, Hoe bereken ik scherptediepte, vergroting, hyperfocale afstand of beeldhoek?
Hoe kleiner de sensor, des te minder je kunt / hoeft te diafragmeren voordat diffractie optreedt en de foto minder scherp (‘zachter’) wordt. Op veel compactcamera’s kan je om deze reden niet verder diafragmeren dan 5.6 of 8, terwijl bij spiegelreflexcamera’s met een volformaat sensor juist de optimale scherpte (“sweet spot”) wordt bereikt bij deze diafragma’s. Objectieven voor een spiegelreflexcamera zijn vaak tot diafragma 22 in te stellen, maar als je niet te veel scherpte wilt verliezen, kan je bij een spiegelreflexcamera met een volformaat sensor beter onder diafragma 11 blijven.

Hyperfocale Afstand uitrekenen

De hyperfocale afstand is de kleinste afstand waarop een lens kan worden ingesteld zodat onderwerpen op oneindige afstand nog net scherp zijn. Het is de scherpstelafstand met de grootst mogelijke scherptediepte. Reken zelf de hyperfocale afstand uit aan de hand van de gewenste printgrootte, kijkersafstand en de sensorgrootte (“cameratype”).

Macro Depth of Field Calculator, Depth of field calculator, beeldhoek berekening, berekenen brandpuntsafstand, Hoe bereken ik scherptediepte, vergroting, hyperfocale afstand of beeldhoek?

Hyperfocale afstand in de praktijk

Als ik met een 16 mm lens (omgerekend naar volformaat) een nachtfoto wil maken die van voor – laten we zeggen een meter – tot achter scherp is, dan kies ik voor:

  • een volformaat camera met een 16 mm lens op op diafragma 11
  • een camera met aps-C sensor en een 10 mm op diafragma 5.6
  • een micro-43 camera met een 8 mm lens op diafragma 4.5

Deze 3 verschillende combinaties zullen hetzelfde resultaat opleveren.

nacht

Brandpuntsafstand berekening

Op Cambridge in Colour vind je een Engelstalige rekenmodule voor het berekenen van de brandpuntsafstand die je nodig hebt om een onderwerp, bijvoorbeeld een ijsvogel,  beeldvullend vast te leggen, op basis van de grootte van het onderwerp, de sensorgrootte (“cameratype”) en de afstand tot het onderwerp.

Untitled-1

Vergroting in de praktijk bij macrofotografie

Als je met een 50 mm objectief een macro opname wilt maken met een vergroting van 1 (de afbeelding is op de sensor net zo groot als in werkelijkheid), dan moet je ongeacht het type camera (c.q. de sensorgrootte) een afstand van 20 cm kiezen.

macro

Macrofotografie: Vergroting

Wil je uitrekenen welke vergrotingsmaatstaf je kunt bereiken bij macrofotografie? De vergroting is alleen afhankelijk van de afstand tot het onderwerp en de brandpuntsafstand van de lens.

magnification

Macrofotografie: Scherptediepte berekenen

Scherptediepte is voor macro-opnames een essentiële parameter voor succesvolle opnames. Gebruik deze calculator voor het berekenen van de scherptediepte van je macro opnames.

Macrp-DOF

Macrofotografie: Diffractielimietcalculator

Op een gegeven moment heeft verder diafragmeren geen zin meer, omdat de toename van de scherptediepte teniet gedaan wordt door diffractie. Met de Macro diffraction Limit calculator weet je wanneer dat het geval is.

 macro-diffractie

Panoramafotografie: Beeldhoek berekenen

Op Cambridge in Colour vind je ook een beeldhoekberekening. Deze berekening is handig bij panoramafotografie: hoeveel opnames moet ik met een bepaalde lens maken om een 360 graden panorama te maken?

Beeldhoek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in