Hoe kies ik een goede lens?

0

Subjectief stappenplan voor de aanschaf van een objectief

lenskeuze, beste lens, objectief keuze, systeem camera lensOfficieel fotograferen we met objectieven, die zijn samengesteld uit meerdere lenzen. Maar in de volksmond heet een objectief een lens. Dus schrijven we op CameraStuffReview over lenzen, als we objectieven bedoelen. Laat dat duidelijk zijn.

Moderne camera’s met verwisselbare lenzen, zowel spiegelloze systeemcamera’s als spiegelreflexcamera’s, zijn heel erg goed.
Zo goed zelfs, dat de verschillen in beeldkwaliteit ook voor ervaren fotografen steeds moeilijker te herkennen zijn.

Stop meer geld in een goede lens, dan in een duurdere camera.

Bij objectieven zijn de verschillen in beeldkwaliteit groter. Het is niet zo dat de duurste lens ook de beste is. Uit onze testen blijkt verder dat zoomlenzen qua beeldkwaliteit net zo goed kunnen zijn als specialistische lenzen met een vast brandpunt. Het loont daarom de moeite om extra tijd en aandacht te besteden aan de keuze van een objectief. Wist je dat we ook veel langer doen met een lens, dan met een camera?

beste lens voor een spiegelreflexLeef je eens uit met een macrolens.

Meer creativiteit en beeldkwaliteit met verwisselbare lenzen

Spiegelreflexcamera’s en spiegelloze systeemcamera’s zijn duurder, groter en zwaarder dan een smartphone. Qua resolutie is er geen echt verschil. Toch bieden ze een paar hele grote voordelen, die zich vertalen in extra creatieve vrijheid en mooiere beelden, die bovendien meer geschikt zijn om te bewerken. Als je dat wilt.

Achtergrondonscherpte van compact camera’s bij f/2.8 is net zo levendig als Raphus cucullatus (Dodo).

Een groot voordeel van een ‘echte camera’ is de grotere (full frame, APS-C of micro-43) sensor, die zorgt voor een hogere signaal ruis verhouding, een groter dynamisch bereik en een nauwkeuriger kleurweergave. Ook in creatief opzicht levert een camera met verwisselbare lenzen voordelen. De kleinere sensoren van compactcamera’s maken het onmogelijk om te spelen met scherptediepte. Wist je dat een compactcamera met een lichtsterke f/2 lens dezelfde scherptediepte heeft als een volformaat camera bij f/10? Dan spreek je toch niet meer over spelen met scherptediepte? Wil je bokeh in een smartphone opname, dan zal je die softwarematig toe moeten voegen.

Het meest onderscheidende verschil, is dat je bij een systeemcamera (met of zonder spiegel) de mogelijkheid hebt om van objectief te wisselen. Afhankelijk van wat je wilt fotograferen, kies je een specialistische “dedicated” lens voor je systeemcamera, met de hoogst mogelijke beeldkwaliteit. Dat biedt de mogelijkheid om mooiere foto’s te maken. Ook in vergelijking met een compactcamera met een grote sensor. Maar als de kwaliteitsverschillen bij lenzen relatief groot zijn, hoe kies je dan de beste lens voor jouw camera?

ChineseArtWelke zal ik nemen? Koop je via internet, nadat je op een affiliate link op CameraStuffReview hebt geklikt, dan lever je een financiële bijdrage aan deze site. Het maakt ons niet uit wat je koopt. Zo lang je maar eerst op een affiliate link op CameraStuffReview klikt.

De eerste domper: Wij kiezen de beste lens niet voor je uit

Wekelijks krijgen we de vraag voor een persoonlijk lensadvies. Moet ik Lens A kopen? Of toch lens B? Dat kunnen we niet zeggen. Wat is belangrijk voor mij bij de aanschaf van een lens? Hoe maak ik een goede afweging tussen prijs en kwaliteit? Waar moet ik bij aanschaf op letten? We weten het niet. We kennen je niet goed genoeg. Uiteindelijk zal je dus zelf een lens moeten kiezen.
Maar we gaan wel onze best doen om je te helpen bij het besluitvormingsproces. In deze eerste aflevering van “Hoe kies ik de juiste lens? Subjectief stappenplan voor de aanschaf van een objectief”, richten we ons op jou. Wat vind je leuk om te fotograferen? Wat voor type fotograaf ben jij? In de tweede aflevering richten we ons op de lens en een paar algemene begrippen en uitgangspunten die je later nodig hebt bij jouw keuze van de beste lens. Daarna wordt het leuk.

Je krijgt van ons maatwerk bij het kiezen van een lens

Na afloop van de tweede aflevering verdelen de CameraStuffReview lezers zich over kleinere groepen. Het duurt niet lang meer, of er staan meer dan 200 lenstesten op CameraStuffReview. Op basis van al deze testresultaten hebben we een kritische selectie gemaakt van goede lenzen, die elk wel eens de beste lens voor jou – en jouw camera- kan zijn. We gaan concrete adviezen geven aan afzonderlijke groepen fotografen (starters, amateurs, professionals), met verschillende merken camera’s (Canon, Nikon, Olympus/Panasonic). Het wordt dus een serie artikelen met maatwerk, in plaats van één lang, meer algemeen verhaal. Want een beginnende fotograaf met een Nikon 1 camera heeft behoefte aan een heel ander advies dan een professionele fotograaf met een micro-43 camera. Om maar eens twee willekeurige voorbeelden te noemen.

Wat vind je leuk om te fotograferen?

Waarschijnlijk weet je meteen een antwoord op deze vraag. Wat zijn jullie favoriete onderwerpen om te fotograferen?. hebben we jullie onlangs gevraagd en bijna 500 lezers hebben de enquête destijds ingevuld. We hebben dus een idee wat jullie leuk vinden om te fotograferen. Misschien houd jij even veel van meerdere, totaal verschillende soorten fotografie. Mogelijk ben je er nog niet uit wat je leuk vind. Dat maakt het er niet makkelijker op. Probeer al vast op een rijtje te zetten wat jij graag fotografeert, want we komen er in de volgende aflevering op terug. Of je een voorkeur hebt voor vakantiefotografie, straatfotografie, portretfotografie, astrofotografie of natuurfotografie, dat maakt allemaal uit bij het kiezen van de beste lens. Misschien blijkt onze serie “HKIDJL? SSVDAVEO” (=Hoe kies ik…. etc), een uitstekend excuus voor jou om de komende maanden meerdere lenzen aan te schaffen. Wij helpen je graag.

LandscapeFlamingo’s aan de rand van een kratermeer. Had ik van lens moeten wisselen?

Welk type fotograaf ben jij?

Een slager gebruikt een ander mes dan een visboer, of iemand die een aardappel schilt. Met fotografie is het net zo. Voor iedere fotografietoepassing zijn er specialistische lenzen te koop. Dat zijn meestal lenzen met een vaste brandpuntsafstand. Maar er zijn ook breed toepasbare lenzen op de markt. Vaak zijn dat zoomlenzen.
Waar jij behoefte aan hebt, hangt af van het type fotograaf dat jij bent. Een professional stelt heel andere eisen aan een lens dan een beginnende fotograaf. Daarom hebben we fotografen en objectieven ingedeeld in groepen. Om het niet te ingewikkeld te maken, hebben we maar vier typen fotograaf uitgekozen en koppelen we meteen een beschikbaar budget aan elk type fotograaf.

00Starter  “Mijn eerste camera met verwisselbare lenzen”

NikonJ4Een starter zoekt een goedkope lens, die niet veel meer mag kosten dan de camera heeft gekost. Een starter heeft graag een compacte, eenvoudig te bedienen camera en beperkt zich tot 1 of 2 lenzen, die bij elkaar niet meer dan 7 ons wegen. De starter laat de camera belichtingstijd en diafragma instellen, gebruikt altijd autofocus en fotografeert alleen in jpg. Gebruiksgemak, compacte afmetingen en een laag gewicht zijn ook voor de objectieven belangrijker dan nèt dat kleine beetje extra beeldkwaliteit. Daarom kiezen starters meestal voor zoomlenzen. Voor deze groep fotografen gaan we uit van een budget van maximaal 500 euro (adviesprijs) voor de aanschaf van een nieuw objectief. Dat is een bovengrens. Meestal komen we veel lager uit. Je zal verbaasd zijn hoe veel uitstekende lenzen er te koop zijn met een winkelprijs onder de 250 euro.

11amateur “Ik ben al overtuigd van het nut van verwisselbare lenzen”

PEN OMD front lens flash-up XLEen amateur heeft het plezier van fotografie ontdekt en heeft vaak al een paar lenzen. Niet zelden wegen die lenzen bij elkaar meer dan 1 kilo. Ook amateurs fotograferen voornamelijk met zoomlenzen. Daarnaast kiezen ze vanuit creatieve overwegingen en vanwege de hogere lichtsterkte ook voor een enkel objectief met een vaste brandpuntsafstand. Amateurs belichten meer bewust met de P,S,A of M mode, fotograferen in jpg, maar onder de doorgewinterde amateurs vind je ook veel RAW liefhebbers. Autofocus is veel populairder dan handmatig scherpstellen. Een lens mag voor een amateur meer kosten dan voor een starter. Maar het blijft een hobby, dus is het budget voor een lens maximaal 1000 euro (adviesprijs). De gemiddelde prijs voor een goede amateur lens ligt natuurlijk veel lager, zoals je in de volgende afleveringen zal zien.

22Prosumer“Ik ben, in goed Nederlands, een prosument”

Nikkor 70-200mm f4G ED VRIn de prosumer groep voegen we twee fotograaftypes samen. Enerzijds de professional die een beperkt budget tot haar / zijn beschikking heeft. Niet iedere professionele fotograaf heeft behoefte aan – of heeft het budget voor – een camera-uitrusting van vele duizenden euro’s. Anderzijds omvat de prosumer groep de consument (consumer), die een hoge prijs voor een objectief (lees: meer dan 1000 euro) geen bezwaar vindt. Mits daar een fantastische beeldkwaliteit tegenover staat. Want als het om beeldkwaliteit gaat, dan is de prosumer een perfectionist. De prosumer stelt graag handmatig scherp en maakt al zijn opnames in RAW + jpg tegelijk. De jpg bestanden worden gebruikt voor Facebook, Flickr, eigen websites en fotoboeken. De RAW bestanden zijn om indruk te maken op de fotoclub.Het belangrijkste (kunstmatige) onderscheid dat we tussen de prosumer en de vierde groep fotografen (professional) maken, is bouwkwaliteit en lichtsterkte. Onze prosumer werkt slechts af en toe onder extreme omstandigheden (warmte, kou en vocht), waardoor de bouwkwaliteit nèt iets minder belangrijk is dan voor de fulltime professional. En als er twee qua beeldkwaliteit gelijkwaardige objectieven zijn met een verschillende lichtsterkte, dan kiest onze prosumer de goedkopere, minder lichtsterke lens.

33Pro “Ik wil bouwkwaliteit en beeldkwaliteit van het allerhoogste niveau”

Een professionele fotograaf is financieel afhankelijk van haar / zijn camera en objectieven. Eén gemiste opname kan het verschil maken tussen succes of geen inkomen. Daarom is een professional bereid meer te betalen voor een zwaardere bouwkwaliteit, hogere lichtsterkte en extra afdichting tegen stof. Dit type professional bezit meerdere camera’s, een uitgekiende set lenzen met een vast brandpunt en een paar zoomlenzen die als werkpaard hun diensten verlenen onder de zwaarste omstandigheden. Niet zelden wegen die camera’s en lenzen meer dan 1 kilo, per stuk. De professional fotografeert veel met handmatige scherpstelling, gebruikt alleen RAW bestanden en vertrouwt de keuze van de juiste sluitertijd / diafragma combinatie niet toe aan zijn camera. Je hebt niet voor niets een vak geleerd, tenslotte.

HasselbladMisschien is het je al opgevallen, dat we in ons overzicht van cameratesten dezelfde starter/amateur/ prosumer / pro indeling hebben gebruikt als hier. Het leek ons handig om bij de lenzen dezelfde types te gebruiken. In ons cameratesten overzicht hebben we niet uitgelegd wat we onder deze vier begrippen verstaan. Nu wel.
Iedere groepsindeling is een cliché en is dus zeker niet op jou van toepassing. We hebben deze labels echter hard nodig om het enorme lensaanbod overzichtelijk te houden. Bepaal wat je belangrijk vind en in welke groep(en) jij jezelf deels of volledig herkent. Het helpt je later bij het kiezen van de beste lens.

Soms zijn er goede argumenten om een camera of lens in meerdere groepen in te delen. Dat gaan we niet doen. Dan wordt het zo’n zooitje, vind je niet? Dat iedere camera of lens maar in 1 groep voorkomt, heeft weer tot gevolg dat je over sommige indelingen zou kunnen discussiëren of wij wel de goede keuze hebben gemaakt.
Het zou kunnen, maar dat gaan we niet doen. Neem onze indelingen met een korreltje zout. Dan zijn ze beter te verteren.

Als je intussen een beeld hebt van wat je leuk vind aan fotografie, wat voor type fotograaf jij bent en hoe veel geld je er voor over hebt, dan ben je toe aan de volgende stap. Dat wordt de volgende aflevering, waarin we – pas op, daar komt mijn laatste woordgrap- inzoomen op de verschillende typen lenzen. Lees verder in:”Wat is de beste lens voor mij“?.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in