Hoe maak ik een macro foto?

0

Macrofotografie opent een fascinerende wereld. Vooral wanneer je je toelegt op het fotograferen van kleine diertjes en niet alleen levenloze objecten fotografeert. Beestjes die met het blote oog nauwelijks waar te nemen zijn en alleen maar een kruipend dingetje met wat poten en stekels lijken, blijken door het oog van een macrolens ineens fascinerende vormen en kleuren te hebben.

M30mmF35MC BLK stand HDIn de komende maanden gaat CameraStuffReview meer dan 10 van de nieuwste macrolenzen en accessoires testen, voor een vergelijkende macro-test. Dat heeft meer voeten in de aarde dan je denkt. Bijna overal worden macro lenzen getest op dezelfde manier als gewone objectieven: met een testkaart op (=een (paar) meter afstand. Dat geldt ook voor de testen van macrolenzen, die CameraStuffReview tot nu toe heeft gepubliceerd. Dat macrolenzen meestal niet getest worden bij 1:1 heeft een simpele verklaring: er zijn vrijwel geen testkaarten te koop met voldoende resolutie en klein genoeg voor macro. We hebben een testkaart van 4mm groot gekocht en ook nog een eigen testopstelling gebouwd, waarmee we in staat zijn op de resolutie van moderne lenzen op camera’s met 50 megapixels of meer te meten. 

Voor wie niet kan wachten hebben we hier een interessante blog van macrofotograaf Mark Berkery. Hij legt uit hoe je met een camera als de Panasonic FZ50 en de Panasonic G6 hele bijzondere resultaten kan boeken. Op de G6 maakt hij gebruik van de Olympus 60 mm f/2.8 macro en een gewone flitser die hij direct op de camera bevestigt. Hij werkt grotendeels uit de hand, met een paar kleine hulpmiddelen die hij in het artikel uitlegt. Zo kan hij snel en spontaan werken. Natuurlijk kan je met speciale flitssystemen werken en gebruik maken van statieven met railsystemen voor de scherpstelling. Er zijn fotografen die de insecten die ze met zo’n opstelling fotograferen ‘preparen’door ze eerst in de koeling te leggen zodat ze niet of nauwelijks bewegen. Berkery kiest voor een methode die de natuur ongehinderd zijn gang laat gaan. De foto’s laten zien dat je zo ook hele goede resultaten kan boeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in