Hoe waterdicht zijn camera’s?

0

Als we camera’s testen, krijgen we een exemplaar te leen van de importeur, of kopen we zelf een exemplaar. In beide gevallen halen we het niet in ons hoofd om de camera onder een kraan te houden, of helemaal onderwater te dompelen, om te testen of een camera wel echt waterdicht is. Dat laten we aan anderen over.

Waterdichte camera’s alleen voor pro’s?

Op CameraStuffReview bespreken we camera’s met verwisselbare lenzen. Daarvan bestaan er nog geen waterdichte camera’s. Er bestaan industrienormen voor de waterdichtheid van camera’s, maar er zijn alleen compactcamera’s die volgens deze normen echt waterdicht zijn. Bij camera’s met verwisselbare lenzen is op dit moment het hoogst haalbare, dat een camera stof- en spatwaterdicht of: “weersbestendig” is.
Bij weersbestendige camera’s denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan de professionele spiegelreflex camera’s van Nikon en Canon. Die zijn werkelijk gebouwd als een tank en van een heel andere orde, zowel in prijs als gewicht,  dan de spiegelreflexcamera’s onder de 4.000 euro.
Toch komt het stof- en spatwaterdicht maken van camera’s steeds meer voor bij de goedkopere modellen; zowel bij de spiegelreflex camera’s van Canon en Nikon als bij de spiegelloze systeemcamera’s van bijvoorbeeld Sony, Panasonic en Olympus.

192010 D5 front 6cbad0 original 1452006347

Je mag je overigens afvragen of jij een stof- en spatwaterdichte camera nodig hebt, want als dat niet het geval is, dan scheelt dat vaak honderden euro’s. Als je liever naar binnen gaat als het regent, of je camera opbergt in een fototas als het plenst, dan heb je niet echt een weersbestendige camera nodig. Want ook de gewone camera’s kunnen wel tegen een spatje. Maar als je in de motregen gaat liggen wcahten op een overstekend everzwijn, of als je graag foto’s van motorcrossers maakt, dan ligt dat natuurlijk iets anders.

Olympus en Panasonic: tevens vriesbestendig

007 HD

Op dit moment zijn Olympus en Panasonic de enige twee merken die van hun high-end modellen niet alleen garanderen dat ze stof- en spatwaterdicht zijn, als je tenminste een lens gebruikt, die dat ook is, maar ook dat de camera onder vrieskou zijn werk blijft doen. Een ander onderscheidend kenmerk is dat hun stof- en spatwaterdichte camera’s een vrij draaibaar en kantelbaar beeldscherm hebben, terwijl de weersbestendige camera’s van de meeste andere merken niet verder komen dan een vast of een kantelbaar beeldscherm. 

GH5 LKIT front K LCD HD

Waterdicht in de praktijk: Olympus

The on-line photographer heeft twee mooie praktijkervaringen gepubliceerd over de waterdichtheid van een camera in de praktijk. Als eerste viel een Olympus OMD EM5 mk2 per ongeluk met lens en al in een vijvertje. Vervolgens beschrijft hij een ongewild experiment waarbij de camera per ongeluk wekenlang buiten in de sneeuw heeft gelegen. Ik ben er van overtuigd dat de meeste moderne camera’s, zelfs een aantal waarvan de fabrikant claimt dat ie spatwaterdicht is, dat niet zou overleven.  De Olympus was niet stuk te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in