Hoe worden lenzen gemaakt

0
EF-200-400mm-L-IS-USM-FRT

De eisen die aan objectieven worden gesteld, worden steeds hoger. Dat heeft een aantal oorzaken. Een daarvan is natuurlijk het feit dat sensoren steeds meer pixels bevatten. Een andere oorzaak is concurrentie. Verschillende merken proberen elkaar steeds af te troeven in de zoektocht naar een nog hogere beeldkwaliteit. Een derde oorzaak is de invloed van internet. Gebruikers kunnen heel makkelijk op fora en websites hun ongenoegen uiten over objectieven die niet helemaal aan de verwachtingen voldoen. Fabrikanten komen steeds minder makkelijk weg met kleine afwijkingen tussen verschillende exemplaren van hetzelfde objectief. We eisen niks meer of minder dan perfectie.

SEL2470GMHoe moeilijk het is om objectieven perfect te krijgen, begrijp je eigenlijk pas wanneer je meer leert over de fabricageprocessen. Over wat er bij komt kijken om glasoppervlaktes de perfecte curve te geven met afwijkingen van niet meer dan een tienduizendste van een millimeter. Redacteuren van Dpreview en Imaging Resource mochten in Japan een kijkje in de keuken nemen van de beroemde Utsunomiya fabriek van Canon. Hier worden de befaamde Canon L-objectieven gemaakt. Binnen de fabriek rijden karretjes volledig computergestuurd rond om onderdelen van de ene afdeling naar de andere te brengen. Voor het maken van de lenselementen is echter nog steeds verrassend veel handwerk nodig. Dat wordt deels gedaan door ervaren krachten die soms tot 25 jaar in het vak moeten zitten voor ze meester zijn.

Lees het verslag van Dave Etchells van Imaging Resource, of het tour Canon Utsunomiya factory verslag van Dpreview:
Chris Gampat van The Phoblographer bezocht de fabriek van Sony waar onder andere de Sony A7R II en een aantal van de Sony en Sony Zeiss objectieven worden gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in