Honderden galleries met praktijkopnames

0

Van bijna iedere door ons geteste camera of lens die nog te koop is, hebben we als aanvulling op onze reviews een gallery gepubliceerd met praktijkopnames, die je kan downloaden in de oorspronkelijke resolutie. De lens reviews en camera reviews van CameraStuffReview zijn gebaseerd op de combinatie van Imatest metingen en praktijkopnames. De Imatest resultaten geven een indicatie van de beeldkwaliteit van een camera/lens combinatie. Om het maximale uit iedere lens te halen, testen we lenzen op een camera met een zo hoog mogelijke resolutie.

Natuurfotografie

Praktijkopnames gesorteerd op:

De meetresultaten gebruiken we voor het berekenen van een objectieve score. Maar met de Imatest resultaten bepalen we ook welke praktijkopnames we aanvullend gaan maken, om specifieke eigenschappen van een lens te illustreren. Of om uitzonderlijke prestaties (goed of slecht) te controleren. Want meetresultaten hebben weinig nut, als ze geen correlatie zouden hebben met de praktijk. Presteert een lens scherpgesteld op oneindig wel hetzelfde als scherpgesteld op 15 meter of 1,5 meter? Nooit helemaal. Gewone objectieven zijn ontworpen voor scherpstellen op oneindig. Macro objectieven worden juist ontworpen om optimaal te presteren op extreem korte scherpstelafstanden. Daarom meten we niet alleen (op meerdere afstanden), maar testen we camera’s en lenzen ook in de praktijk.

Sample images from lens reviews in full resolutionWelke brandpuntsafstand kies jij bij aanschaf van een nieuwe lens? Wil je weten hoe een macro-opname er uitziet, gemaakt op een camera met een full-frame sensor of met een camera met een kleinere sensor? Maak je je zorgen over de bokeh mogelijkheden van een lens op een camera met een APS-C of micro-43 sensor? Twijfel je tussen een 24mm of een 28mm lens? Of wil je weten of het zoombereik van een zoomlens ook de plaatjes kan leveren, die jij graag wil maken? Bezoek dan de Field of View (FOV) gallery. Gesorteerd op brandpuntsafstand (-equivalent) van een lens op een camera met een volformaat sensor vind je opnames bij elkaar, gemaakt met lenzen van verschillende merken, op camera’s met verschillende sensor groottes, maar met dezelfde beeldhoek (FOV). 

Geen gelikte plaatjes, maar gewone, bewerkte praktijkopnames

Architectuur kopie 2

Per review maken we honderden praktijkopnames, waarvan je in de reviews op onze site bijna niets terugziet. Ten eerste moeten we zuinig zijn met onze tijd, want anders zouden we nooit meer dan 50 reviews per jaar kunnen publiceren, zoals we nu al jaren doen. Ten tweede is dat, omdat verreweg de meeste van onze praktijkopnames niet “voor het mooi”worden gemaakt, maar worden gebruikt om eventuele zwaktes van een camera of lens te testen. Opnames gemaakt bij fel tegenlicht van saaie flatgebouwen op honderden meters afstand zijn interessant als aanvulling op onze meetresultaten, maar oersaai of zelfs niet om aan te zien. Die krijgen jullie niet te zien. Incidenteel gebruiken we zo’n opname om lichtafval, kleurfouten, vervorming of randonscherpte van een lens te illustreren.

Stuur ons een praktijkopname die je zelf hebt gemaakt als mogelijke aanvulling op onze galleries

Maar er zitten altijd een paar praktijkopnames bij, die een beetje ervaren amateurfotograaf ook gemaakt zou kunnen hebben. En waarschijnlijk nog beter / mooier ook! Soms krijgen we praktijkopnames toegestuurd, die door een lezer zijn gemaakt. Als we een opname niet zelf hebben gemaakt, vermelden we de fotograaf er bij. De praktijkopnames hebben we nu per camera of lens in een afzonderlijke gallery met praktijkopnames gepubliceerd. Bij de meeste opnames heb je de mogelijkheid om ze in de originele resolutie te downloaden, om een beter beeld te krijgen van de beeldkwaliteit. Het is niet onze bedoeling om kunstzinnige of zwaar bewerkte opnames te laten zien. Want we hebben niet de ambitie om beter te fotograferen dan onze lezers. Jullie zijn met te veel. Dat gaat ons nooit lukken. Onze praktijkopnames zouden door iedere amateurfotograaf gemaakt kunnen zijn, als hij/zij die camera of lens bij zich zou hebben gehad. Specialistische vormen van fotografie, zoals sportfotografie, naaktfotografie of productfotografie zal je weinig tegenkomen op CameraStuffReview.

Macro

Macro-objectieven niet alleen getest op dezelfde afstand als gewone objectieven.

We hebben geen testkaart kunnen vinden, die zo klein is dat ie beeldvullend gefotografeerd kan worden met een macro-lens, die tegelijkertijd zo’n hoge resolutie heeft, dat je er nog een goede macrolens op een 50 megapixel camera mee kan testen. Daarom testen we macro objectieven met Imatest op dezelfde afstand als normale objectieven. Dat doetn alle websites en tijdschriften die de beeldkwaliteit van macrolenzen meten. Toch heeft CameraStuffReview ook een methode om de resolutie van macro-objectieven te meten op hun kortste scherpstelafstand. Daar zijn deze lenzen tenslotte voor ontworpen! En op extreem korte afstanden presteren macro-lenzen op hun best. We hopen hier komend jaar meer over te kunnen vertellen.

CameraStuffReview is 2-talig. Om tijd te besparen en onderhoud te vereenvoudigen, beginnen de praktijkopnamepagina’s in het Engels, met daarna een Nederlandstalige tekst.

Net als veel andere amateurfotografen zouden doen, zijn de praktijkopnames soms door ons bewerkt. Er is een horizon rechtgezet, een opname is bijgesneden of er is een andere beeldstijl gekozen voor meer of juist minder verzadigde opnames. Bij hoge ISO waardes is extra aandacht besteed aan ruisverwijdering of verscherping. Voor architectuur opnames is de lensvervorming gecorrigeerd. Dat zijn allemaal bewerkingen die jij ook gedaan zou kunnen hebben. Bij iedere praktijkopname vermelden niet welke bewerkingen we hebben toegepast, maar wel de camera, lens en de bijbehorende instellingen waarmee de opname is gemaakt.

Praktijkopnames van spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s

Camera

Hoewel we pagina’s met praktijkopnames eigenlijk bedoeld hadden voor objectieven, zoals je kan zien op de praktijkopnames startpagina, hebben we alvast 25 pagina’s  toegevoegd van praktijkopnames, die met recente camera’s zijn gemaakt. We maken geen onderscheid tussen spiegelreflex camera’s of systeemcamera’s, maar sorteren de camera’s wel per merk. Ook maken we geen onderscheid in sensorgrootte. Camera’s met een volformaat sensor staan vrolijk tussen camera’s met een APS-C of micro-43 sensor. Of andersom.

Praktijkopnames van Lenzen met een vast brandpunt

Prime lens sample images in full resolution

Bekijk een praktijkopname beeldvullend, of download een jpg in de oorspronkelijke resolutie

We starten met 85 praktijkspecials van actuele lenzen met een vast brandpunt, van 11 verschillende merken. We hebben als doel om dat voor eind 2019 uit te breiden tot 100 galleries met praktijkopnames van objectieven met een vast brandpunt. Er zijn op dit moment ingrijpende veranderingen aan de gang als je kijkt naar de verschillende lensvattingen. Canon, bijvoorbeeld, maakt objectieven met een EF, EF-S, EF-M of RF vatting. Nikon maakt voor de nieuwe systeemcamera’s van de Z serie ook objectieven met een nieuwe vatting. Panasonic maakt nu ook objectieven voor camera’s met een volformaat sensor, terwijl ze de voorgaande jaren heel veel objectieven met een micro-43 vatting hebben uitgebracht. Misschien dat we dat op termijn uitsplitsen naar aparte overzichtspagina’s per vatting. Voorlopig staan alle objectieven van 1 merk, ongeacht de vatting, bij elkaar op 1 pagina. 

Primepermerk

Per merk een overzicht van vast brandpunt lenzen: Hier een deel van het overzicht van praktijkopnames gemaakt met Sigma Art- en Contemporary lenzen met een vast brandpunt (“primes”). Van 11 merken vind je een dergelijke pagina op CameraStuffReview.

Praktijkopnames gemaakt met zoomlenzen

Zooms

Waar is Pentax / Ricoh?

Als we de zoomlenzen en de objectieven met een vast brandpunt van ieder merk allemaal op 1 pagina zouden plaatsen, dan werd het nu al onoverzichtelijk. Terwijl we nog lang niet alles wat er te koop is, hebben getest. Om het overzichtelijk te houden, hebben we aparte overzichtspagina’s gemaakt van 8 verschillende merken.
Bij de start van CameraStuffReview hebben we de keuze gemaakt om van een paar merken een zo breed mogelijk pakket aan lenzen te testen. Dat brengt met zich mee dat andere merken, zoals Fujifilm, Sony en Pentax minder uitgebreid aan bod komen. De keuze tussen breedte (zo veel mogelijk merken) of diepgang (per merk zo veel mogelijk) was niet eenvoudig. Het blijft een kwestie van door de hond of door de kat gebeten worden: er blijven altijd producten over waar we niet aan toekomen om die te testen. We kunnen niet alles testen, wat er te koop is. Dat zal nog wel even zo blijven.

Converter praktijkopnames

Teleconverters

Op internet zijn heel veel testen te vinden over nieuwe camera’s en lenzen. Maar over converters wordt veel minder geschreven. Voor dergelijke producten is een veel kleinere doelgroep. Wij zijn er trots op dat we ook aandacht besteden aan deze meer specialistische producten. Er is zelfs een aparte overzichtspagina voor gemaakt met 12 converters van 8 verschillende merken.

Praktijkopnames van Fisheye tot 900mm

FOV2

We hebben lenzen getest met een brandpunt van 6.5mm tot en met 600mm, met een beeldhoek die overeenkomt met 13 tot en met 900mm op eencamera met een volformaat sensor. Van dit enorme bereik (bijna een factor 100) aan brandpuntsafstanden hebben we dus ook praktijkopnames Hoger zullen we waarschijnlijk niet gaan. Als je een testkaart van bijna 2 meter breed beeldvullend wil fotograferen, dan moet je op een afstand van vele tientallen meters gaan staan om de testkaart beeldvullend in beeld te krijgen. Het is voor ons fysiek niet mogelijk om brandpuntsafstanden van meer dan 900mm (full-frame equivalent) te testen.

Praktijkopnames voor architectuur-, landschap-, straat- en reisfotografie

In de komende maanden leggen we de laatste hand aan de pagina’s met praktijkopnames die we nu op de site hebben geplaatst. Binnen een half jaar hopen we dit nog uit te breiden met thematische praktijkopnames zoals architectuur-, landschap-, straat- en reisfotografie.

Landschap kopie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in