Hoya wint test van 25 polarisatie filters

0

Test polarisatie filters

Serieuze testen van polarisatie filters kom je vrijwel niet tegen. De laatste goed uitgevoerde test van polarisatiefilters die ik me kan herinneren, werd in 2009 in 2 delen gepubliceerd door Lenstip. Deze oude testen zijn verplicht leesvoer  voor wie wil begrijpen waarom vrijwel niemand een serieuze test van polarisatiefilters uit kan voeren. Er is veel in de wereld veranderd sinds 2009, dus ook in de wereld van filters. Merken komen. Merken gaan. Er worden nieuwe, nu nog betere!, versies uitgebracht van bestaande filters. Maar is dat ook zo? Het heeft er wel alle schijn van. Filters worden van steeds hardere coatings voorzien om krassen te voorkomen. Andere coatings zorgen er voor dat de transmissie zo hoog mogelijk is, waardoor interne reflecties (met overstraling en ghosting als gevolg) worden geminimaliseerd. Als ik zelf filters koop, is de transmissie van een filter (de kunst is om met zo min mogelijk lagen zo veel mogelijk licht door te laten (een hoge transmissie) en een zo neutraal mogelijk spectrum door te laten zonder de kosten uit de hand te laten lopen) een belangrijk selectie criterium. Polarisatie filters worden steeds dunner, om lichtverlies zo goed mogelijk te beperken. Soms worden deze filters voorzien van stofwerende of waterafstotende coatings; een ontwikkeling die je ook ziet bij de duurste telelenzen, die worden voorzien van fluor coatings. Lenstip was benieuwd of alle veranderingen ook hadden geleid tot daadwerkelijk betere producten en heeft in november 2015 opnieuw een test van 25 polarisatiefilters gepubliceerd.

Laat het nu precies zo’n modern polarisatiefilter (Hoya Professional Anti-static Polarisatiefilter: pas een paar maanden oud) zijn die de meest recente test van polarisatiefilters van Lenstip heeft gewonnen. Niet alleen hecht zich minder stof aan een antistatisch filter en is de beeldkwaliteit  uitmuntend, de bouwkwaliteit is eveneens top. Het is onder andere vanwege de speciale anti-statische coating en een coating van negen lagen voor een zo hoog mogelijke transmissie niet het allergoedkoopste polarisatiefilter, maar zeker niet  het duurste filter uit de test. Dit is een polarisatiefilter voor de professionele fotograaf of de kwaliteitsbewuste amateur: “Well-made and assembled with care“, zo luidt de conclusie van Lenstip. Onderstaand filmpje van Hoya op Youtube demonstreert de werking van de ant-statische coating:

{youtube}FCq7h78hvjE{/youtube}

Ze hebben ook een filmpje op Youtube geplaatst waarin ze demonstreren hoe veel makkelijker het is om een ant-statisch filter weer schoon is te maken, in vergelijking met een filter zonder anti-statische coating:

{youtube}FbIlgPMeWuU{/youtube}

Hoya Professional Anti-static Polarisatiefilters zijn direct leverbaar bij CameraNu.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in