Icelava Warm-to-Cold filter

0

Het Taiwanese bedrijf STC brengt een interessant filter op de markt: de Icelava Warm-to-Cold Fader. Het is een filter dat de kleurtemperatuur van de opname warmer of kouder kan maken door er simpelweg aan te draaien. Boven op het filter is een keurige schaalverdeling gemaakt waarop je kan zien wanneer het filter neutraal is en wanneer het effect maximaal is. De Icelava werkt net als een variabel grijsfilter op basis van polarisatie. Het verschil is echter dat het beeld niet donkerder wordt maar van kleur veranderd. Het polariserend effect van het filter krijg je er min of meer gratis bij. Reflecties verdwijnen en met name bij landschappen worden kleuren door het verminderen van de reflectie wat dieper en meer verzadigd.

0000: Opname zonder IceLava filter

Gemakkelijk en snel

Het veranderen van de kleurtemperatuur van het beeld kan natuurlijk ook heel eenvoudig in de nabewerking wanneer je in raw schiet. En het kan met een digitale camera ook in de camera door het handmatig aanpassen van de kleurtemperatuur. Het voordeel van de Icelava Warm-to-Cold Fader is dat het sneller werkt dan het aanpassen van de kleurtemperatuur in de camera. En vergeet niet dat je die aanpassing na de opname ook nog eens terug moet zetten. Omdat het filter traploos instelbaar is, kan je in de zoeker ook heel makkelijk beoordelen hoe warm of koud je de opname wilt maken. Het Warm-to-Cold filter helpt je bij het visualiseren van de opname, het vooraf bedenken hoe je de uiteindelijke opname wilt hebben. Natuurlijk kan je bij een mooie avondopname bedenken dat die nog beter zou worden als je later op de computer de opname wat warmer maakt. Maar dit filter geeft je de mogelijkheid om dat direct in de foto te doen en te kijken of het werkt. Het is ook een uitkomst voor mensen die hun opnames direct willen delen op social media. Je hoeft de opnames niet meer na te bewerken en ze kunnen direct online worden gezet. Voor fotografen die liever vooral met jpegs werken is de fader eigenlijk een onmisbaar accessoire. Bij jpegs gaat de beeldkwaliteit namelijk snel achteruit bij stevige kleurcorrecties achteraf. Wanneer je met jpegs werkt, is het extra belangrijk om de opname zo goed mogelijk te hebben op het moment dat je de knop indrukt.

001 WBzon vol koel1: IceLava VolKoel, vaste witbalans

002 WBzon half koel2: IceLava:Half koel, vaste witbalans

003 WBzon midden3: IceLava: Midden, vaste witbalans

004 WBzon half warm

4: IceLava: Half warm, vaste witbalans

005 WBzon vol warm

5: IceLava: Vol Warm, vaste witbalans

Bouw

De kleurtemperatuur van het filter is variabel van 2900 tot 6300 Kelvin. Het filter is gemaakt van hoogwaardig optisch glas van Schott en verkrijgbaar in verschillende filtermaten: 58mm, 67mm, 72mm, 77mm en 82mm. Het is voorzien van een multicoating voor het verminderen van reflectie en de coating stoot water en olie af. Het is dus makkelijk te reinigen en het biedt extra bescherming voor het objectief. Aan de voorzijde van het filter zit ook weer schroefdraad voor het bevestigen van eventuele extra filters of een opschroefbare zonnekap. De schaalverdeling voor het instellen van het effect op het filter is goed afleesbaar en symbolen (een zonnetje en een ijskristalletje) geven aan welke kant je het filter op moet draaien om het beeld warmer of kouder te maken.

013

014

IceLava Warm to Cold in de praktijk

De Icelava Warm-to-Cold Fader werkt makkelijk in het gebruik. Eigenlijk is het enige waar je aan moet denken om de witbalans op een vaste instelling te zetten. Fotografeer je overdag, zet dan de camera gewoon op de witbalans daglicht. Verder keuzes tussen andere witbalansinstellingen als schaduw of bewolking hoef je niet te maken, omdat je dat gemakkelijk met de Fader kunt regelen. Het enige dat je niet moet doen is de camera op AWB, de automatische witbalans, laten staan. Met de camera op AWB zie je nauwelijks iets terug van het effect van de Fader omdat de AWB dat effect weer probeert te corrigeren. Werk je met een spiegelloze camera dan zie je direct in de zoeker wat het filter doet. Als je per ongeluk op AWB staat, zie je dus ook dat het filter weinig doet en dat je dus een andere witbalansinstelling moet kiezen. Bij een spiegelreflex is het even oppassen. Met een optische zoeker zie je het effect van het filter altijd in de zoeker, ook als de camera op AWB staat en het effect dus nauwelijks in de foto’s te zien is. Het gebruik van de automatische witbalans kan natuurlijk wel een handige manier zijn om het warm-naar-koud effect van het filter teniet te doen en alleen gebruik te maken van het polarisatie effect van het filter.

Belangrijk: Handmatige witbalans

In de eerste reeks (foto 1tm5) is het effect van de Icelava Warm-to-Cold Fader goed te zien. De camera stond ingesteld op witbalans zonlicht. De middelste opname is neutraal. In de tweede serie opnames (6 & 7) stond de witbalans op AWB. Het effect van het filter is nog heel licht aanwezig, maar het is duidelijk dat de AWB het filter grotendeels corrigeert. Als referentie staat bovenaan in dit artikel een foto die zonder filter is gemaakt. De kwaliteit van het filter is hoog. Er is geen zichtbaar verlies aan scherpte tussen de opnames met en zonder filter. Het lichtverlies van het filter is 2 tot 2,3 stops. Dit is normaal voor polarisatiefilters, maar het is wel iets om rekening mee te houden als het wat donkerder wordt, zodat je niet met te langzame sluitertijden gaat werken. De coatings van het filter doen hun werk goed en er is nauwelijks sprake van extra schittering. Wanneer het toch optreedt, is het goed om een zonnekap te gebruiken. Het wordt dan alleen lastig om de markeringen op het filter nog af te lezen.

006 AWB vol koel

6 Auto Witbalans, Vol Koel

010 AWB vol warm

7 Auto Witbalans, vol warm

Conclusie

De Icelava Warm-to-Cold Fader is een filter waarvan doorgewinterde fotografen misschien denken dat ze het niet nodig zullen hebben. Toch blijkt het in de praktijk een verrassend handig filter waarmee je heel snel en gemakkelijk de sfeer van een foto van warm naar koud kan draaien, of andersom. Alle andere manieren om dat tijdens of na de opnames te doen kosten meer tijd en zijn minder intuitief dan dit filter. Voor wie gelooft dat fotografie meer te maken heeft met in beeld brengen wat je ziet en voelt dan met knopjes, functies en nabewerking is dit een heerlijk filter om mee te werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in