Ideale lensdop van Olympus

0

Waarom aandacht besteden aan een lensdop? Omdat een goede lensdop meer biedt dan bescherming alleen. Een goede lensdop beschermt de frontlens als je de camera niet gebruikt, verlies je niet gemakkelijk, ziet er mooi uit en zit niet in de weg als je snel een foto wil maken. Het lijken open deuren, maar dat zijn het niet. Vandaar dit stukje. Want de ideale lensdop bestaat.  

Herkenbaar? Je zet je camera aan, kijkt door de zoeker, maar ziet niets.

Het overkomt iedereen wel eens als ie snel een foto wil maken en vergeten is dat de lensdop er nog op zit. Nadat je het probleem hebt opgelsot, stop je de dop snel in je kontzak of legt hem even naast je neer. En je hoopt dat het moment dat je wilde vastleggen niet vervlogen is. Helaas, je was te laat. Aan het eind van de dag blijkt dat je in de haast de lensdop niet goed had weggestopt, of dat je hem onderweg een keer niet goed op de lens had bevestigd,  en dat je hem verloren hebt. Dan maar een nieuwe kopen. 

{youtube}g-l14RCW4UA{/youtube}

De video “Lens cap vs Olympic Photographer” van Polymer 450 op Youtube, is een grappige / pijnlijke illlustratie van iets wat ons allemaal wel eens overkomt.

De ideale lensdop

De ideale lensdop zit vast aan de lens, zodat je hem niet kan verliezen. En hij gaat automatisch open als je de camera aan zet, zodat je geen fotomoment hoeft te missen. En automatisch dicht als je de camera niet gebruikt. Liefst ziet hij er nog mooi uit, ook. Zo simpel is het. En dat is precies waaraan de LC‑37C Lensdop voor de Olympus M.ZUIKO DIGITAL 14‑42 mm 1:3.5‑5.6 EZ (onze test verschijnt binnenkort) aan voldoet. Zoals Olympus het omschrijft: “Doordat de schuif van de lensdop automatisch wordt geopend en gesloten zodra u op de aan/uit‑knop drukt, kan de lensdop gewoon met de schroefbevestiging op de camera blijven zitten“. Helaas is het met de ideale lensdop net als met een comfortable autostoel waar enige jaar geleden reclame voor werd gemaakt: de ideale lensdop is niet alleen te koop voor een Olympus 14-42mm EZ.

Idealelensdop

 Bezit jij een Olympus M.ZUIKO DIGITAL 14‑42 mm 1:3.5‑5.6 EZ? Klik dan op bovenstaand plaatje….

 Waarom ik een andere lensdop gebruik…….

lensdop290 PENlensdop290
Standaard lensdop Mijn persoonlijke voorkeur: Metalen lensdop

Waarom ik zelf de ideale lensdop niet gebruik? Ik fotografeer meestal met groothoek zoomlenzen en met vast brandpunt objectieven. Daarvoor is nog geen ideale lensdop verkrijgbaar. Wel een mooiere. Want ik koop, waar mogelijk, een metalen lensdop in plaats van de standaard lensdop. Dit is een diepere lensdop, die je over het objectief heen schuift, in plaats van er op klikt. Dit soort lensdoppen zijn gemeengoed voor grothoekzoomlenzen met een bolle frontlens, maar ze zijn soms ook te koop voor andere objectieven. Ik vind zo’n metalen lensdop veel mooier. Maar dat is niet de reden dat ik er voor gevallen ben. Bij een standaard lensdop kan het je overkomen dat je de dop niet goed op het objectief klemt, waardoor je de dop kan verliezen. Soms vind ik het ook een gepruts om een standaard lensdop goed op het objectief te klemmen. En touwtjes bevestigen aan iedere lensdop vind ik ook niet ideaal. Met een metalen lensdop heb je daar geen last van. Helaas heeft de metalen lensdop ook een nadeel: hij is niet te gebruiken in combinatie met een zonnekap. Ik moet kiezen voor de zonnekap of ede lensdop. Fotografeer ik veel met fel tegenlicht, dan haal ik de zonnekap uit mijn fototas, maar bijna altijd gebruik ik liever mijn favoriete lensdop.

pphoto lc907 02img700

Olympus is niet de enige fabrikant die met mooie lensdoppen uitkomt, zoals deze metalen lensdop voor de Sigma 20mm f/1.4 Art laat zien. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in