In Memoriam Canon EOS M

0

Fotografen die graag een spiegelloze kleinbeeldcamera van Canon wilden hebben, moesten relatief lang wachten. Op APS-C gebied was dat anders. Voor dat formaat maakte Canon met het EOS-M systeem al sinds 2012 spiegelloze systeemcamera’s. Aan dat stilletjes behoorlijk succesvolle systeem komt nu een eind.

 

Gevoelsmatig begon voor veel Canon-fotografen het spiegelloze tijdperk bij Canon pas met de introductie van de Canon EOS R in 2018 en RP in 2019. Voor EOS 5D Mark III en IV-gebruikers kwam er pas met de introductie van de EOS R5 in 2020 een echt volwaardige spiegelloze opvolger van hun geliefde DSLR. Het lijkt alsof Canon (met de R-modellen) pas laat met systeemcamera’s op de markt kwam. Maar niks is minder waar. Canon maakt al sinds 2012 het spiegelloze EOS M-systeem en is daar  succesvol mee geweest. We waren zeer te spreken over de verschillende M-modellen, zoals de EOS M5 en de EOS M50.

DSC 4253mm500
Opname met Canon EOS M50

De eerste EOS M was een compacte 18 megapixel camera zonder zoeker en met een eenvoudige, gebruiksvriendelijke interface. Dat eerste model groeide door tot de 24 megapixel EOS M5 in 2016 en M50 Mark II in 2020 met zoeker. De EOS M6 Mark II uit 2019 beschikte zelfs over 33 megapixel. De EOS M5 en M50 hadden de vormgeving van een spiegelreflex, maar dan wel een hele compacte.

Canon EOS M50 II

De M-serie was vooral bedoeld voor fotografen die wilden overstappen van smartphones of compactcamera’s. De M-modellen waren door hun compacte afmetingen makkelijk mee te nemen en datzelfde gold voor de objectieven. De EOS M-serie had een eigen bajonet, de M-bajonet, maar kon wel met een adapter met alle Canon EF en EF-S objectieven gebruikt worden. Maar voor het grootste gebruiksgemak lag een keus voor objectieven met M-bajonet voor de hand. Daarmee bleven de camera’s zo licht en klein mogelijk. Naast compacte maar niet erg lichtsterke groothoek-, standaard- en telezooms waren er ook een lichtsterke EF-M 22mm F2 STM pancake en een compacte EF-M 28mm F3,5 Macro STM IS.

EOS-M objectieven

Ook bijzonder was dat Sigma een drietal lichtsterke objectieven bouwde met M-bajonet. Het systeem was ook de broedplaats voor veel technieken die later hun weg vonden in het R-systeem. De verleden tijd in dit verhaal geeft al aan waar het verder naar toe gaat met het M-systeem. In Japan heeft Canon namelijk aangegeven dat het systeem niet langer wordt voortgezet. Wie een M-camera heeft en er nog een extra model bij wil, of nog nog een nieuw M-objectief wil aanschaffen, doet er goed aan om nu rond te gaan kijken. De prijzen zullen vermoedelijk wat gaan dalen, maar de voorraden ook.

EOS M50 EF M15 45 STM 1200
Witte EOS M50 met EOS M 15-45mm IS STM

We verwachtten dit al langer. Voor de komst van het R-systeem was het M-systeem al een bijzondere loot aan de Canon boom. Op de M-camera’s konden weliswaar EF en EF-S objectieven, maar de EOS M objectieven konden niet op een ander systeem worden gebruikt. De bajonet leek ook te klein en daardoor niet geschikt voor nieuwe kleinbeeldmodellen. Daarmee leek het M-systeem niet toekomstbestendig. De positie van het M-systeem kwam verder ernstig onder druk te staan met de komst van het R-systeem met grotere bajonet. Nu zijn er ook APS-C camera’s in het R-systeem en daarmee was het lot van het M-systeem wel bezegeld. De EOS R100 heeft vrijwel dezelfde specificaties als de EOS M50 Mark II, maar dan met een RF-bajonet waar alle huidige en toekomstige objectieven in het R-systeem op passen. Wie nu nog een compacte APS-C camera zoekt, kan daarom beter voor een EOS R100 kiezen dan voor een EOS M5 Mark II.

Canon EOS R100 – de nieuwe instapcamera van Canon

De R100 is niet alleen nieuwer, maar heeft vooral een bajonet waar alleen maar meer objectieven voor beschikbaar zullen komen. Objectieven die ook in de toekomst op nieuwere camera’s gebruikt kunnen worden en in het geval van RF-objectieven ook op camera’s met een full frame sensor. De EOS R100 116x86x69mm. Dat is een centimeter dikker dan de EOS M50 II, maar verder is de EOS R100 even groot en even zwaar, of eigenlijk is licht, als de EOS M50 II. Niet alle EF-M objectieven zijn verkrijgbaar als RF, maar daar staat tegenover dat er bijvoorbeeld een nieuwe en bijzonder compacte RF 28mm F2.8 STM is, dat met een lengte van maar 25mm en een gewicht van 120 gram een prima standaardobjectief kan zijn op de R100. De RF 28mm F2.8 STM kan echter ook als groothoek op een kleinbeeld R-camera worden gebruikt. Dat biedt dus mogelijkheden voor wie door wil groeien. En dat is precies wat met het EOS M systeem niet meer mogelijk was.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je M-camera nu maar snel moet inruilen. De camera’s bieden nu natuurlijk nog steeds een goede beeldkwaliteit en het bedieningsgemak vermindert ook niet ineens. Geniet gewoon van je M, zolang het nog kan.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in