Kalibratie van EIZO-monitoren

0
Eizo monitor kalibreren
Eizo monitor kalibreren

Wat een monitor je laat zien hangt af van het type monitor. Een gewone kantoormonitor laat je kleuren zien met een kleurdiepte van 8-bits binnen een kleurruimte die sRGB wordt genoemd. Die term herken je van je camera, daarmee kun je ook in sRGB fotograferen, en afdrukken op je printer.

Niets aan de hand dus…

De werkelijkheid is anders: de kleurruimte sRGB is zo’n beetje de kleinst mogelijke kleurruimte en de 8-bitskleurdiepte houdt ook niet over. Als je even verder kijkt in de menu’s van je camera, zie je dat je ook kunt kiezen voor AdobeRGB, een heel wat grotere kleurruimte*. En in de handleiding van de camera lees je dat de raw-bestanden een kleurdiepte hebben van liefst 14-bits. Bovendien vertelt je drukker je dat hij in de kleurruimte CMYK drukt, nog weer groter dan AdobeRGB. Het dringt tot je door dat je voor professionele fotobewerking een monitor nodig hebt die meer moet kunnen weergeven dan sRGB.

Grootste kleurruimte

De ColorEdge-monitoren van EIZO zijn daarom ideaal: deze monitoren geven de AdobeRGB- en de zelfs nog ruimere DCI-P3- kleurruimte weer. Als je werk moet worden afgedrukt in een boek of tijdschrift, biedt een ColorEdge-monitor grote voordelen: de monitor dekt namelijk zo goed als de hele CMYK-kleurruimte. Je ziet precies hoe het latere afdrukresultaat eruit zal zien.

Softwarematig kalibreren

Om de monitor zo in te stellen dat hij kleuren altijd op dezelfde manier weergeeft, kun je hem kalibreren. Bij standaardmonitoren gaat dat softwarematig. In feite kalibreer je zo de grafische kaart van je computer en niet je monitor. Je kunt dan via allerlei schuiven onder meer witpunt, gamma en helderheid instellen aan de hand van voorbeelden op het scherm. Dat is beter dan niets, maar het duurt lang en iedere keer dat computerinstellingen veranderen door de programma’s die je gebruikt, zul je het opnieuw moeten doen.

EIZO’s hardwarematige kalibratie

De EIZO-monitoren worden geleverd met kalibratiesoftware voor de hardware. Met de ColorNavigator wordt er bij de kalibratie direct in de Look-Up-Table (LUT) in de hardware van de monitor opgeslagen. Je bepaalt witpunt, gamma, helderheid en tintcurve naar eigen inzicht. De kalibratie vindt daarna snel, nauwkeurig en volledig automatisch plaats. Dat gaat verder onafhankelijk van je computer en grafische kaart. De monitoren uit de CG-serie beschikken zelfs over een geïntegreerde kalibratiesensor die dit proces nog eenvoudiger maakt. De kalibratie van EIZO monitors kan dan ’s nachts of in het weekend worden gepland. Zo zorg je ervoor dat de monitor de kleuren altijd toont zoals ze zijn.

EIZO ColorEdge CS-2420

Beelddiagonaal         24,1” (61,1 cm)
Beeldverhouding      16:10
Resolutie                    1920 x 1200 pixels
Paneel                         IPS
Max. kijkhoek           178°
Kleurdiepte                10-bits (1,07 miljard kleuren)
LUT                             16-bits (278 biljoen kleuren)
Kleurruimte               AdobeRGB (>99 %), DCI-P3 (>95 %), sRGB (100 %), CMYK (99 %)
Kalibratie                   hardwarematig met externe sensor
Prijs                             ca. € 699,-

EIZO ColorEdge CG-2420

Beelddiagonaal        24,1” (61,1 cm)
Beeldverhouding     16:10
Resolutie                   1920 x 1200 pixels
Paneel                        IPS
Max. kijkhoek          178°
Kleurdiepte              10-bits (1,07 miljard kleuren)
LUT                           16-bits (278 biljoen kleuren)
Kleurruimte             AdobeRGB (>99 %), DCI-P3 (>98 %), sRGB (100 %), CMYK (99 %), Rec709 (100 %), EBU (100 %), SMPTE-C (100 %)
Kalibratie                 hardwarematig met geïntegreerde of externe sensor
Prijs                           ca. € 1249,-

* Dit geldt alleen voor jpeg-beelden, de raw-beelden maken gebruik van de volledige kleurdiepte van de camera.

www.eizo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in