Veel fotografen denken precies te weten wat ze nodig hebben: ze kiezen de ‘heilige drie-eenheid’ van groothoekzoom, standaardzoom en telezoom. Is dat wel de beste keuze?
De meeste fotografen blijken in de dagelijkse praktijk veel gebruik te maken van maar enkele brandpunten. Dat kan een 35mm zijn voor reportagefotografen of een 85mm voor portretfotografen. Weer andere fotografen doen het meeste met een 24mm of een nog extremere groothoek. Wanneer je werkt met Lightroom kan je een goed idee krijgen op welk brandpunt je veel fotografeert. Je kan dat zelfs nog verfijnen door te kijken naar welke geselecteerde foto’s met welk brandpunt zijn gemaakt. Misschien schiet je veel op 200mm, maar zit daar maar zelden een opname bij die je bevalt. En misschien schiet je veel minder met een 85mm, maar is je ‘hitrate’ daarmee veel groter. Het kan ook zijn dat je bijna alle brandpunten van je favoriete zoom evenveel gebruikt en dat dat objectief precies is wat je nodig hebt. Dit soort informatie is buitengewoon handig als je jezelf een nieuwe lens kado wilt doen. Wordt het een 70-200 f/4 omdat je dan zo makkelijk alle telebrandpunten mee kan nemen? Of ben je misschien toch beter af met een veel lichtsterkere, goedkopere en compactere vast brandpunt 85mm f/1.8? Wordt het een 16-35mm f/4.0 zodat je bijna alle groothoeken ineen hebt, of ga je voor hetzelfde geldt toch voor die kwalitatief betere en lichtsterkere 25mm f/2.0 of 35 f/1.4? Joel Wolfson bekeek zijn gegevens en ontdekte dat hij eigenlijk helemaal geen 24-70mm zoom nodig had, maar juist een 85mm vast brandpunt.
Mark Wallace kwam juist tot de conclusie dat hij een groothoekfotograaf was en dat hij bijna alles kon doen met een enkele 35mm lens. Bestudeer je metadata in Lightroom eens goed en bekijk wat voor fotograaf jij bent, zoals toegelicht in dit filmpje van Mark Wallace op Adorama:
{youtube}VBY7K4TmZ0c{/youtube}