In het analoge tijdperk was het heel lang zo, dat kleur te moeilijk was om zelf af te drukken. Als een amateurfotograaf zelf afdrukken maakte, dan deed ie dat in zwart-wit. In de loop der tijd werd het eenvoudiger om zelf in kleur af te drukken. Toch brachten de meeste fotografen hun rolletjes weg naar een centrale. Lekker makkelijk.
https://web.archive.org/web/20160609020959/https://www.youtube.com/watch?v=IujXVlz-y54
In het digitale tijdperk worden nog steeds de meeste afdrukken uitbesteed. Meestal in de vorm van een fotoboek. Kan je, zoals je vroeger je negatieven inleverde, zonder nadenken jouw bestanden opsturen? Of moet je nu zelf ook iets weten van kleur?
https://web.archive.org/web/20230321155450/https://www.youtube.com/watch?v=Jcgg7jq1W3o
Als je foto’s niet zelf bewerkt, afgezien van rechtzetten of bijsnijden, dan gaat het uitbesteden van afdrukken meestal wel goed. Maar als je zelf foto’s bewerkt, is het belangrijk om meer te weten over de weergave van kleuren. Wat is een kleurruimte? Dat is toch Adobe RGB en s-RGB? En wat was ook al weer kleurdiepte? Dat had toch te maken met 8 bits of 16 bits? Een jpg bestand is 8 bits, geloof ik. En camera’s, dan? De sensoren van compact camera’s zijn vaak 10 bits. Systeemcamera’s (spiegelloos en spiegelreflex) leveren 12 of 14 bits bestanden. Wat maakt het uit?
Er staan op Youtube meerdere filmpjes waar op een toegankelijke manier wordt uitgelegd wat kleurdiepte is. En wanneer en waarom het zo belangrijk voor je kan zijn. De kracht van de boodschap zit hem in de herhaling. Daarom heeft deze kijktip links naar 3 verschillende, Engelstalige Youtube filmpjes. Telkens wordt op een andere manier uitgelegd wat kleurdiepte is. Heb je alle drie de filmpjes bekeken, dan weet jij het ook.