Canon lenzen op micro-43 mèt AF

0
Kipon4KpansonicSigmaDetail
Kipon & Metabones Speedbooster review

Nieuwe Metabones EF naar micro-43 adapter met AF

Een aantal weken geleden publiceerden we een review van de Metabones Speedbooster S, waarmee je Canon EF objectieven op een Panasonic of Olympus OM-D camera kon gebruiken. Met de adapter werd de crop-factor 1,4 in plaats van 2 en neemt de lichtsterkte een volle stop toe (f/4 wordt f/2.8). Meestal gaat de beeldkwaliteit er bij het gebruik van een adapter iets op achteruit, maar – in theorie – is dat bij een focal reducer zoals de Metabones Speedbooster niet het geval. Het hangt af van de lichtsterkte en de entrance pupil van de lens die je gebruikt en de kwaliteit van het lensontwerp en de glassoorten die toegepast worden in de Metabones Speedbooster. Bij een lichtsterke lens (<F/2) gaat dat bij volle opening nog ten koste van de beeldkwaliteit, maar bij minder lichtsterke tele-objectieven bleek de beeldkwaliteit erg hoog. Ook bij volle opening. Het was alleen jammer dat de Metabones Speedbooster geen AF mogelijkheid had. Inmiddels is er een nieuwe Metabones Speedbooster ULTRA voor micro-43 aangekondigd, die niet alleen optisch is verbeterd, maar waarmee je wel de beschikking hebt over AF. Geen continu AF, maar wel single-shot AF. 

Kipon4KpansonicSigmaDetail

We hebben een Canon 150-600mm Contemporary met een Metabones Speedbooster S gekoppeld aan een Panasonic GH4 en de beeldkwaliteit van praktijkopnames vergeleken met opnames gemaakt met de Sigma 150-600mm Contemporary op een Canon 5D mk2. Hieronder zie je 100% beelduitsnedes van opnames gemaakt met de Canon 5D mk2 bij 600mm f/11, vergeleken met de Panasonic GH4 bij 280mm f/5.6 en 425 mm f/4 (EXIF info; in werkelijkheid: f/4.5). 

 Metabones Speedbooster AF review: full frame vs micro-43Dankzij de 2x crop-factor op een micro-43 camera kan je met de Metabones Speedbosster opnames maken met een beeldhoek die overeenkomt met een 840mm objectief  op een camera met een volformaat sensor. De lichtsterkte is dan f/4.5. Dat is met de Canon 5D mk2 niet haalbaar.

Kipon AF adapter voor micro-43

Kipon AF adapter voor micro-43Een goedkopere oplossing om Canon EF lenzen te gebruiken op een Panasonic camera met behoud van AF, is een Kipon adapter, die recent is uitgebracht. Deze Kipon AF adapter past niet op een Olympus OM-D EM1 (wel op een OLYMPUS OM-D E-M5 Mark II) camera. AF met Canon EF lenzen op een Panasonic camera is razendsnel. Op Youtube heeft SHOTENKOBO meerdere filmpjes geplaats, waaronder een filmpje ter illustratie van de werking van de beeldstabilisatie bij gebruik van de adapter. Hieronder zie jet het eerste filmpje uit zijn serie, zodat je de AF snelheid kan zien.

{youtube}Svi85wW7P-c{/youtube}

Een goedkopere oplossing hoeft niet meteen een slechtere beeldkwaliteit tot gevolg te hebben. We hebben opnames gemaakt met de Sigma 150-600mm Contemporary op een Canon 5D mk2 en die vergeleken met opnames gemaakt met de Sigma 150-600mm C met een Kipon adapter op een Panasonic GH4. Gebruik je de 4K video of de 4K photo mode van de Panasonic camera’s, dan krijg je een 8 megapixel opname met een lichtsterkte van f/6.3 en een beedlhoek die overeenkomt met een 1500m lens op een camera met een volformaat sensor! Beperk je de output tot Full HD, dan komt de beeldhoek overeen met een 3000mm lens op volformaat.

full frame vs micro-43 Metabones SpeedboosterKlik op de afbeelding voor een grotere versie. Ook rechtstreekse vergelijking van de beeldkwaliteit van de opnames gemaakt met de Kipon adapter en de Canon 5D mk2 laat zien hoe goed de resultaten van de Sigma 150-600mm Contemporary met een Kipon adapter op een Panasonic GH4 zijn. Alle opnames zijn gemaakt onder weinig gunstige atmosferische omstandigheden en de foto’s die we hier publiceren, kan je dan ook beschouwen als een worst case scenario. De beeldkwaliteit die de Sigam 150-600mm Contemporary levert op een micro-43 camera met een Kipon of Metabones is erg goed. Bij beter weer mag je van beide systemen misschien een nog betere beeldkwaliteit en in ieder geval wat meer contrast en vrolijker kleuren verwachten. 

1Kipon400mmvsCanon600mmat100procent700

Metabones AF door firmware update

metabonesApp

Heb je een Metabones Speedbooster voor Canon EF lenzen op een Panasonic camera?  Voer de firmware update uit en je hebt ook AF.

Heb je al een Panasonic camera en een Metabones Speedbooster en twijfel je over aanschaf van de nieuwe versie, omdat die AF heeft, en de oude versie niet? Zowel voor Windows als voor Mac zijn er firmware updates beschikbaar voor de oude Canon EF micro-43 Metabones Speedboosters. Na het uitvoeren van de firmware update heb je op een Panasonic camera ook met de oudere versies van de Metabones Speedbooster AF. Ik heb het getest met een Canon EF 70-200mm f/2.8 mk2 op een Panasonic GH4. AF werkt minder snel dan een originele Panasonic of Olympus lens en iets minder snel dan met de Kipon adapter, maar zeker niet langzaam.
De twee oude Metabones Speedboosters staan nu op de Metabones website als discontinued. Zeker voor bezitters van een Olympus OM-D camera die een Metabones Speedbooster willen hebben, haast je om een Metabones Speedbooster S te kopen, zolang ze nog op vooraad zijn. Want de nieuwe Speedbooster is alleen geschikt voor Panasonic camera’s.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in