Kodak Ektachrome keert terug

0
diamensen6

Voor liefhebbers van analoge fotografie begint 2017 goed. Kodak gaat namelijk de Ektachrome diafilm opnieuw produceren. Kodak was in 2012 gestopt met de productie, maar hernieuwde belangstelling voor analoge fotografie heeft ervoor gezorgd dat ze op dit besluit terugkomen. Wie graag weer op Ektachrome wil gaan werken, zal nog wel even geduld moeten hebben. De eerste films zullen pas eind dit jaar in de winkels liggen. Kodak zegt te werken aan het herformuleren en opnieuw opstarten van de productie.

diamensen6

Oude, ingescande Ektachrome opname. De kleuren spatten er nog altijd vanaf.

De terugkeer van Kodak Ektachrome is bijzonder. De eerste Ektachromes werden ontwikkeld in de jaren ’40 en daarna gestaag verbeterd. De film was favoriet bij zowel National Geographic fotografen als veel amateurs. De film kenmerkt zich door mooie neutrale tinten en rijke kleuren, waardoor de film voor veel vormen van fotografie geschikt was, van portret tot landschap. Ektachrome is een diafilm. De dia’s zijn zowel geschikt voor projectie als voor het maken van high-end scans.

Het is misschien nog iets te vroeg om met zekerheid te zeggen dat analoge fotografie weer echt terug is, maar het lijkt erop dat analoge fotografie dezelfde weg gaat als vinyl platen. Zoals in de muziekindustrie digitale bestanden en analoge dragers naast elkaar bestaan, blijkt ook analoge fotografie een vaste plaats te hebben en te houden in de fotografische beeldtaal. De kleurweergave en korrel van film zijn altijd onderdeel geweest van die beeldtaal en er is geen reden waarom dat ineens volledig zou moeten verdwijnen met de komst van digitaal. Een andere reden waarom sommige fotografen liever kiezen voor analoog, is de meer ambachtelijke benadering van het proces. Zeker bij diafilm is goed belichten erg belangrijk en directe controle op de belichting achteraf zoals bij digitale fotografie ontbreekt. Analoge fotografie vergt fotografisch vakmanschap. De terugkeer van Ektachrome geeft fotografen weer de keus tussen films van Fujifilm en Kodak. Dat is een goede ontwikkeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in