Meerdere fabrikanten claimen dat hun camera de snelste autofocus heeft. Soms wordt beweerd dat fase-detectie van spiegelreflexcamera’s sneller is dan contrast detectie. Is dat ook zo? We hebben bij CameraStuffReview verschillende AF systemen getest, omdat we benieuwd waren naar de verschillen. Is AF snelheid iets om je druk over te maken? Of hebben alle systeemcamera’s een snelle AF? In die test hebben we ons gericht op de scherpstelsnelheid op een statisch onderwerp. Dat is belangrijk voor het vangen van het juiste moment tijdens een bruiloft, of bij straatfotografie. Tijdens onze cameratesten proberen we de AF van een camera bij bewegende onderwerpen uit op rijdende auto’s, maar omdat die niet altijd even snel rijden, zijn die resultaten moeilijker te vergelijken. We denken nog na over een goede testopzet voor het testen van de autofocus bij bewegende onderwerpen.
AF snelheid bij een statisch onderwerp
De eerste plaats in onze AF test op een statisch onderwerp werd bezet door een spiegelloze systeem camera met contrastdetectie (Panasonic GX8).
Bij het scherpstellen op een statisch onderwerp bleek de langzaamste camera 10 keer meer tijd nodig te hebben dan de snelste. De Panasonic GX8 is typisch een camera voor straat- of reisfotografie. Dus is de razendsnelle AF (net als de extra afdichting tegen stof- en spatwater) mooi meegenomen. Nog opmerkelijker dan dat de contrast AF van een spiegelloze systeemcamera sneller blijkt te zijn dan fase-detectie AF van een spiegelreflex camera(dat was een paar jaar geleden nog niet zo), was de lens die we bij de test hebben gebruikt. AF snelheid is namelijk ook sterk afhankelijk van de lens. Kitlenzen zijn vaak langzamer dan dure en lichtgevoelige professionele lenzen. Het opmerkelijke aan de snelle prestatie van de Panasonic AF was dat we die test hadden uitgevoerd met een kitlens (Panasonic 14-140mm). De AF snelheid ging bij Panasonic overigens niet ten koste van de nauwkeurigheid: iedere opname was scherp. Een andere vraag die je zou kunnen hebben, is in hoeverre het uitmaakt bij welke lichtomstandigheden de AF est wordt uitgevoerd. Iedere camera heeft bij weinig licht meer tijd nodig om scherp te stellen. Lichtsterke lenzen zorgen er voor dat er sneller scherp gesteld kan worden, omdat er meer licht op de AF sensor valt, waardoor die zijn werk sneller goed kan doen. De kitlens van de Panasonic was de minst lichtsterke lens die we hebben gebruikt bij de AF test. Dat de GX8 desondanks toch de beste AF prestaties wist neer te zetten, is mede te danken aan de hoge lichtgevoeligheid van het AF systeem van Panasonic. In het donker wisten de Sony A7R mk2 en de Panasonic GX8 nog scherp te stellen, waar de andere camera’s er al mee ophielden. Maar we zitten nog met de vraag hoe het gesteld is met de AF snelheid bij bewegende onderwerpen. En dan zijn we bij onze leestip aangeland:
AF snelheid bij een bewegend onderwerp
In Nederlandse boekenwinkels en kiosken is met enige moeite het Duitstalige tijdschrift Colorfoto te vinden (via deze link kan je ook een nummer bestellen). In het april nummer staat een AF test met 8 APS-C en micro-43 camera’s (Canon, Fujifilm, Leica, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Sony), uitgevoerd op een bewegend onderwerp. Alle camera’s werden getest bij 70mm (omgerekend naar een volformaat sensor) en f/5.6. De spiegelreflexcamera’s werden getest met een professioneel 24-70mm f/2.8 lens. De spiegelloze systeemcamera’s werden allemaal getest met een minder lichtsterke kitlens. Bij de test werden punten uitgedeeld voor AF snelheid en voor AF nauwkeurigheid.
Bij een langzaam bewegend onderwerp (0,4 m/s) is de test uitgevoerd met Single shot AF met scherpstel prioriteit, waarbij zo veel mogelijk opnames achter elkaar werden gemaakt, als (het AF systeem van) de camera het toeliet. Bij een snel bewegend onderwerp (1 m/s) werd continu AF getest. Beide testen werden bij weinig licht (300 lux) en veel licht (2500 lux) uitgevoerd. Als je iets onderuit wil halen, dan valt er altijd ergens een gat in te schieten. Zo beweegt het testdoel zich met een regelmatige snelheid op een vast parcours, terwijl in de praktijk de bewegingen van een onderwerp heel grillig kunnen zijn. Toch ken ik geen testen waar de AF snelheid bij bewegende onderwerpen zo zorgvuldig is getest als in het aprilnummer van Colorfoto.
Eerlijk gezegd had ik verwacht dat de Canon 7D mk2 met zijn geavanceerde AF systeem en een 24-70mm 2.8 lens het zou winnen. Tot mijn verrassing bleek dat niet het geval. Op drie van de vier onderdelen scoorde de Panasonic GH4 de meeste punten als het om de combinatie van AF snelheid en nauwkeurigheid bij veel en weinig licht ging. Alleen in de Single-shot modus bij veel licht en een langzaam bewegend onderwerp, moest de Panasonic GH4 Nikon en Pentax voor zich dulden. Ook in onze Panasonic GH4 test deed deze spiegelloze systeemcamera het goed bij scherpstellen op een bewegend onderwerp. Maar dat die testwinnaar zou worden in een AF test met bewegende onderwerpen, had ik niet verwacht. Het tijdschrift Colorfoto is (voor 54 euro ontvang je het een jaar lang op je Ipad) leestip, Deze Colorfoto AF test is nu ook on-line geplaatst. Zelfs als je geen Duits beheerst, zal je na de korte uitleg die we hier hebben gegeven de AF test van camera’s bij een bewegend onderwerp in Colorfoto wel begrijpen.
In het aprilnummer van Colorfoto is de Panasonic GH4 de testwinnaar van de AF test op een bewegend onderwerp.