LEICA DG NOCTICRON 42.5 mm f/1.2 ASPH. POWER O.I.S.

0
Nocticron
Sommige objectieven zijn al beroemd, nog voor ze op de markt verschijnen. De Leica Nocticron 42.5 mm f/1.2 behoort tot dat selecte gezelschap. Kort gelden heeft Panasonic bekend gemaakt dat dit objectief vanaf maart 2014 voor een adviesprijs van € 1.499,= te koop zal zijn. Ik kan haast niet wachten om het te testen, want dit is – zoals de prijs al suggereert, wel een heel bijzonder micro-43 objectief. Qua brandpuntsafstand is het een korte telelens met een beeldhoek die overeenkomt met een 85mm telelens op een camera met een volformaat sensor. Het heeft niet alleen een spectaculair groot diafragma van f1.2, maar biedt ook de optische beeldstabilisatie POWER O.I.S. en Full Time AF. Verder verraadt de naam Leica Nocticron dat we de hoogst mogelijke bouwkwaliteit en beeldkwaliteit kunnen verwachten. Met een metalen lenshuis en een diafragmaring op het objectief weet je dat Leica niet zomaar haar naam verleent aan dit objectief.  Nocticron

Het nieuwe lenssysteem, met veertien elementen in elf groepen, maakt gebruik van twee asferische lenzen, één ED-lens (Extra-low Dispersion) en één UHR (Ultra High Refractive)lenselement. De asferische lenzen onderdrukken sferische aberratie en vervorming. De ED-lens zorgt voor scherp, hoog contrast zonder kleurdoorloop (bleeding) naar de hoeken. De UHR-lens, die de kleine afmetingen van de lenseenheid mogelijk maakt, biedt hoge optische prestaties, voor beelden met helder contrast van het midden tot de rand. Doordat de lenscoating op het lensoppervlak is aangepast, is reflectie van zichtbaar licht aanzienlijk verminderd. Het resultaat: superscherpe foto’s met aanzienlijk minder overstraling (ghosts en flare.

H-NS043E

De geringe scherptediepte, kenmerkend voor lenzen met groot diafragma, levert waarschijnlijk een fantastische bokeh. De hoge lichtsterkte maakt het mogelijk om zelfs in situaties met heel weinig licht, zoals ‘s avonds of binnen, snel en trefzeker superscherpe opnames te maken. Zeker in combinatie met het werkbereik van de autofocus van de Panasonic GX7. Deze camera weet in het donker nog automatisch scherp te stellen, waar de autofocus van zelfs een professionele spiegelreflexcamera het al opgeeft. In dat licht bezien is de adviesprijs niet eens hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in