Leica M10-P

0

Spiegelloze camera’s worden steeds populairder. Een camera die al tientallen jaren spiegelloos is en – bij een kleine groep fotografen – nog altijd onverminderd populair is, is de Leica M. Deze is alweer een aantal jaren voorzien van een digitale sensor, maar voelt en oogt eigenlijk nog net zo analoog als dertig jaar geleden. Leica heeft de meest moderne versie, de M10, nu nog iets stiller en discreter gemaakt, zodat je onopvallend nog meer op kan vallen.

Discreet: Leica M10-P

02 Leica M10 P Totale weiss LoRes sRGB

Leica maakt al heel lang P-versies van hun meetzoekers. Het zijn zonder uitzondering modellen met kleine wijzingen die de camera net iets functioneler en voor sommigen aantrekkelijker maken dan de gewone uitvoeringen. Het belangrijkste kenmerk van de Leica M10-P is de nog stillere sluiter. Een zachte sluiterklik is altijd een kenmerk van de Leica meetzoekers geweest en het is een van de redenen waarom deze camera zo geschikt is voor straatfotografie. De moderne verticaal aflopende sluiters zijn echter wat minder stil dan de oudere, horizontaal aflopende rubberdoeksluiters uit eerdere modellen. Hier viel voor Leica dus wel iets terug te winnen en dat hebben ze dus ook gedaan. Om de camera vervolgens echt ‘stealth’ te maken, is ook afgezien van het kenmerkende rode logo op de voorzijde en is zelfs de metalen flitsschoen voorzien van een zwart afsluitdeksel. Het maakt de camera heel discreet en minder opvallend. Maar laten we wel zijn, opvallen wil je natuurlijk wel een beetje met een Leica. Als niemand tijdens een dag fotograferen een keer vraagt of dat nou een echte Leica is, dan geeft dat toch hetzelfde gevoel alsof je met een dure Italiaanse sportwagen langs een vol terras rijdt zonder dat iemand zijn hoofd omdraait. Een Leica is namelijk meer dan een camera. Het is een fotografisch kleinood voor de liefhebber. En die liefhebbers zullen geen moeite hebben met de stevige prijs die Leica vraagt voor de M10-P. Die bedraagt namelijk € 7630,00 incl BTW. Veel geld voor een camera, maar er zijn (veel) horloges die moeiteloos een veelvoud van dit toestel kosten, en je koopt er geen enkele nieuwe auto voor, niet eens een heel kleintje en laat staan een beetje luxe. 

M10 P black BACK RGB

Voor dat bedrag krijg je dan tevens de beschikking over een geïntegreerde elektronische waterpas en een aanraakgevoelig scherm. De bediening van de camera is superklassiek en heel minimalistisch, met een draaiknop voor de slutertijd en een voor de isowaarde op de bovenkap en een diagragmaring op het objectief. Dat touchscreen geeft de camera echter weer een aantal moderne functie zoals swipen om de gemaakte beelden te bekijken en een weergave van de ingestelde scherpte in Live View. De camera kan net als de gewone M10 worden voorzien van een elektronische Visoflex zoeker om er een echte moderne systeemcamera van te maken.

2018 MathieuBittonL1006482 1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in