Review Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine – Ultragroothoek voor MFT

0

De Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine is een ultragroothoek voor Micro Four Thirds camera’s. Het is nog niet verkrijgbaar in een ‘gewone’ niet-cine uitvoering. Dus voor liefhebbers van weidse landschappen of interieurs is dit de enige optie in Micro Four Thirds.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine:

VOORDELEN

NADELEN

  • Ultragroothoek (12mm eq)

  • Lichtsterk

  • Klein en compact

  • Relatief licht

  • Weinig vertekening

  • Geen elektronische koppeling

  • Geen autofocus

De Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine is een echt uniek objectief voor Micro Four Thirds.

Introductie

Loawa heeft een serie van 4 cine-objectieven voor Micro Four Thirds uitgebracht. Drie daarvan bestonden al in een gewone uitvoering. Eén ervan is helemaal nieuw: de Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine. De gewone objectieven zijn de 10mm T2.1 Zero-D MFT Cine,  de 17mm T1.9 MFT Cine en de 50mm T2.9 Macro Apo MFT Cine. Dat zijn de cine- versies van de Laowa 7.5mm f/2 MFT, de Laowa 17mm f/1.8 MFT en de Laowa 50mm f/2.8 2X Ultra Macro APO. De Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine is echt een compleet nieuw ontwerp. Het is het enige rectalineaire, dus niet-fisheye objectief, met zo’n kort brandpunt ter wereld. Het werkt op Micro Four Thirds camera’s als een 12mm op Full Frame. Voor Micro Four Thirds is dat een primeur. Tot nu toe kon je niet wijder dan 7mm op MFT. Dat lijkt een klein verschil, van 6mm naar 7mm. Op full frame is dat wel het verschil tussen 12mm en 14mm. De grootste groothoek voor MFT van Loawa is de Laowa 7,5mm F2 en dan is het verschil nog groter.

Een ander voordeel van dit objectief is dat het klein en licht is. Door de kleine afmetingen en het lage gewicht is dit niet alleen een prima objectief om met gimbals te gebruiken, maar ook met drones. De objectieven die tot 7mm gaan van Olympus en Panasonic zijn zooms groter en zwaarder zijn en niet met filters gebruikt kunnen worden. Voor filmers is dat het niet kunnen gebruiken van ND-filters een behoorlijk probleem. Voor fotografen is er geen enkele reden om dit objectief voor foto’s te gebruiken, ook al is het een cine-objectief. De grote beeldhoek is heel geschikt voor weidse landschappen en om krappe interieurs er helemaal op te krijgen. De Zero-D aanduiding houdt in dat het objectief heel weinig vertekening heeft. Dat is een groot pluspunt voor zowel filmers als fotografen die dit objectief voor architectuurfotografie willen gebruiken.

Bouw

De Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine is een lichtsterk objectief. In een gewone foto-uitvoering zal dit een F2 objectief zijn. Het is grotendeels van metaal maar tegelijk compact en licht, met een lengte van net iets meer dan 5 centimeter en een gewicht van 180 gram. Het heeft een scherpstelring en een diafragmaring met een vertanding die bruikbaar is met follow-focus systemen voor video. De diafragmaring is klikloos, zoals dat hoort op een cine-objectief. Op de scherpstelring is ook een afstandsschaal geprint en er is een indicatie voor de scherptediepte. Dat maakt het handmatig scherpstellen op een bepaalde zone heel eenvoudig. Het optisch ontwerp bestaat uit 13 elementen in 13 groepen. Het objectief heeft 7 diafragmabladen, waarmee je 14 puntige zonnesterren kan krijgen en de filtermaat is 58mm. Dat laatste is ook vrij bijzonder, omdat er niet veel ultragroothoeken zijn die je met relatief kleine schroeffilters kan gebruiken.

De Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine is niet extra weerbestendig, maar zonder enige elektronica in dit objectief zal je niet snel problemen hebben met vocht. Het heeft echter ook geen pakking op de bajonet, dus de aansluiting op de camera kan wel een punt van aandacht zijn bij regen of sneeuw.

Scherpstelling

Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine in Hong Kong

De Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine heeft geen autofocus. Voor videowerk is dat een goede zaak, omdat het betekent dat de handmatige scherpstelling niet ‘fly by wire’ is. De scherpstelling is hierdoor heel direct en lineair, met harde stops op oneindig en dichtbij. Dat zorgt ervoor dat je focus pulls goed herhaalbaar te maken zijn. Op een objectief met zo’n kort brandpunt zullen veranderingen in scherpstelling overigens niet heel zichtbaar zijn, omdat zelfs op volle opening de scherptediepte al erg groot is. De kortste instelafstand is overigens heel klein, maar 9 centimeter. Je onderwerp bevindt zich dan maar enkele centimeters van de frontlens. Door de enorme beeldhoek is de maximale vergrotingsmaatstaf zelfs op die korte afstand nog niet heel groot, maar 0,18x. Maar dit is natuurlijk geen macro-objectief.

Beeldkwaliteit

Voor een oordeel over de beeldkwaliteit zullen we moeten wachten tot we de Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine in ons testlab hebben.

Hier is een eerste review van het objectief op Youtube van Richard Wong:

https://youtu.be/RIFPtf_SOic

 Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine
 specificaties
  
beeldhoek (diag)121°9’
sensorformaat

MFT

min. instelafstand

9 cm

filterdiameter58 mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

61×53 mm

gewicht

180 gr

bajonetaansluitingMFT
bijzonderheden

Cine-versie

importeur

www.fotovideoretail.nl

verkoopprijs

€ nnb

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine

De Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine is je enige optie als je iets zoekt met een korter brandpunt dan 7,5 mm waar je ook nog eens schroeffilters op kan gebruiken.

De Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine is degelijk gebouwd, licht en compact en het ontbreken van autofocus is voor een objectief met zo’n kort brandpunt geen probleem. Het is het enige objectief met deze beeldhoek voor Micro Four Thirds gebruikers. Als we kijken naar een alternatieven voor dit objectief die even licht en compact zijn en die je kan gebruiken met filters, dan zijn die schaars: de Laowa 7,5mm F2 en de veel minder lichtsterke en groothoekige Olympus M. Zuiko 9-18mm F4-5.6. De Laowa 6mm T2.1 Zero-D MFT Cine is dus een uniek objectief. Misschien komt er over enige tijd nog een versie voor fotografen, met klikstops op het diafragma en misschien wel contacten voor EXIF-data. Maar of en wanneer, is onzeker. Wil je een ultragroothoek en  wil je daar niet op wachten en ga je dit objectief (ook) gebruiken om te filmen, dan moet je deze zeker eens proberen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in