Lenskeuze voor Nikon D5600

0

De Nikon D5600 is een camera waar je als amateurfotograaf een hele goede aan hebt. Deze spiegelreflex camera is net zo makkelijk in gebruik als de iets goedkopere D3400, zodat je hem ook prima als starterscamera kan kopen. Maar de Nikon D5600 biedt een paar belangrijke extra mogelijkheden, waar je in de dagelijkse praktijk veel plezier van zult hebben.

 DSC1992

Een draai- en kantelbaar scherm lijkt een “nice to have” camera eigenschap, maar is een “must have” voor selfies, hoge en lage standpunten en/of video.

Die extra mogelijkheden zorgen er ook voor dat een Nikon D5600 langer met je mee kan groeien. Zo heeft de D5600 een draai- en kantelbaar scherm. Dat is fijn voor opnames vanuit hoge of lage standpunten en eigenlijk onmisbaar voor de betere selfies. Ook voor filmen is zo’n scherm heel fijn. En verder heeft de D5600 ook een automatische stofverwijdering. Die ontbreekt bij de Nikon D3400. En dat voorkomt veel ellende in je beeld en een hoop gedoe om de sensor weer schoon te krijgen. De D5600 heeft een uitstekende 24 megapixel sensor zonder anti-aliasing filter, die zorgt voor een hele goede beeldkwaliteit. De autofocus is snel en je kan filmen in Full-HD met een behoorlijk goede beeldkwaliteit en verschillende opnamesnelheden. Weliswaar is de AF tijdens video langzamer, maar veel mensen geven bij video de voorkeur aan handmatig scherpstellen, omdat je daarmee voorkomt dat de camera tijdens een min of meer statische opname onverwachts de scherpstelling probeert aan te passen. Delen van beelden kan gemakkelijk via het energiezuinige SnapBridge, dat foto’s automatisch naar je telefoon of tablet kan sturen. De D5600 beschikt over een Nikon F-bajonet waardoor in principe alle Nikon objectieven vanaf 1959 er op passen. Natuurlijk verdient het aanbeveling om een moderne camera als deze te voorzien van objectieven die daar bij passen. Dit zijn onze favorieten voor de Nikon D5600:

Beste lenzen voor Nikon D5600:

Hoe kiezen we de beste lenzen voor een nikon d5600?

229320 D5600 AFP 18 55 VR frt 00b987 original 1478709026
De Nikon D5600 is zowel voor starters als iets meer ervaren amateurfotografen een prima keus. De camera biedt veel kwaliteit en mogelijkheden en met de juiste objectieven haal je dat er ook allemaal uit. Fotografen die kiezen voor een D5600 in plaats van bijvoorbeeld een D3400, doen dat waarschijnlijk ook vanwege die extra mogelijkheden. In het lensadvies bieden we daarom een iets breder aanbod dan bijvoorbeeld bij de D3400. De D5600 zit ook in een net iets hoger prijssegment en dat maakt ook de keuze voor bijpassende objectieven weer wat ruimer.

Hoe zijn deze lenzen voor de Nikon D5600 geselecteerd?

Objectieven die we adviseren, hebben we zelf getest. En we hebben meer dan 100 objectieven getest, die geschikt zijn voor de D5600.

Bij de lenskeuze voor de D5600 hebben we gekeken naar objectieven die goed scoren, maar die –net als de D5600 – compact, licht en redelijk betaalbaar zijn. In vergelijking met ons lensadvies voor de Nikon D3400 zijn de objectieven die we voor een Nikon D5600 adviseren soms  iets groter en / of duurder, dus als je een D5600 hebt, maar op zoek bent naar een budget lens, ga dan naar ons Nikon D3400 lensadvies. Over het algemeen kiezen we hier voor objectieven die speciaal voor de DX-sensor van de D5600 zijn ontworpen. Nikon maakt ook objectieven voor full frame sensoren en in ons artikel met de beste lenzen voor de Nikon D7200 of D7500 houden we er rekening mee, dat je mogelijk de overstap naar een camera met een grotere FX sensor gaat maken. Nikon noemt objectieven voor full frame FX-lenzen. Die zijn vaak zoveel duurder en groter dan DX-lenzen, dat we ze vooral om die reden niet ideaal vinden voor de D5600. Maar daar zijn, zeker bij de vaste brandpunten, wel uitzonderingen op. Wil je weten welke andere objectieven we nog meer getest hebben en welke score ze hebben gehaald, ga dan naar ons overzicht van de meer dan 300 objectieven.

De beste ZoomLenzen voor de Nikon D5600

Fisheye: Tokina 10-17mm f/3.5-4.5 AT-X 107 AF DX Fisheye

De Tokina 10-17mm AT-X is een hele degelijke, betaalbare, beeldvullende fisheye. Natuurlijk koop je een fisheye om er zoveel mogelij mee in beeld te krijgen, maar je kan er zelfs mee zoomen als je vindt dat je op 10mm toch echt teveel in beeld krijgt. Zeker voor onderwaterfotografie, waar dit soort objectieven ook veel voor worden gebruikt, is dat ideaal. Het objectief is goed scherp, maar beschikt niet over een autofocusmotor. Op de D5600 betekent dat dus dat je handmatig met scherpstellen. De scherptediepte is dankzij de korte brandpunten echter zo groot, dat dat nauwelijks een probleem is. 

Groothoekzoom:

 DSC6530Nikon AF-P DX 10-20mm F4.5-5.6G VR

De Nikon AF-P DX 10-20mm F4.5-5.6G VR is een lichte, kleine en betaalbare groothoek. De behuizing is grotendeels van kunststof, evenals de bajonet. Dit is dus geen objectief voor professioneel gebruik. Maar de beeldkwaliteit is goed. De autofocus is snel en (belangrijk voor video) stil. Dit objectief heeft ook nog eens ingebouwde beeldstabilisatie. Door die beeldstabilisatie kan je ook met weinig licht nog goede scherpe foto’s maken. En die 10mm stand biedt echt heel veel groothoek, waardoor je ook in kleine ruimtes nog veel in beeld krijgt. Er zijn maar weinig zoomlenzen met zo’n korte brandpuntsafstand, laat staan in deze prijsklasse. De AF-P DX 10-20mm is daarmee een hele logische keus voor de D5600.

Kitlens & standaard zoom: Nikon AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR

nikon185afpkitDit objectief is goedkoop, licht en gestabiliseerd. En al is de prijs laag, zeker als je hem bij de camera koopt, de scherpte is erg goed. In dit bereik vind je niet gauw iets beters. Dit is de basiszoomlens voor als budget heel belangrijk voor je is. Wil je een hogere lichtsterkte of een groter zoombereik, kijk dan hieronder voor de standaardzoom upgrade of de reiszoom.

Upgrade voor Standaardzoom: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM A

Nikon heeft, speciaal voor amateurfotografen, een leuke serie Nikon AF-S vast brandpuntsobjectieven met een f/1.8 lichtsterkte (20mm, 24mm, 28mm, 35mm, 50mm, 85mm), die in onze testen zonder uitzondering hoog scoren qua prijs / kwaliteitsverhouding. Een absolute aanrader voor low-light fotografie is de Sigma 18-35mm f/1.8 Art. Niet alleen presteert deze lens opmerkelijk goed bij tegenlicht, wat bij concertfotografie of nachtfotografie heel belangrijk is. Ook scoort deze uitzonderlijk lichtsterke Sigma zoomlens voor wat betreft de optsiche eigenschappen beter dan de meeste lenzen met een gelijkwaardig brandpunt. Tel daar bij op, dat de Sigma 18-35 mm f/1.8 is gebouwd als een tank en je snapt waarschijnlijk onze keuze.

Telezoom: Nikon 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX VR II

Deze Nikon 55-200mm telezoom combineert een mooi telebereik met een laag gewicht, een lage prijs en een behoorlijke kwaliteit. Hij is mooi in balans op de D5600 en de prijs-kwaliteitsverhouding is helemaal in lijn met de camera. Binnenkort verschijnt onze test van de Nikon DX AF-P 70-300mm f/4-6, met een stillere (belangrijk voor video) en snellere AF en een vergelijkbare prijs.

Supertelezoom: Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary

700mankeyAls zelfs 200mm nog niet voldoende telelens is om een onderwerp voldoende groot op de foto te krijgen, dan kom je uit bij een supertelezoom. Voor een supertelezoom als deze Sigma ben je wel iets meer kwijt dan voor een camera als de D5600. Maar voor zo’n enorm bereik is deze Sigma nog best goedkoop. Maar we adviseren hem niet alleen vanwege de prijs. In dit segment is de Sigma 150-600 ook nog eens een van de beste zooms en het gewicht en de afmetingen vallen ook nog eens mee. Fotografeer je graag in de natuur, dan is dit de lens om die kleine vogels nog herkenbaar en scherp in beeld te krijgen.

Superzoom: Nikon AF-S DX Nikkor 18-140 mm f/3.5-5.6G ED VR

Superzooms presteren zelden echt goed, maar deze Nikon biedt best een behoorlijke beeldkwaliteit. Wil je echt een alles-in-een objectief, dan is deze 18-140mm een goede keus met een groot bereik en een redelijke lichtsterkte. Er bestaan zooms met een nog groter bereik dan deze 18-140mm Nikkor, maar hoe groter het bereik, hoe meer je inboet aan beeldkwaliteit. Deze Nikkor is een mooi compromis. 

De beste Vaste brandpunten voor een Nikon D5600

Met een objectief met een vast brandpunt kan je niet zoomen. Maar ‘elk nadeel heb zijn voordeel’, zoals Johan Cruijf al zei. Vaste brandpunten zijn vrijwel altijd lichtsterker dan zooms en soms zelfs heel veel lichtsterker.  De 35mm standaardlens die we hieronder aanbevelen is zo’n drie stops lichtsterker dan de standaardzoom. Hierdoor krijg je een mooier bokeh als je op volle opening fotografeert en je kan ook met veel minder licht nog mooie scherpe opnames maken. Verder hebben vaste brandpunten over het algemeen een stuk betere beeldkwaliteit dan qua prijs vergelijkbare zooms. 

Standaard: Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8

1200pxl DSC2132Een standaardobjectief heeft technisch gezien een brandpuntsafstand die ongeveer gelijk is aan de diagonaal van de sensor. Voor fullframe is dat ongeveer 50mm, voor DX is dat 35mm. Een standaardobjectief geeft een perpectief dat ongeveer gelijk is aan wat we met ons oog zien. Je krijgt dus niet het overdreven ruimtelijke effect van een groothoek of het typische vlakke effect van een tele. Alles ziet er met een standaardobjectief heel natuurlijk uit. Over het algemeen zijn standaardobjectieven kwalitatief heel goed en behoorlijk lichtsterk en deze 35mm is geen uitzondering. Daarom mag een licht en klein vastbrandpunt objectief zoals deze 35mm mag eigenlijk in geen cameratas ontbreken. Met een objectief als dit haal je de maximale beeldkwaliteit uit je sensor en het helpt je uit de brand als er niet meer genoeg licht is om nog met je zoom te kunnen fotograferen.

Macro: Nikon 40 mm f/2.8G AF-S DX Micro Nikkor

Nikon maakt meer goede macro’s, maar ze zijn allemaal een stuk duurder en groter dan deze 40mm Micro Nikkor. De 40mm f/2.8 past goed bij de D5600 en is een mooie eerste stap in de macrowereld. Je kan er echt 1:1 mee fotograferen, al moet je er met een relatief kort brandpunt als dit wel rekening mee houden dat je dan heel dicht op je onderwerp zit. Wil je hem hoofdzakelijk voor kleine beestjes als bewegelijke insecten gebruiken, dan is een langer brandpunt beter. Kijk hiervoor eens bij ons lensadvies voor de D7500. De beeldkwaliteit van deze 40mm is, zoals bij vrijwel alle macro’s, echt heel goed.

Bokeh: Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.8G

Deze 85mm f/1.8 kan je ook op een fullframe FX camera gebruiken en op full frame is 85mm een ideaal brandpunt voor portretfotografie. Op een DX camera als de D5600 met zijn 1,5x cropfactor werkt deze 85mm meer als een 125mm en dat is een relatief lang brandpunt voor portretten. Een 60 of 70mm objectief zou net iets beter zijn, maar die maakt Nikon niet in deze lichtsterkte. Dat lange brandpunt in combinatie met de hoge lichtsterkte zorgt er wel voor dat de achtergrond bij portretfoto’s heel mooi onscherp wordt. De scherpte van dit objectief is  bijzonder hoog en de prijs is heel gunstig voor zo’n mooie lens. Misschien beoefen jij je hobby vaak bij weinig licht, zoals bij theaterfotografie of concertfotografie. Dan is de Tamron 85 mm f/1.8 (die net als de Nikon 85mm f/1.8G geschikt is op een FX camera), vanwege de ingebouwde beeldstabilisatie een aantrekkelijk alternatief.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in