Full review Lensbaby Double Glass II Optic – Creatief lensje

0
Lensbaby bloemen

De Lensbaby Double Glass II Optic is de verbeterde versie van de originele Double Glass Optic, een objectief waarmee je creatieve beelden kunt maken. Hoe werkt het in de praktijk?

TESTRESULTATEN Lensbaby Double Glass II Optic:

VOORDELEN

NADELEN

  • manuele scherpstelling
  • goede scherpte in beeldmidden
  • ingebouwd diafragma 
  • met sommige voorzetschijfjes wordt de achtergond erg druk

Het gaat bij een Lensbaby optiek niet om hoge scherpte of vertekeningsloze weergave, maar om creatieve en opvallende effecten.

Lensbaby packshot

Lensbaby-objectieven zijn populair bij fotografen die originele beelden willen maken. In tegenstelling tot traditionele objectieven gaat het bij een Lensbaby optiek niet om hoge scherpte of vertekeningsloze weergave, maar om creatieve en opvallende effecten.

De Lensbaby Double Glass II Optic is daar een voorbeeld van. Het is een 50mm objectief met manuele scherpstelling. Typerend is de goede scherpte in het beeldmidden die naar de randen snel afneemt. Afhankelijk van welk diafragma je kiest, geeft dat impressionistische beelden met een haast waterverfachtige look.

Om de Lensbaby Double Glass II Optic op een camera te plaatsen, heb je een tussenstuk nodig uit het Lensbaby Optic Swap systeem. Ik gebruikte de Composer Pro II. Dit flexibele lenssysteem bestaat uit twee delen die gekoppeld zijn met een balhoofd. Het voorste deel kan worden verdraaid om het scherpstelvlak aan te passen. De Composer Pro II is verkrijgbaar met Sony E, Nikon Z, Nikon F, Canon EF, Canon RF, Micro 4/3, L-mount, Pentax K en Fuji X lensvatting.

Aanpasbaar diafragma

Waar de originele Double Glass Optic verwisselbare schijfjes gebruikte om de grootte van het diafragma te bepalen, heeft de Double Glass II Optic nu een ingebouwd diafragma, instelbaar van F2.5 tot F22 via een diafragmaring.

Een lichte klik geeft aan wanneer je de volgende stop bereikt. Het volledige handmatige objectief geeft geen elektronische informatie door aan een camera, maar met de camera in diafragmavoorkeuze wordt de belichting wel correct geregeld.

Nieuw voor de Lensbaby Double Glass II Optic zijn magnetische schijfjes die je voor het voorste lenselement plaatst. Standaard worden negen schijfjes meegeleverd met vormen als een vijfpuntige ster, een hart of meer grillige patronen. De schijfjes wijzigen de weergave van lichtpunten in de onscherpe gebieden.

Het objectief heeft geen autofocus; scherpstellen doe je door aan de getande focusring op de Composer Pro te draaien. Op een systeemcamera (ik gebruikte een Sony A7 III) is manueel scherpstellen makkelijk, dankzij focus peaking en de de mogelijkheid om het zoekerbeeld te vergroten.

Lensbaby bloem

In de praktijk

Het heeft weinig zin om de Lensbaby Double Glass II Optic te beoordelen met onze gebruikelijke tests van lenseigenschappen. Je koopt dit objectief niet omwille van optische kwaliteit.

De scherpte in het midden is goed, maar buiten de ‘sweet spot’ neemt de scherpte meteen flink af. Dat is ook precies de bedoeling. De weergave van onscherpe gebieden is fraai met bokehballen zonder uienringen of gekleurde randen.

Sommige van de voorzetschijfjes maken de achtergrond naar mijn smaak te druk en onnatuurlijk.

De effecten van de schijfjes zie je het best bij tegenlicht, maar dan is het opletten voor overstraling, daar blijkt de Lensbaby Double Glass II Optic erg gevoelig voor.

Prijs
€229,99 (Double Glass II Optic)
€429,99 (Double Glass II Optic + Composer Pro II)

Importeur: Transcontinenta.nl

https://lensbaby.com/pages/video

Conclusie test Lensbaby Double Glass II Optic

Je koopt dit objectief niet omwille van optische kwaliteit.

De Lensbaby Double Glass II Optic is geen objectief om elke dag te gebruiken, maar levert originele beelden op met een uniek scherpteverloop. De diafragmaschijfjes maken opvallende effecten mogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in