Lenskeuze voor Panasonic GX80

0

Beste Panasonic Lumix GX80 lenskeuze:
selectie op beeldkwaliteit, gewicht, omvang en prijs uit bijna 60 door ons geteste micro-43 objectieven.

De Panasonic GX80 is een uitstekende camera voor amateurfotografen die liever niet teveel sjouwen, maar wel graag een mooie en stijlvolle camera bij zich willen hebben. De GX80 heeft een meetzoeker styling en is lekker licht en compact.

P1020311De Lumix GX80 beschikt over een 16 megapixel sensor zonder antialias filter. Door het ontbreken van dit filter haal je de maximale scherpte uit de sensor. Het verschil met de 20 megapixel sensor van zijn grote broer, de GX8, is hierdoor verwaarloosbaar, omdat de GX8 wel zo’n filter heeft. Door de compacte afmetingen heeft de GX80 minder draaiknoppen dan de GX8. Maar het achterste instelwiel kan je indrukken. Hierdoor krijgt het een andere functie en heb je eigenlijk twee instelwielen ineen. Zo maakt de GX80 optimaal gebruik van zijn mogelijkheden. De zoeker is lekker groot en het scherm kan kantelen. De GX80 heeft ook ingebouwde beeldstabilisatie (In-body Image Stabilization: IBIS). Dat is fijn voor opnames bij weinig licht en zorgt ook voor minder schokkerige videobeelden. Bijzonder aan de GX80 is dat je de camera via USB kan opladen. Dat is handig als je er te laat achter komt dat de camera bijna leeg is. Met een simpele USB-kabel kan je dan bijladen. Het is ook ideaal op reis. Als je wilt, kan je dan je lader thuislaten. De GX80 doet best lang met een volle acculading. Voor de GX80 zijn zowel van Panasonic als Olympus goede objectieven verkrijgbaar die het maximale uit de 16 megapixel Micro Four Thirds sensor. In dit artikel laten we onze favorieten voor de Panasonic GX80 de revue passeren.

Hoe zijn de beste lenzen voor de Panasonic GX80 geselecteerd?

De GX80 is een hele fijne camera voor amateurfotografen die op zoek zijn naar een stijlvol toestel met flink wat mogelijkheden, maar die daar niet teveel voor uit willen geven en die niet teveel willen sjouwen. We hebben voor de GX80 gekeken naar objectieven die optisch uitstekend bij deze sensor passen, maar die qua afmetingen ook prima bij de body passen. We gaan er ook voor uit dat de prijs van een objectief niet echt hoger mag zijn dan van de camera. Betaalbare, goede en compacte lenzen dus. De GX80 is niet extra afgedicht tegen vocht en stof. Het heeft dus ook geen zin om voor de GX80 weerbestendige objectieven te selecteren, alleen omdat ze weerbestendig zijn.Voor de GX80 hebben de – meestal duurdere – weerbestendige objectieven minder meerwaarde.Voor het advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. De objectieven zijn getest op de beste camera’s die op het moment van testen beschikbaar waren. Soms herhalen we een test van een populair objectief met een modernere camera. Voor meer informatie kan je doorgaan naar de uitgebreide testen die we met ieder objectief hebben gedaan en die eventueel vergelijken met een van de meer dan 300 andere objectieven die we inmiddels hebben getest. Omdat alle lenzen op dezelfde wijze worden beoordeeld, kan je ook de uiteindelijke beeldkwaliteit van lenzen op een camera met een kleine sensor vergelijken met duurdere lenzen op camera’s met een volformaat sensor. Micro-43 objectieven blijken dan verrassend goed.

groothoek: Olympus M.Zuiko 12mm f/2.0

De Olympus 12mm f/2.0 is geen ultragroothoek. De beeldhoek komt overeen met die van een 24mm op kleinbeeld. Maar het is wel een heerlijk compacte groothoek met een goede beeldkwaliteit en een behoorlijk hoge lichtsterkte. Trek je de scherpstelring naar achter dan beschik je op deze 12mm over een handmatige scherpstelling met harde stops op dichtbij en veraf. Dat is handig voor straat- of astrofotografie.

Standaard: Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 ASPH

OldvsNew

De Panasonic 25mm f/1.4 is optisch erg goed en kan dankzij de hoge lichtsterkte zelfs bij volle opening een mooi bokeh geven. Het is redelijk compact en licht. Het objectief is van kunststof en niet extra afgedicht tegen stof en vocht. Maar de Panasonic Lumix 20mm f/1.7 is een zogenaamd pancake model en is nog een stuk kleiner dan de 25mm. Met de 20mm past de GX80 nog gemakkelijk in een jaszak. De optische kwaliteit van de 20mm is erg goed. Je verliest maar een half stopje licht en de autofocus is een fractie minder snel.

Portret: Panasonic Lumix G 42.5 mm f/1.7 Asph Power O.I.S.

De Panasonic Leica 42.5mm f/1.7 is een supercompacte en lichte korte tele. Het is ideaal voor portretten en opnames waarbij je je onderwerp net iets meer wilt isoleren of dichterbij wilt halen. De beeldkwaliteit is verrassend goed (komt gezien het prijsverschil wat scherpte betreft verassend dicht bij de Panasonic 42.5mm Nocticron) en het objectief beschikt zelfs over beeldstabilisatie.

Macro: Panasonic Lumix G Macro 30mm f/2.8 ASPH MEGA OIS

LargeP1100345cavafotografie 30mm 2 8 HD

Voor Micro Four Thirds zijn zowel van Panasonic als Olympus twee goede macro’s verkrijgbaar. Bij elkaar vier in totaal. De Olympus 60mm is de langste en die is daarom het beste als je iets als insecten wilt fotograferen. Maar als je je het kan permitteren om wat meer op je onderwerp te kruipen, dan is de extra scherptediepte van de Panasonic 30mm heel erg welkom. De Panasonic 30mm is ook gestabiliseerd, en dat kan soms net het verschil maken. En natuurlijk is de 30mm ook lekker compact.

Bokeh/Nacht: Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 ASPH

De Panasonic 25mm f/1.4 is optisch erg goed en kan dankzij de hoge lichtsterkte bij volle opening een mooi bokeh geven. Het is redelijk compact en licht. Het objectief is van kunststof en niet extra afgedicht tegen stof en vocht. Een andere optie voor een mooi bokeh is de Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8. Dat is wat aan de lange kant voor portretten, maar door dat langere brandpunt krijg je natuurlijk wel een mooi bokeh.

(Ultra) Groothoekzoom: Panasonic Lumix G Vario 7-14mm f/4

Panasonic714viewfoto

De Panasonic 7-14mm is een betaalbare en supercompacte groothoekzoom. De beeldkwaliteit doet niet veel onder voor die van de modernere Panasonic Leica 8-18mm. De Olympus 7-14mm heeft een hogere lichtsterkte, maar is fors groter, zwaarder en duurder. De Panasonic 7-14mm heeft geen beeldstabilisatie, maar dat heb je bij dit soort korte brandpunten en ingebouwde stabilisatie in de camera ook niet nodig.

Standaardzoom: Panasonic Lumix G 12-60mm F3.5-5.6 Asph Power OIS

De Panasonic 12-60mm f/3.5-5.6 heeft een mooi bereik en hij kan lekker dichtbij scherpstellen. Hij is veel goedkoper dan de nieuwe Leica DG Elmarit 12-60mm. Die is iets lichtsterker en weerbestendig, maar aan dat laatste heb je op de GX80 niet zoveel. Het verschil in beeldkwaliteit is niet heel groot. Dat betekent dus dat deze Lumix G 12-60mm f/3.5-5.6 optisch behoorlijk goed is en de beste keuze voor de GX80. Zoek je een nog compactere standaardzoom? Lees dan onze Panasonic 12-32mm zoom review.

Telezoom: Panasonic Lumix G Vario 35-100mm f/4 Mega OIS

Praktijkopname

Deze Panasonic G Vario komt overeen met een 70-200mm op fullframe. Maar hij minder dan een standaardobjectiefje voor full frame. De lichtsterkte is niet super hoog en dit objectief koop je niet voor prachtig bokeh. Maar het is wel heel compact en licht en de beeldkwaliteit is prima. Tel daar de beeldstabilisatie en de lage prijs bij op en je hebt een echt uitstekende telezoom, die in je broekzak past als je er niet mee fotografeert. Er zijn heel weinig telezooms waar je dat mee kan doen.

Supertelezoom: Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4.5-5.6 Asph Mega OIS

Voor de komst van de Leica DG Vario Elmar 100-400mm was de Lumix G Vario 100-300mm het langste objectief van Panasonic. De Vario Elmar heeft een wat langer bereik, maar is ook een stuk groter en duurder. De 100-300mm is optisch behoorlijk goed, zeker als je voldoende licht hebt om op 300mm een stopje te diafragmeren. Het is compact en redelijk goedkoop. Een ideale match met de GX80.

Vakantiezoom: Panasonic G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 Asph Power OIS

Panasonic G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 Asph Power OIS praktijkopname

De nieuwe Panasonic G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 is lichter, kleiner, lichtsterker én beter dan zijn voorganger. Het bereik loopt van redelijk groothoek tot flink tele. Vooral in het telebereik scoort deze G Vario 14-140 veel beter dan de oude versie. En dat is toch ook waar je een objectief als dit voor koopt. De autofocus is snel en de beeldstabilisatie is van de laatste generatie.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in