Objectief advies over lenzen

Puristen disclaimer: officieel zouden we “objectief” moeten zeggen. Want een objectief voor een camera is samengesteld uit meer dan 5 lenzen, in meerdere groepen. Maar dat doen we niet. Net als de meeste fotografen gebruiken we de woorden lenzen en objectieven vrolijk door elkaar.

De aankoop van een goede lens staat garant voor jarenlang plezier. En er zijn hele goede redenen om een nieuwe lens te kopen. Sinds de komst van digitale camera’s is de technologie ver gevorderd. Er worden nu lenzen verkocht, die zo goed zijn, dat slechts een paar jaar geleden het niet voor mogelijk werd gehouden dat je zo’n lens zou kunnen ontwerpen.

Recente lens (p)reviews

Zoek je een lens voor een specifieke camera?

Wat voor lens zoek je?

“Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd”. Macrolenzen zijn niet lichtsterk, maar bieden extreem hoge beeld-kwaliteit. Niet alleen van heel dichtbij, maar ook “gewoon”.
12mm op micro-43, 18mm op APS en 24mm op full frame: Lichter en compacter dan een groothoekzoom. En een hogere beeldkwaliteit. Wat wil je nog meer?

Favoriet onder architectuur-fotografen en makelaars. Piepklein kamertje wordt een balzaal op de foto. Mede dankzij in-camera correcties, goed en toch betaalbaar. 

Het begint met de kitlens op je eerste camera. Een zoombereik van groothoek tot portret. Zeer breed inzetbaar. Maar wat als je meer beeldkwaliteit wil?
Als je je eerste camera koopt, zit daar een goedkope standaard zoomlens op. Goed begin. Maar welke zoomlens kies je, als je een hogere kwaliteit wil bereiken?
Lichtsterke korte telelenzen (~85mm full-frame equivalent) met een mooie bokeh. Voor ieder sensorformaat zijn er toppers aan te wijzen.
Zoomlenzen die qua beeldhoek overeenkomen met 70-200mm zooms voor camera’s met een full-frame lens. Deze zooms hebben niet voor niets een vaste plaats in menige fototas.
Aanrader voor natuurfotografie. Telezoom lensontwerpen zijn enorm verbeterd. Ze benaderen de beeld-kwaliteit van vaste brandpunten, voor een fractie van de prijs.
Lichtsterke telelenzen zijn groot, zwaar en duur. Maar daar krijg je heel veel voor terug in termen van bouw- en beeldkwaliteit. Onverwoestbaar en top in beeldkwaliteit.

Zoek je een lens van een specifiek merk?

Winterfototips

De winter is nog lang niet voorbij. De kans is best groot dat we nog prachtige foto’s kunnen maken van witbesneeuwde landschappen of berijpte velden. Maar fotograferen bij temperaturen onder het vriespunt zonder enige voorbereiding is zwaar voor fotograaf en apparatuur. Tips voor een geslaagde winterexpeditie:

The Winter Balance - Panasonic GH5 in actie

De Panasonic GH5 belooft een van de meest spectaculaire hybride camera’s voor foto en video van dit jaar te worden. De camera heeft een 20 megapixel sensor, net als de GX8. Alleen is in de GH5 het antialias filter weggelaten, waardoor de scherpte op een nog hoger niveau moet liggen. De videospecificaties zijn ronduit indrukwekkend: 4K filmen in 60p, 4K 30p intern opnemen in 4:2:2 in 10 bit, geen limiet aan de opnametijd, met firmware upgrades (deze zomer) opnemen in All-Intra tot 400 Mbps.