Objectief advies over lenzen

Puristen disclaimer: officieel zouden we “objectief” moeten zeggen. Want een objectief voor een camera is samengesteld uit meer dan 5 lenzen, in meerdere groepen. Maar dat doen we niet. Net als de meeste fotografen gebruiken we de woorden lenzen en objectieven vrolijk door elkaar.

De aankoop van een goede lens staat garant voor jarenlang plezier. En er zijn hele goede redenen om een nieuwe lens te kopen. Sinds de komst van digitale camera’s is de technologie ver gevorderd. Er worden nu lenzen verkocht, die zo goed zijn, dat slechts een paar jaar geleden het niet voor mogelijk werd gehouden dat je zo’n lens zou kunnen ontwerpen.

Recente lens (p)reviews

Zoek je een lens voor een specifieke camera?

Wat voor lens zoek je?

“Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd”. Macrolenzen zijn niet lichtsterk, maar bieden extreem hoge beeld-kwaliteit. Niet alleen van heel dichtbij, maar ook “gewoon”.
12mm op micro-43, 18mm op APS en 24mm op full frame: Lichter en compacter dan een groothoekzoom. En een hogere beeldkwaliteit. Wat wil je nog meer?

Favoriet onder architectuur-fotografen en makelaars. Piepklein kamertje wordt een balzaal op de foto. Mede dankzij in-camera correcties, goed en toch betaalbaar. 

Het begint met de kitlens op je eerste camera. Een zoombereik van groothoek tot portret. Zeer breed inzetbaar. Maar wat als je meer beeldkwaliteit wil?
Als je je eerste camera koopt, zit daar een goedkope standaard zoomlens op. Goed begin. Maar welke zoomlens kies je, als je een hogere kwaliteit wil bereiken?
Lichtsterke korte telelenzen (~85mm full-frame equivalent) met een mooie bokeh. Voor ieder sensorformaat zijn er toppers aan te wijzen.
Zoomlenzen die qua beeldhoek overeenkomen met 70-200mm zooms voor camera’s met een full-frame lens. Deze zooms hebben niet voor niets een vaste plaats in menige fototas.
Aanrader voor natuurfotografie. Telezoom lensontwerpen zijn enorm verbeterd. Ze benaderen de beeld-kwaliteit van vaste brandpunten, voor een fractie van de prijs.
Lichtsterke telelenzen zijn groot, zwaar en duur. Maar daar krijg je heel veel voor terug in termen van bouw- en beeldkwaliteit. Onverwoestbaar en top in beeldkwaliteit.

Zoek je een lens van een specifiek merk?

Review Sony FE 50mm F1.4 GM – Compact G-Master standaardobjectief

De Sony FE 50mm F1.4 GM is een standaardobjetief in de GMaster serie van Sony. Dat wil zeggen: hoge beeldkwaliteit, degelijke bouw en goede bedieningsmogelijkheden. In deze serie heeft Sony echter ook nog een iets lichtsterker model. De Sony FE 50mm F1.4 GM mag je zien als het iets kleinere, lichtere en goedkopere broertje of zusje daarvan.