Lezers poll: SLR of MILC / CSC?

0
Sonya6000
Sony Alpha 6000 in zwart
Zeven jaar geleden werd, als we digitale Leica camera’s / modules buiten beschouwing laten, de eerste digitale spiegelloze compacte systeemcamera geïntroduceerd door Panasonic. Nu verkopen alle cameramerken spiegelloze compacte systeemcamera’s. En de introducties van nieuwe systeemcamera’s in 2014 van Sony, Panasonic, Samsung, Olympus, Nikon 1 en Fujifilm is niet onopgemerkt gebleven. Ik was benieuwd hoe fotografen met een spiegelreflex camera tegen deze nieuwe ontwikkeling aankeken. Schrijf je een investering in een systeem van camera, lenzen en accessoires af om over te stappen op een compacte systeemcamera? Of breid je jouw vertrouwde systeem verder uit met de modernste spiegelreflex? We hebben het onze lezers gevraagd. Sonya6000

De helft kiest opnieuw een spiegelreflexcamera

Nikon D810

Opvallend verschil tussen Nederlandstalige en Engelstalige lezers: 28 Nederlandstalige lezers wisten nog niet welk type camera ze zouden kiezen. In de rest van de wereld waren het er 3.

De enquête heeft een paar weken op de site gestaan en bijna 500 lezers hebben hem ingevuld. De helft van de respondenten geeft aan dat ze opnieuw een spiegelreflex camera koopt. Die keuze is goed te begrijpen, want niet overstappen voorkomt kapitaalverlies. Je hoeft immers geen lenzen of accessoires te vervangen, omdat ze niet passen op de nieuwe camera. Een spiegelreflexcamera is een volwassen systeem. En een optische zoeker is, met name bij camera’s met een volformaat sensor, groot en heel helder.
Vrijwel niemand van de respondenten overweegt om geen nieuwe camera te kopen, of om over te stappen op een smartphone. Dat zegt waarschijnlijk meer over de samenstelling van ons lezerspubliek, dan over de ontwikkelingen in de markt. Als de helft van de spiegelreflex camera bezitters opnieuw een spiegelreflex koopt, wat doet dan de rest? 35% van de spiegelreflex camera bezitters geeft aan dat hun volgende camera een compacte systeemcamera zal worden.
De rest twijfelt nog. De twijfel aan de spiegelreflex wordt volgens mij niet veroorzaakt door de beeldkwaliteit. De Nikon D810 spiegelreflex met een volformaat / FX sensor scoort het hoogste in onze testen van alle camera’s die we hebben getest. Ook spiegelreflex camera’s met een APS-C / DX sensor, zoals de Nikon D7100 en D5300 scoren erg hoog. Tel daar bij op dat de beeldkwaliteit van alle moderne systeemcamera’s sowieso voor veel fotografen meer dan voldoende is. Dan zal het duidelijk zijn dat er andere overwegingen meespelen om – eventueel – over te stappen op een spiegelloze systeemcamera.

Formaat & gewicht

Als je geen spiegel meer hoeft in te bouwen in een camera, dan wordt de constructie eenvoudiger, compacter en je hebt minder bewegende onderdelen nodig. Een eenvoudiger constructie zonder bewegende onderdelen gaat minder gauw stuk en is makkelijker te maken. Verder is er geen aparte AF eenheid nodig, omdat een compacte systeemcamera meestal scherpstelt op basis van het sensor signaal. Daarmee behoren front- en backfocus wat de spiegelloze systeemcamera’s betreft tot de verleden tijd. Ook de objectieven worden lichter en compacter, als objectieven dichter bij de sensor geplaatst worden.
Het duidelijkste voorbeeld waar alle voordelen in formaat en gewicht worden uitgebuit, is een Panasonic GM5 met een 12-32mm zoom en een 35-100mm zoom. Vergelijk je een spiegelreflexcamera met een 24-70mm  en een 70-200mm zoomlens met een Panasonic GM5, dan heb je het, wat gewicht en afmetingen betreft, over David en Goliath.  Wat prestaties en beeldkwaliteit betreft komen ze veel meer overeen dan je op grond van de fysieke verschillen misschien verwacht.
gm5front

Compact met razendsnelle AF

Nikon heeft voor de Nikon 1 gekozen voor een hybride-AF, die minstens net zo snel is als de AF van een spiegelreflex. Daarmee is het een aantrekkelijke camera voor wie zijn compactcamera vaarwel zegt, maar aanhikt tegen een spiegelreflex camera. De crop-factor van 2.7 van het Nikon 1 systeem zorgt er voor dat je een veel kortere brandpuntsafstand nodig hebt. Ook voor het maken van telefoto-opnames. De Nikon 70-300mm is een weinig opvallende lens als je er mee over straat loopt, maar levert je wel razendsnelle opnames. Het aantal beelden per seconde dat een Nikon 1 V3 per seconde maakt, overtreft de meeste spiegelreflexcamera’s. Al is de buffer van een Nikon 1 wel net zo snel vol als bij een spiegelreflex camera. Ook de Sony A6000 heeft een razendsnelle AF, maar een telelens voor een camera met een APS-C sensor is wel weer een stuk groter. NikonV3

Meer nieuwe high-end compacte systeemcamera’s

De Olympus OM-D E-M1, Panasonic GH4 en Samsung NX1 zijn stuk voor stuk camera’s met een bouw- en beeldkwaliteit die goed genoeg is voor de meeste professionele fotografen. De AF is snel en het aantal beelden dat je met een systeemcamera per seconde kan maken met behoud van AF, overtreft de spiegelreflex camera. De Panasonic GH4 en Samsung NX1 bieden bovendien veelzijdige video-mogelijkheden met zeer hoge 4K beeldkwaliteit.
Compacte systeemcamera’s zijn van nature beter toegespitst op video. Vaak is de AF van een compacte systeemcamera bij video sneller dan de AF bij video van een spiegelreflexcamera. De spiegel hoeft bij een compacte systeemcamera niet de hele tijd omhoog gehouden te worden tijdens de opname. Bij een spiegelreflex wel. Ben jij wel eens tijdens Liveview verrast door een spiegel die onaangekondigd weer naar beneden klapt? Met een compacte systeemcamera kan je dat niet gebeuren.
NX1

Beeldkwaliteit ontloopt elkaar weinig

Beeldkwaliteit is misschien wel meer afhankelijk van cameraleeftijd en merk, dan van de sensorgrootte.

Omdat de beeldkwaliteit van zowel spiegelreflexcamera’s als van spiegelloze compacte systeemcamera’s sterk afhangt van de sensor, hoeven compacte systeem – en spiegelreflex camera’s elkaar weinig te ontlopen wat beeldkwaliteit betreft. De sensorgrootte heeft invloed, al moeten we dat verschil niet overdrijven. Een volformaat sensor, bijvoorbeeld, vangt 1 stop meer licht dan een APS-C sensor, als je hetzelfde diafragma gebruikt. Ga je een opname gemaakt met f/5.6 op een camera met een volformaat sensor vergelijken met een opname gemaakt bij f/4 op een camera met een APS-C sensor, dan is er op beide sensoren even veel licht gevallen en ontloopt de beeldkwaliteit ven beide sensoren elkaar weinig (als je twee actuele camera’s van hetzelfde merk vergelijkt bij dezelfde ISO waarde). Sensorgrootte is een parameter die invloed heeft op de beeldkwaliteit, maar misschien is de leeftijd van een camera minstens net zo belangrijk. Een moderne sensor is zichtbaar beter dan een een sensor van een paar jaar geleden. Ook tussen de merken bestaan technologische verschillen verschillen en heeft de ene fabrikant zijn zaakjes wat beter op orde wat signaal-ruis verhouding of dynamisch bereik betreft. Vergelijk je het dynamisch bereik van de Olympus OM-D E-M1 (met een ‘kleine’micro-43 sensor) met het dynamisch bereik van de Canon 100D (met een grotere APS-C sensor), dan wint de camera met de kleinste sensor op dit onderdeel.

100DvsEM10

Einde van het spiegelreflex tijdperk?

Het is niet verwonderlijk dat de spiegelreflexcamera terrein verliest op de spiegelloze systeemcamera’s. Spiegelloze systeemcamera’s kunnen voor veel fotografen een aantrekkelijk alternatief zijn voor een spiegelreflex. Zeker als ze nog geen spiegelreflex hebben. In het straatbeeld zie je veel vaker fotografen met een spiegelloze systeemcamera met verwisselbare lenzen. Het is ook duidelijk te zien in de statistieken. De export van spiegelreflexcamera’s vanuit Japan naar Europa was, op basis van aantallen camera’s, tot en met november 2014 63% (68% op basis van waarde) in vergelijking met dezelfde periode in 2013. De export van compacte systeemcamera’s met verwisselbare lenzen vanuit Japan naar Europa was, op basis van aantallen camera’s, tot en met november 2014 108% (123% op basis van waarde) in vergelijking met dezelfde periode 2013. Toch denk ik niet dat de markt voor spiegelreflexcamera’s op korte termijn verdwijnt. Het aantal naar Europa geëxporteerde spiegelreflexcamera’s is nog altijd 4 keer zo hoog als het aantal spiegelloze compacte systeemcamera’s. Een paar jaar geleden werd er gesproken over de revolutie van de spiegelloze systeemcamera. Sindsdien heeft iedere spieglreflexcamera liveview en video er bij gekregen. Het lijkt er meer op dat je kan spreken over de evolutie van de camera met verwisselbare lenzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in