Ongewenste correctie 3rd party lenzen?

0
Lensafwijkingscorrectie

Moderne spiegelreflexcamera’s corrigeren lensafwijkingen zoals chromatische aberratie, lichtafval of vervorming. Wat er gecorrigeerd kan worden, en welke keuzes de cameragebruiker kan maken, verschilt per cameramerk.
De Nikon D3200 corrigeert in jpg bestanden automatisch voor chromatische aberratie zonder dat de gebruiker dat in een menu aan of uit kan zetten. De Canon 650D kan voor chromatische aberratie in jpg bestanden corrigeren, maar de camera eigenaar moet dan wel eerst in een menu de lensafwijkingscorrectie aan zetten.
Meestal worden alleen de jpg bestanden gecorrigeerd en blijven de lensafwijkingen onveranderd in de RAW bestanden aanwezig. Maar de RAW bestanden van Panasonic camera’s worden in Lightroom en Photoshop eerst gecorrigeerd, voordat de gebruiker zijn foto te zien krijgt.

Om de lensafwijkingscorrectie goed uit te kunnen voeren, moet de camera weten welke lens er op de camera zit. En dat blijkt niet in alle gevallen goed te gaan!

Lensafwijkingscorrectie

Hiernaast zie je een menu-pagina van de Canon 650D. De camera geeft aan welke lens er op de camera zit en dat er correctiegegevens beschikbaar zijn. De Canon gebruiker kan vervolgens kiezen of er wel / niet gecorrigeerd moet worden voor lichtafval en / of chromatische aberratie. Bij Sony en Nikon camera’s is het principe hetzelfde, maar is de uitvoering net anders.

Maar wat gebeurt er als je een lens op de camera zet, die niet is gemaakt door de camerafabrikant zelf, maar bijvoorbeeld door Tokina, Sigma of Tamron? De Sigma 150 mm macro en de Sigma 180 mm macro bijvoorbeeld, zijn lenzen die heel weinig lichtafval vertonen. Maar als je de lensafwijkingscorrectie van je Canon 5D MK3 aan laat staan, dan zal de camera de lensafwijkingscorrectie van een Canon 100-400 L (een lens met stevige lichtafval) toepassen op de jpg bestanden die met een Sigma macro lens zijn gemaakt.

Lensafwijkingscorrectie

Hoe kan je ongewenste lensafwijkingscorrectie herkennen? Je krijgt dan bijvoorbeeld jpg bestanden met een donkere vlek in het midden, zoals hier rechts is afgebeeld, terwijl de bijbehorende RAW bestanden dat verschijnsel niet vertonen.

Helaas is het niet altijd zo dat als de camera op het LCD scherm aangeeft dat er geen correctie wordt toegepast, dat ook daadwerkelijk niet gebeurt. Het kan dus nog ingewikkelder! Als je bijvoorbeeld een Tokina 10-17 mm op een Canon 5D MK2 hebt zitten en op het LCD menu staat dat er geen correctiegegevens beschikbaar zijn, dan gaat het alsnog mis. Zonder dat je hier als gebruiker invloed op uit kan oefenen, voert de Canon 5D MK2 een correctie van lichtafval uit op de jpg bestanden die gemaakt zijn met de Tokina 10-17 mm. De camera gebruikt daarvoor het lenscorrectieprofiel van de Canon 85 f/1.2 L.

 DSC0779-bewerkt

Roger Cicala van Lensrentals heeft een groot aantal Tamron, Tokina, Sigma en Zeiss lenzen op vier verschillende Canon camera’s gezet om uit te zoeken wat er vervolgens gebeurt. Lees het volledige artikel “Canon-illumination-correction-and-third-party-lenses“, met daarin tabellen van Tokina lenzen, Sigma lenzen en Tamron lenzen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in