Lichtbeest: Leica Noctilux-M 75mm f/1.25 ASPH

0
Leica Noctilux M 75mm f1.25 ASPH lens5

De nieuwe Leica Noctilux-M 75mm f/1.25 ASPH is een extreem lichtsterke korte tele voor de full frame Leica M-camera’s. Het optisch ontwerp is bijzonder. En het prijskaartje ook. Maar dit is dan ook echt een objectief voor de echte liefhebbers.

 

Leica Noctilux M 75mm f1.25 ASPH lens4De Leica Noctilux-M 75mm f/1.25 ASPH is een korte tele met een zeer hoge lichtsterkte. Er zijn natuurlijk wel meer objectieven met f/1.2 of zelfs nog beter. De meeste zijn echter niet voor full frame sensoren gemaakt, presteren matig op volle opening en hebben vaak een iets korter brandpunt dan deze Noctilux. Leica heeft daarentegen een grote reputatie hoog te houden op het gebied van lichtsterke lenzen. Dit nieuwe objectief is de grote broer van de befaamde Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 APSH. De 50mm Noctilux is befaamd om zijn prestaties bij volle opening. Het optisch ontwerp van deze 75mm maakt duidelijk dat Leica die prestaties minstens probeert te evenaren.

Het lensontwerp bestaat uit negen lenselementen in 6 groepen. Hiervoor is onder andere gebruik gemaakt van glas met een bijzondere brekingsindex, twee asferische elementen en een zogenaamd ‘floating lens element’ dat helpt om de scherpte over het hele scherpstelbereik hoog te houden. Dat scherpstelbereik loopt van oneindig tot 85 centimeter voor het maken van closeup portretten. Het diafragma heeft maar liefst 11 lamellen voor een extra ronde diafragmaopening en een superieur bokeh. Uiteraard profiteert het bokeh ook van de extreem geringe scherptediepte die je op volle opening en de kortste instelafstand kan krijgen.

Leica Noctilux M 75mm f1.25 ASPH lens5

De Leica Noctilux-M 75mm f/1.25 ASPH is voor zo’n lichtsterke tele niet heel groot, met een lengte van 91mm en een diameter van 74mm. Als M-lens heeft het natuurlijk geen autofocus. Dat scheelt in de afmetingen. Het weegt wel wat. Met 1055 gram is het geen lichtgewicht. De Leica Noctilux-M 75mm f/1.25 ASPH is nog niet verkrijgbaar en de definitieve winkelprijs is ook nog niet bekend. Naar verwachting zal het objectief in de loop van 2018 te koop zijn en hou dan rekening met een prijs die gaat richting de € 15.000

Leica Noctilux M 75mm f1.25 ASPH lens9

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in