Lightroom calibratie voor GH5!

0

Tijdens het testen van de Panasonic GH5 kwam ik een verrassende primeur tegen. Bij de Panasonic GH5 kan je in Lightroom of Photoshop kiezen uit meerdere calibratieprofielen!

CameraCalibrtaion
Iedere camera heeft verschillende beeldstijlen / cameraprofielen die je kan kiezen om toe te passen op de jpg bestanden die je in de camera opslaat. Deze profielen zijn presets waarvan verscherping, contrast en kleurweergave door de fabrikant zijn geoptimaliseerd voor specifieke onderwerpen. Deze profielen worden alleen toegepast op het jpg bestand dat in de camera wordt opgeslagen. Daarom zie je soms kleurverschillen tussen een RAW bestand en een jpg bestand die je van dezelfde opname in de camera hebt opgeslagen, omdat Photoshop en Lightroom RAW bestanden standaard openen met een Adobe kleurprofiel. Panasonic en Olympus, hebben mooie zwart-wit omzettingen in de camera zitten, die je niet makkelijk imiteert als je start met een RAW bestand in Photoshop of Lightroom.

In Lightroom of Photoshop kan je voor Canon, Nikon, Olympus, Fujifilm en Sony camera’s in het tabblad cameracalibratie profielen kiezen met dezelfde naam (Standaard, Levendig, Natuurlijk, etc.) als de in-camera profielen. Adobe imiteert met die profielen het karakter van de in-camera jpg bestanden. In het algemeen komen die Adobe imitaties verrassend dicht bij de cameraprofielen van de camerafabrikant. Het voordeel van het toepassen van deze calibratieprofielen in Photoshop is dat je achteraf de vrijheid hebt om andere profielen te gebruiken dan die je gekozen had voor het opslaan van het jpg bestand. Ben je bij het maken van een portret vergeten om de camera op Portret te zetten, terwijl je de kleuren van een jpg met een Portret profiel mooier vind? Dan kan je nu ook voor een Panasonic GH5 in Lightroom of Photoshop je RAW bestanden hetzelfde karakter meegeven dankzij de preset profielen in Lightroom of Photoshop. Kicken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in