Lightroom CC en het einde van Lightroom 6

0

Adobe Lightroom 6 was het laatste bastion voor Adobe gebruikers die geen zin hadden in een abonnement op software. Met de komst van Adobe’s nieuwste versie van Lightroom CC komt die mogelijkheid te vervallen. De huidige koopversie van Lightroom zal nog een laatste update krijgen en dan is het wat Adobe betreft over.

 AdobeBlur HD

Abobe gaat het huidige Lightroom CC opsplitsen in twee nieuwe versies die beide enkel als abonnement zullen worden aangeboden. Het huidige Lightroom CC wordt veranderd in Lightroom Classic CC. Classic krijgt een paar verbeteringen en wordt sneller. Daarnaast komt er komt een geheel nieuwe Lightroom CC. De reden voor deze stap is waarschijnlijk dat het na alle updates van Lightroom tijd werd om eens met een volledig schone lei te beginnen. Een ander belangrijk aspect van het nieuwe Lightroom CC is dat het feitelijk een volledig cloud based programma is. Een voordeel daarvan is dat je bestanden bijvoorbeeld ook gemakkelijk via een iOS app toegankelijk zijn. Dat is geheel in lijn met de toenemende populariteit van smartphones als camera’s. Het nadeel is dat je gehele archief zich op de servers van Adobe bevindt, en dat je iedere maand moet blijven betalen als je daar bij wilt kunnen. Zet je je abonnement stop, dan heb je (op dit moment) nog een jaar om je bestanden te downloaden. Wie dat niet wil, kan kiezen voor Adobe CC Classic, waarbij je gewoon op je eigen computer je eigen archief kan beheren. De enige twee addertjes onder het gras zijn dat je bestanden uiteraard niet meer kan bewerken zodra je het abonnement stop zet en dat het de vraag is hoe lang Adobe Lightroom Classic zal blijven ondersteunen.

Adobe Lightroom zal in drie abonnementsvormen verkrijgbaar worden. Er is een abonnement voor fotografen met Photoshop CC, Lightroom CC en Lightroom Classic CC inclusief 20 Gb opslag in de cloud voor € 12,09. Eenzelfde abonnement maar dan met 1 Tb opslag kost € 24,19. Wil je enkel Lightroom CC, dan is dat enkel met tenminste 1Tb opslag verkrijgbaar, eveneens voor € 12,09. Je krijgt daar dan geen Lightroom Classic CC bij. Voor fotografen die al een abonnement hebben met Photoshop zal er niet zoveel veranderen. Maar voor fotografen die gewend waren om eens in de zoveel jaar een nieuwe versie van Lightroom te kopen is dit waarschijnlijk tegen het zere been. Voor de winstgevendheid van Adobe zal het echter niet slecht zijn. Dus wil je iets van dat abonnementsgeld terugzien, neem er dan ook meteen wat aandelen Adobe bij. Een andere optie is natuurlijk om om te zien naar een programma dat je nog wel gewoon kan kopen, zoals Affinity Photo van Serif of Capture One.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in