Lightroom tip: meerdere bibliotheken tegelijk open

0
LR1
Lightroom is een fantastisch programma voor het beheren van grote aantallen foto’s. Ervaren Lightroom gebruikers met honderdduizenden opnames, zoals professionele fotografen, slaan de gegevens op in meerdere Lightroom libraries. Zo heb ik de testopnames voor CameraStuffReview per jaar opgeslagen in afzonderlijke bibliotheken. Een van de weinige nadelen van Lightroom is, dat je niet tegelijkertijd meerdere bibliotheken kan openen. Via een omweg kan het wel! LR1

Lightroom melding bij openen tweede bibliotheek

Het probleem van werken met meerdere Lightroom catalogi

Als je vanuit Lightroom een tweede bibliotheek wil openen, dan krijg je de mededeling dat de huidige bibliotheek eerst gesloten moet worden. Ben ik bezig met een test uit 2014, dan kan ik niet een testopname uit 2012 opzoeken zonder eerst de 2014 bibliotheek te sluiten. Ben ik in Lightroom aan het werk met de 2014 bibliotheek, dan wordt Lightroom afgesloten en opnieuw opgestart met de 2012 bibliotheek. Heb ik de opname uit 2012 gevonden, dan moet ik Lightroom weer afsluiten en openen om de 2014 bibliotheek te openen. Liever zou ik beide bibliotheken naast elkaar geopend willen hebben.

Lightroom bug: Zo lukt het wel

Stel dat je aan het werk bent en een foto wilt opzoeken in een andere Lightroom library. Open de Windows verkenner en dubbelklik op de naam van de andere bibliotheek. Je krijgt dan dezelfde melding als vanuit Lightroom: Relaunch Lightroom with this catalog? (ik werk in de Engelstalige versie). Kies niet voor Relaunch, maar kies voor Cancel.
Open a second Lightroom library, without closing the first
Tot mijn verbazing opende Lightroom op mijn PC een tweede library. Hieronder zie je twee libraries die tegelijkertijd zijn geopend in Lightroom. Ik heb een PC met voldoende werkgeheugen (16 GB) en alles doet het perfect. Of het ook werkt op een Apple, weet ik niet. Ik hoop het.
Gelijktijdig geopende Lightroom bibliotheken
Nu maar duimen dat Adobe deze bug niet oplost, zodat we meerdere Lightroom bibliotheken naast elkaar kunnen blijven gebruiken!  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in