Een aantal mensen zal al op wintersport zijn geweest, maar velen moeten nog gaan. Wonderlijke winterlandschappen, poedersneeuw en opwindende afdalingen, genoeg te beleven en te fotograferen op wintersport. Maar het vastleggen van een geslaagde afdaling is niet zo eenvoudig. Je kan het op twee manieren doen: als ‘echte’ fotograaf langs de piste, waarbij je iemand anders fotografeert, of – heel modern – je eigen run vastleggen met een actie camera op je helm. In beide gevallen helpt het om je goed voor te bereiden. Heb je de juiste spullen, weet je de juiste instellingen en heb je een idee wat je wilt schieten? Een aantal ervaren wintersportfotografen hebben instructievideo’s gemaakt en met hun tips kan je je voordeel doen. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.
Langs de lijn..
Wanneer je vrienden of familie wilt schieten die naar beneden komen, kies dan voor een zo snel mogelijke camera. Veel pro’s in de video’s gebruiken topmodellen van Canon of Nikon die vele duizenden euro’s kosten. Maar er is tegenwoordig veel keus in met name spiegelloze camera’s die best veel beelden per seconde kunnen maken en die een stuk goedkoper zijn. Aan een snelheid van vijf tot tien beelden per seconde heb je genoeg. Belangrijker is dat de autofocus je onderwerp goed kan volgen. En dat is iets waar vooral de iets oudere spiegelloze camera’s weer meer moeite mee hebben. Ben je nog op zoek naar een goede camera voor dit soort werk, zonder dat je heel veel wilt uitgeven, kijk dan eens naar een wat oudere professionele spiegelreflex. Ook die zijn nog steeds fantastisch. Staar je niet blind op de apparatuur. Visie is veel belangrijker. Een telezoomlens als de 70-200 werkt heel makkelijk. Maar wil je wat meer achtergrond hebben en kan je iemand vlak langs je laten skiën, dan krijg je spectaculairdere opnames met een groothoekzoom. Belangrijker dan een dure camera is het juiste licht. Probeer bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de middag te schieten, al is dat soms lastig omdat de liften natuurlijk niet de hele dag door gaan. De kleur van het licht is dan mooier en laag licht geeft veel meer structuur. Tegenlicht is mooi, omdat opspattende sneeuw extra opvalt en je modellen een mooie accentlichtje krijgen. Normaal zou je dan in moeten flitsen om de voorzijde van je model wat op te lichten, maar met skiën werkt de witte piste vaak als een hele grote reflector waardoor de contrasten niet te hoog worden. Let verder op een mooie achtergrond en probeer zo goed mogelijk af te spreken hoe iemand naar beneden moet komen. En let ook op je eigen veiligheid en je apparatuur. Doe je rugzak af in de liften zodat je niet op het puntje van je stoel komt te zitten en denk eraan om je tas of rugzak altijd af te sluiten. Een rugzak die door een voorbijganger wordt vol geskied met sneeuw is niet leuk en je apparatuur naar beneden zien rollen langs een steile piste al helemaal niet.
Corey Rich vertelt vanaf de piste waar je allemaal op moet letten. Zo kom alvast in de sfeer:
{youtube} 5SXLT5vr7Dc {/youtube}
En misschien krijg je wel de gelegenheid om een paar echte pro’s in een halfpipe te schieten. Brett Wilhelm vertelt hier hoe hij dat doet:
{youtube} nqeJgfuWoNc {/youtube}
Selfie skiën
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen afdalingen vast te leggen. Zeker als je met een groep bent. Niets zo leuk om achter je eigen kinderen aan te skiën met een camera in de hand, zo lang je overeind blijft tenminste. Je zit dan continue dicht op de actie en je kan met een beetje geluk in een korte tijd veel goede opnames maken. Het nadeel is dat het meestal wel foto’s zijn ‘van achter’, tenzij je zelf heel goed achteruit kan skiën. Liever kiezen mensen ervoor om hun afdalingen vast te leggen met een actiecamera als een GoPro. Actiecamera’s zijn voor dit soort werk uitgevonden. Je kan ze op je helm zetten, met een selfiestick vasthouden en je kan ze zelfs op je ski’s monteren zodat je ook achteruit kan filmen of fotograferen. Ze zijn robuust en eenvoudig in het gebruik, maar het helpt wel als je je vooraf even in de instellingen verdiept. Hier is een filmpje met tips voor fotograferen en bewerken met de populaire GoPro:
{youtube} OtZW-2SzOLA {/youtube}
Een paar tips over instellingen in de sneeuw met de GoPro 5 vind je hier:
{youtube} L2Gl8GkHiqI {/youtube}
En voor de echte avonturiers is er altijd nog ruimte om te experimenteren, zoals Nico Vuignier laat zien met een Centriphone, een iPhone die je rond je hoofd slingert om een soort van bullit-shots te maken. Het resultaat is fantastisch, maar hij kan dan ook wel heel goed met een hand off-piste skiën:
{youtube} aqncOP7OzMg {/youtube}